Clio II faza 1 - 1998 vs 1999

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio II faza 1 - 1998 vs 1999

Postprzez Maciek_Kowal » 28 mar 2016, o 17:05

Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum.
Za kilka dni moja żona stanie się posiadaczem Clio II z roku 99. Silnik 1,2 chyba 8v 58km. Auto ma 130kkm jest to na 99 % prawdziwy przebieg. Cały czas w jednej rodzinie. Wersja nie do końca wiem jaka - radio fabr, klima (nie dziala), 2 airbagi. Po obdukcji brak rdzy wszystko w dobrym stanie - zwykle ślady użytkowania. Kupiony nie w Polsce ale w Hiszpanii u nas od 2009 może dlatego brak rudej?
Moje pytanie dotyczy informacji które dostałem od kilku znajomych już posiadających Clio.
Mówią że C2 z roku 98 ( kilka widziałem naszych polskich) jeśli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne jest o wiele gorsze od C2 z 99. Czy zrobili "lift"zabezpieczeń w 99?
Nie znalazłem z mechanikiem żadnych ognisk w typowych miejscach (nadkola, bagażnik, progi, wlew).
I pytanie czy ryć głębiej :) uznając że najpewniej coś tam będzie pod dywanikami? Czy jeździć i nie dążyć tematu? A rdzy boję się panicznie:)

Pozdrawiam i dziękuję za odp.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez DobraMorda » 28 mar 2016, o 19:17

'lift' zabezpieczen blachy zrobili dopiero przy ph2, moja ph1 jest z 99 a w typowych miejscach (tylne nadkola I tyl progow) ja zjada ;)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Maciek_Kowal » 28 mar 2016, o 21:29

W takim razie jak tylko trafi do mnie będę musiał w tych okolicach go dokładnie obejrzeć może pod lakierem już próchno.
10 pierwszych lat soli nie widział ale 17 lat swoje robi.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Maciek_Kowal » 9 kwi 2016, o 13:02

Nigdzie nie widzę opcji "edytuj", więc sorry że post pod postem.
Clio nabyty i sprawdzony i o dziwo rudej prawie nie ma ciut na podwoziu ale to eksploatacyjne. Okazało się że tylna ćwiartka auta byla malowana-troche inny odcien-ale nic nie wskazuje na poważne uszkodzenia i dospawywanie 2 auta.
Dzięki Dobramorda za wskazanie miejsc.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 9 kwi 2016, o 21:27

Maciek_Kowal napisał(a): Kupiony nie w Polsce ale w Hiszpanii u nas od 2009 może dlatego brak rudej?

Zapewne.
Znajomy kupił sprowadzonego z południa Włoch Fiata Punto II z 2000r. i zero korozji (a młodsze roczniki Punto kupione w PL już mają poważne problemy z korozją podłogi i progów).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Maciek_Kowal » 10 kwi 2016, o 11:24

Oglądałem Punto sąsiada z oryginalnym przebiegiem 47kkm z 1997 z salonu 1 właściciel. Z zewnątrz prawie perełka blacharska. Chciałem kupić dopóki nie pojechałem do znajomego mechanika i nie obejrzałem z nim dokladnie podlogi - sama rdza i wszystko się trzyma na słowo honoru. Plus aut z południa - brak soli.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Wanio123 » 10 kwi 2016, o 12:34

W niemczech z tego co słyszałem od "tubylców" to ,że u nich sól jest ale dużo mniej szkodliwa. Sól ,soli nie równa? :thinking:
Było
Honda Prelude 3 Gen 91' > Mazda 323 BG GTX 92' > Clio 2ph2 1.4 16V (UK) > Clio 3ph1 1.5 Dci 106ps
Jest
Audi S4 B6 Avant 4.2 40V 344PS , Twingo 1ph2 1.2 16v

... Jeżdżę V8 więc nie pytaj czy Ci pożycze...bo sam nie mam :D

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne