Nowe auto po dotarciu wymieniać olej?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Nowe auto po dotarciu wymieniać olej?

Postprzez wojtuq » 18 mar 2016, o 23:29

Mam do was forumowicze pytanko. Mój tata właśnie kupił sobie nowego Peugeouta 308sw bez ani jednego km i kłócimy się o to, że po dotarciu silnika powinien wymienić olej na nowy. Ja mowie tak a on, że nie trzeba. Jak wy sądzicie wymienić czy nie jak tak to po jakim przebiegu najlepiej. To pytanie jest ogólne bo zasada dla każdego nowego auta jest taka sama wiec może przydać się każdemu kto by chciał w przyszłości zadać to pytanie
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 19 mar 2016, o 00:14

wojtuq napisał(a): po dotarciu silnika powinien wymienić olej na nowy. Ja mowie tak a on, że nie trzeba.

W nowych samochodach nie trzeba już "docierać" silników jak to miało miejsce w XX w. (jedyne zalecenia producentów to np. że przez pierwsze kilka tys. km nie należy jeździć na maksymalnych obrotach, itp.). Najlepiej zrobić wymianę oleju w silniku po roku eksploatacji lub przebiegu 15 tys. km (w zależności co pierwsze nastąpi).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez MrHT » 19 mar 2016, o 00:16

A co to jest 150zł przy cenie nowego samochodu :?: Teoretycznie nowego silnika się tak nie dociera jak po remoncie. Albo zrobicie tak jak jest napisane w instrukcji na temat pierwszej wymiany oleju albo wymienić po 3-4k km.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 19 mar 2016, o 00:24

A ja myślałem, że się dociera bo jak ja moje clio iv w 2013 roku kupowałem to pamiętam słowa pani które mi je sprzedawała i mówiła, że już jest dotarte bo to była wersja demo. Ale jak tak mówicie to musi tak być ale lepiej będzie je wymienić tak jak MrHT, napisał po 3-4 tyś km. też to bedzie lepsze dla silnika a kolejną wymianę zrobić dopiero za rok.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez sudi » 19 mar 2016, o 00:33

Silnikowi nigdy nie zaszkodzi ale wymiana oleju po 3-4 tyś. km nie jest już konieczna.
Ważne, żeby nie piłować auta przez pierwsze kilometry.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 19 mar 2016, o 06:27

2 toyoty rav4 silnik diesla 2014 rok.
Szwagier but i zmiana jak ksiązką każe, siostra delikatniej i zmiana oleju po 2 tys u mnie w garażu.
Siostry pije 0.2 l na 1000 km, a szwagrowi 0.5 l / 1000. Bo te silniki toyoty to wogole kiepskie teraz , ale warto zmienić za 100 zł olej

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez muzz » 19 mar 2016, o 06:42

Skoro już przy toyotach jesteśmy ;)
U mnie w domu były 2 Toyoty jedna z dieslem - 2009 druga z benzyna - 2013.
W obu zmieniony olej po ok. 3kkm.
W żadnej nie było konieczności dolewania oleju miedzy wymianami/przeglądami.
To jest tylko ułamek ceny nowego samochodu.
Zaszkodzić nie zaszkodzi i może tylko pomoc.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 19 mar 2016, o 10:52

sudi napisał(a):Silnikowi nigdy nie zaszkodzi ale wymiana oleju po 3-4 tyś. km nie jest już konieczna.

Zgadza się. Wojtuq ale jak będziecie chcieli wymienić olej w silniku po 3-4 tys. km to raczej poza ASO (nie chodzi mi o koszty, tylko o to, że w wielu ASO po takim przebiegu - na życzenie klienta / kierowcy "wymienią" olej teoretycznie, tj. sprawdzą czy nie trzeba ew. uzupełnić stanu oleju, auto postoi w serwisie ok. 30 min., wystawią fakturę na robociznę i materiały i skasują kasę a kierowca zadowolony wróci do domu z tym samym olejem :evil: ).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sudi » 19 mar 2016, o 11:52

muzz napisał(a):Skoro już przy toyotach jesteśmy ;)
U mnie w domu były 2 Toyoty jedna z dieslem - 2009 druga z benzyna - 2013.
W obu zmieniony olej po ok. 3kkm.
W żadnej nie było konieczności dolewania oleju miedzy wymianami/przeglądami.
To jest tylko ułamek ceny nowego samochodu.
Zaszkodzić nie zaszkodzi i może tylko pomoc.

Ja nie robiłem takiego zabiegu i moje Clio nie wymaga dolewania oleju ;)
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 19 mar 2016, o 14:32

Osobiście pierwszą wymianę robię po 15tyś km, a każdą następną co 15-20tyś km.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Duster » 20 mar 2016, o 00:28

Zgodnie z Instrukcją do Clio 3 zalecane jest by przez pierwsze 1000 km nie przekraczać 130km/h na najwyższym biegu lub 3000-3500 obr/min. Natomiast dopiero po 3000 km można spodziewać się pełnej wydajności. Ja u siebie pierwszą wymianę robiłem po 3500km, a potem co rok.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 20 mar 2016, o 07:25

Z tą pierwszą wymianą oleju to jak i z późniejszymi. Teoretycznie można trzymać się tego co mówi fabryka ;) Lepiej wymienić na początku bo różności czasem są w silniku po produkcji itd. Niektórzy też czekają do 30.000 na zmianę i generalnie potem żałują, bez względu czy to francuzy czy BMW i Mercedes. Wiadomo, że taka troska potem się odwdzięczy zwłaszcza przy dłuższych przebiegach i czasie posiadania.

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 20 mar 2016, o 14:41

P.S. Na pewno nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że nowe samochody są dotarte w fabryce. Odebrałem końcem grudnia nowego Opla, którego od początku traktowałem delikatnie (do 2.5tyś obr/min, maks 3.0tyś obr/min). Po 4k km spalanie średnie spadło do 8.1, gdzie przez pierwszy 1tyś km było w okolicy 8.9. Obecnie auto ma ponad 8k km przejechane i średnie spalanie w okolicy 7.8l/100km. Być może też nauczyłem się auta w co wątpie, bo to nie pierwsza uturbiona jednostka benzynowa, którą jeżdzę (benzyna 1.4 120KM). Spalanie średnie liczę na podstawie prowadzenia dziennika pojazdu, poprzez odnotowanie każdego tankowania. Jako ciekawostkę podam, że komputer w aucie zawyża średnie spalanie o 0,4l/100km.

Wcześniej jeździłem Fiatem 1.2 8V 73KM, samochód pierwsza wymiana oleju przed 5tyś km (2000 rok), potem następne wymiany co 20k km lub dwa lata przy oleju 10w40 (Selenia 20K, następnie Valvoline MaxLife). Obecnie auto ma 207tyś km i wymaga dolewek na poziomie 0,8l/20k km (z ostatnich dwóch lat, przy przebiegach 25k km+ rocznie, dużo dróg szybkiego ruchu) - należy też zwrócić uwagę na fakt, że jednostka ta bez problemu przekracza 300k km - dodatkowo zasilana LPG.
Z tego fiata jestem mega zadowolony, kompletny nowy rozrząd z pompą wody i wymianą za 200zł ;), szkoda że takich aut teraz nie opłaca się robić :(.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 21 mar 2016, o 05:01

niby nie trzeba ale warto przy cenie 40-50k za auto wymana oleju za 200-300 zl to nei majatek
a silnik faktycznie sie uklada w samochodzie przez pierwsze 5000-8000tys km i to niby docieranei w fabryce to bajki...
.
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 21 mar 2016, o 20:23

ok, dzięki za odpowiedzi. Mój tata zrobi tak jak mu mówiłem wymieni olej za 4 tyś km.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez pawlos123 » 21 mar 2016, o 21:02

Słuszna decyzja zrobiłbym tak samo :)

Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne