Pomoc w wyborze Clio III Grantour. Jaki silnik wybrać.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Pomoc w wyborze Clio III Grantour. Jaki silnik wybrać.

Postprzez lesio844 » 22 maja 2016, o 10:21

Witam serdecznie szanownych Forumowiczów.
Chciał bym się zorientować jaki silnik byście polecili w wersji Grandtour gdyż rodzina mi się powiększyła i to jest najlepsze rozwiązanie(Kombi):)
Dysponuje środkami do około 16tyś. autko będzie użytkowane w 95% w mieście Poznań.
Skłaniał bym się co do wersji benzynowych gdyż i ja i żonka mamy do pracy nie daleko więc diesle nie wchodzą w grę bo nie zdążą sie rozgrzać na krótkim dystansie.
Czytałem już o silniku 1.2 75km nie przekonuje mnie(za słaby) Skłaniał bym się ku 1.2 Tce lub 1.4 a może 1.6 ale tu już spalanie robi różnicę.
Jako to rodowity Poznaniak względy ekonomiczne maja dla mnie ogromne znaczenie:)

Pozdrawiam Leszek :text-imnewhere:

P.s Jeżeli post jest nie tu gdzie trzeba to prosze o przeniesienie tam gdzie powinien być:)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez PiotrekLDZ » 22 maja 2016, o 10:55

Hm 1.4 daje sobie rade z Clio całkiem sympatycznie. W mieście z klima i wiadomo z korkami te 8, 8.5 weźmie, natomiast zimą 9 to realne spalanie. W trasie przy przepisowej jeździe 6.5 jest wynikiem który można bez wysiłku uzyskać. Co do awaryjności to nie ma z nim w zasadzie większego problemu. Newralgiczne miejsca Renault to jakieś czujniki czy cewki. Więc bardziej elektryczne rzeczy a tak uważam, że silnik bardzo udany. Na Twoim miejscu w związku z tym, że chcesz kombi i będziesz jeździł z rodziną wybrałbym 1.6. Konstrukcja silnika ta sama, troszkę więcej mocy a spalanie identyczne co w 1.4. O 1.2 Tce się nie wypowiem bo nie znam tego silnika a nie chce siać plotek.
Było:
Renault Clio 2ph1 1.2 8v RN 2000r.
Renault Clio 2ph2 1.4 16v Privilege 2003r.
Toyota Avensis T25 2.2 D-4D 2003r.
Kia ProCeed 1.4 16V 2009r. (nadal w rodzinie)
Jest:
Ford Mondeo MK4 1.6 EB 2014r. oraz Renault Twingo 2011r. 1.2. 16V

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez lesio844 » 22 maja 2016, o 11:00

Dziękuje za odpowiedź.
Informacje bardzo mi się przydadzą poczekam jeszcze na opinie co do 1.2 tce.
Chciał bym wiedzieć jak tam z tą awaryjnością turbiny i jak się obchodzić z nią bo nigdy nie miałem auta z turbiną.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Wanio123 » 22 maja 2016, o 14:01

Ja bym polecił silnik 1.4 16v lub 1.6 16v , sprawdzone jednostki które dobrze znoszą instalację LPG :) a przy obecnej cenie gazu , świetna opcja ;)
Było
Honda Prelude 3 Gen 91' > Mazda 323 BG GTX 92' > Clio 2ph2 1.4 16V (UK) > Clio 3ph1 1.5 Dci 106ps
Jest
Audi S4 B6 Avant 4.2 40V 344PS , Twingo 1ph2 1.2 16v

... Jeżdżę V8 więc nie pytaj czy Ci pożycze...bo sam nie mam :D

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 22 maja 2016, o 20:49

A v e ! Lesio!
O ile pamiętam to GrandTour nie występował z silnikiem 1.4 16V ... 1.6 16V to rzadkość.
1.2 Tce wydaje się idealny z mocą 101 koni .... jednak brak hydraulicznej regulacji luzu zaworowego będzie wymagał częstszego ustawiania.
Pozdrawiam TURBO
=======
Clio 2ph2 1.2 D7F Authentique + (granat)
Clio 3ph2 1.5 K9K Alize (beżowy)
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez lesio844 » 22 maja 2016, o 21:14

Właśnie od 2 miesięcy przeglądam Olx i Otomoto i trafił mi się tylko 1 Grandtour 1.2 75 kucyków i właśnie więcej jest tych 1.2 tce.
Jakie są koszty regulacji luzów i mniej więcej co ile kilometrów trzeba tą operację przeprowadzać?
Czy możesz coś jeszcze powiedzieć o silniku tce? Spalanie usterkowość, na co zwrócić uwagę przy zakupie tego modelu prócz podstaw takich jak wycieki z silnika luzy na sprzęgle zużycie klocków i tarcz luzy na kierownicy oblukanie auta czy nie miało dzwonu i sprawdzenie błędów przez wejście obd:) i czujnikiem lakieru sprawdznie całego auta:)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 22 maja 2016, o 22:29

Clio III 5d 1.2TCe mam rok - przejechane 33k km.
Samochód zagazowałem prawie od razu. Średnie spalanie benzyny z przewagą tras to 6,7-6,9l/100km. W mieście, gdzie auto było używane na krótkich odcinkach (Warszawa) spalanie było 9,2l/100km - cały czas klimatyzacja.
U mnie w Krakowie przy "eco" jeździe w mieście spokojnie w 8l benzyny się zamykał, w trasie przy pełnym eko nawet poniżej 5l/100km (dokładnie najniższe 4,7l/100km dystans 107km srednia prędkość 76km/h).
Ogólnie jeżdżąc normalnie w mieście bierze 8,5l, natomiast w trasie 7l. Po autostradzie przy licznikowym 150km/h i krótkiej skrzyni biegów (4000 rpm) średnie spalanie benzyny 8,3-8,8l/100km.

Jeżeli chodzi o LPG zdecydowanie zalecam do tego silnika. Regulacja luzu zaworowego co 30k km - mnie to kosztuje 80zł i jest proste do wykonania.

W przypadku LPG średnie spalanie auta po tych 33k km to 8,23l/100km. W mieście pali 9,5-10l/100km, w trasie 7,5-8,5l/100km.

Co mnie denerwuje w tym samochodzie najbardziej? - wyciszenie a raczej jego brak.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez davop » 23 maja 2016, o 05:36

1,2 tce wbrew wielu wpisom bez regulacji zaworów i czyszczenia przepustnicy... jakieś 125000km
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 23 maja 2016, o 12:10

A v e ! Davop!

Jak sam zauważysz, Ty jeździsz na benzynie. W takim wypadku na szczęście zawory nie wypalają się jak na podtlenku LPG.
Moim D7F także przejechałem 87 ooo km do regulacji. Jednak na gazie bym się nie odważył ... jeśli liczyłbym na długoletnią eksploatację.

Najlepiej byłoby założyć gaz z instalacją V lub VI generacji. Wtedy odmiennością zasilania na benzynie i LPG można się w zasadzie nie przejmować :) Niestety to dużo droższa instalacja. Niemniej jednak ja bym nie oszczędzał na instalacji. W długim okresie szacuję, że taki wydatek powinien się zamortyzować w postaci bezproblemowej eksploatacji i możliwości startu już na LPG. Przy krótkich odcinkach jak znalazł. Tu jednak powinien się wypowiedzieć ktoś będący bardziej w temacie.

Tu masz kilka fajnych spostrzeżeń dotyczących tego auta -> Clio XXL
Moim zdaniem jednak 1.2 Tce to najlepsza alternatywa. Od '97 roku większość wad została wyeliminowana. Nie wiem jak Tce, ale D7F (a to przecież baza dla D4F) potrafiły przelatać bez większych poza eksploatacyjnych wydatków spokojnie 25o ooo - 3oo ooo km.
Pozdrawiam TURBO
=======
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez lesio844 » 25 maja 2016, o 08:59

Dzięki Turbo za linka do bloga przydatne informacje tam są zawarte :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez lesio844 » 15 lip 2016, o 19:02

No i właśnie nastała ta chwila i zakupiłem z żoną Clio 3 psahe 2 grandtour 1.2 te 2009 od osoby prywatnej jestem dobrej myśli autko zadbane :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 16 lip 2016, o 09:37

A v e ! Lesio!
Daj jakieś fotki i opis ... !
Pozdrawiam TURBO
=======
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez lesio844 » 20 lip 2016, o 21:56

Renault Clio Grandtour phase 2 1.2 74Kw wiec chyba jest to TCE:):)
Rocznik 2009 102 tyś km przejechane:)
Czy w tym modelu robi się regulacje zaworów?
Mam do wymiany uszczelkę pokrywy zaworów i kupiłem uszczelke marki Reinz.
Czy są jakieś konkretne porady jak się wymienia tą uszczelkę i na co jeszcze zwrócić uwagę co i jak robić po kolei przy tej wymianie!
Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
835667689_1_1080x720.jpg

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 27 lip 2016, o 10:55

robi się regulacje zaworów
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez lesio844 » 27 lip 2016, o 17:32

Jeśli tak to jakie wartości powinny być na ssącym i wydechowym aby prawidłowo ustawić :D
Wyszukałem że na ssącym wartość 0,3 a na wydechowym to 0,4 czy to są dobre wartości dla mojego silnika.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sudi » 27 lip 2016, o 20:59

Zamykam temat, porady techniczne są w innym miejscu.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne