Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez Raf19 » 8 lut 2015, o 22:41

Nie radzę montować gazu do 0.9 tCe. Miałem już przyjemność wymieniać pierścienie tlokowe, ktore teoretycznie nie wiadomo czemu stanęły kilka tys km po założeniu instalacji LPG

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez brava » 9 lut 2015, o 20:18

Czyli silnik nie nadaje się na lpg? Pytam bo nie wiem ile to realnie pali benzyny w mieście a ile poza nim zresztą nie wiadomo ile np za 2 lata będzie kosztować benzyna to jpg zawsze jakaś alternatywa wtedy

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sgst » 22 maja 2016, o 19:42

Żeby nie zakładać nowego tematu, napisze tutaj, czy 1.5 dci 75 (2015) posiada filtr? Z tego co wiem, to w innych krajach fap jest montowany od 2005r a w Polsce troszkę później, więc tak czy siak 2015r na pewno ma filtr. Jak jeszcze wygląda eksploatacja tego w mieście? Jest bezproblemowy i czy ma on system aktywnej regeneracji? Z tego co wyczytałem ma coś dodatkowego co zajmuje się wypalaniem więc to chyba jest ten system ale nie znam się dokładnie.
Dzięki

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 23 maja 2016, o 08:33

sgst napisał(a): czy 1.5 dci 75 (2015) posiada filtr?
ma on system aktywnej regeneracji?

Tak. Żeby okresowo wypalić zgromadzoną sadzę w filtrze cząstek stałych auto musi w tym czasie przez pewien czas jechać z określoną prędkością (obrotami silnika). Podczas jazdy w mieście raczej nie uda się tego zrobić.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sgst » 23 maja 2016, o 16:58

jeszcze jedno pytanie odnośnie deski rozdzielczej. Auto sprzedaje mi dealer renault. Wzdłuż lewych przednich drzwi od kierowcy idzie uszczelka do której dolega kokpit i moje wątpliwości wzbudziło to, że na dole deska nie dolega do tej uszczelki, jest szpara, sprzedający mówi, że w niektórych clio tak jest.. Czy to prawda?

Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 23 maja 2016, o 20:48

tak to prawda, dlaczego tak jest nikt jak zawsze nie wiem, moim zdaniem źle spasowali deskę rozdzielczą i dlatego to nie przylega
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mlody_87 » 24 maja 2016, o 05:27

Niestety potwierdzam przypadłość. Można to poprawić, po otwarciu drzwi i wyjęciu zaślepki jest dostęp do śrub regulujących położenie deski, oczywiście trzeba też poluzować śruby mocujące deskę. Ale pomimo zabiegu efekt prawdopodobnie będzie taki sobie. Wygląda to tak, jakby deska była trochę za krótka.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sgst » 24 maja 2016, o 05:41

Właśnie tak to wygląda - jakby deska była za krótka. Na wysokości klamki od maski uszczelka zamiast zachodzić na deskę i tak iść w górę w kierunku słupka wchodzi w szparę i tak idzie w kierunku słupka. Ta szpara pomiędzy uszczelką a deską ma ok 3mm tak jakby o tyle była za krótka deska. Nie wygląda to fajnie, ale przynajmniej wiem, że jest to jednak norma w clio. W mojej dotychczasowej III tego nie było.
Ps w przyszłym roku lift - zmienić ma się przód. Ledy mają iść jak w talismanie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 28 maja 2016, o 16:15

Ja szczerze takimi rzeczami się nie przejmuje, tego cały czas nie widzisz tylko jak wsiadasz do auta i wysiadasz z niego.
Widziałem zdjęcia specjalnej wersji clio iv RS, która możliwe, że będzie w sprzedaży w tym roku jeszcze, światła są takie same jak w initiale paris. Tutaj możecie sobie zobaczyć jak ma wyglądać ta wersja https://www.facebook.com/RenaultSportPoland/?fref=ts. A jak będzie wyglądać po lifcie tego jeszcze nikt nie wie bo w sieci są różne zdjęcia i nie wiadomo, które jest prawdziwe.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 28 maja 2016, o 20:20

Myślę, że najbardziej prawdopodobny lifting clio pójdzie w stronę np Megane, z ledami itp. Zastanawiam się tylko czy dadzą fullLed z przodu ;)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 1 cze 2016, o 08:17

BatManClio napisał(a): Zastanawiam się tylko czy dadzą fullLed z przodu ;)

Może jako wyposażenie dodatkowe. Przykładowo w Megance i Kadjar poza topową wersją 3500pln dopłaty. Lub 4000pln jako pakiet z wyświetlaczem Head-Up (Megane).

Dwa zdania o nowym Clio http://motofilm.pl/2016/05/nowe-renault ... iegowskie/
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 13 cze 2016, o 12:46

Pojawiło się więcej informacji o Clio IV FL -> http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... Id,2217213 W końcu będzie jakiś sensowny motor z manualną skrzynią biegów TCe 120 z 6 biegową skrzynią (poprzednio był TCe 90 najmocniejszy w ręcznej skrzyni).

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 13 cze 2016, o 13:19

Tutaj więcej zdjęć: http://www.carscoops.com/2016/06/renaul ... ngine.html
niewiele się zmieniło w wyglądzie, ale wreszcie zrobili światła LEDowe :thumbup: chociaż nie wiadomo czy będą w standardzie..

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 13 cze 2016, o 13:25

Raczej za dopłatą będą LEDy. Megane IV, Kadjar, Talisman mają za dopłatą LEDy, to jak ma mieć seryjnie mamusiowóz ? :) Ogólnie Clio IV z dość obszernego Clio III zjechało w dół jeśli chodzi o ilość miejsca wewnątrz. Mam wrażenie że rozmiarami wrócili na kompromis pomiędzy Clio 1 a Clio 2... :roll:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez davop » 13 cze 2016, o 14:48

mayn napisał(a):Raczej za dopłatą będą LEDy. Megane IV, Kadjar, Talisman mają za dopłatą LEDy, to jak ma mieć seryjnie mamusiowóz ? :) Ogólnie Clio IV z dość obszernego Clio III zjechało w dół jeśli chodzi o ilość miejsca wewnątrz. Mam wrażenie że rozmiarami wrócili na kompromis pomiędzy Clio 1 a Clio 2... :roll:

generalnie piszą o czwórce, że jest na zmodyfikowanej płycie podłogowej trójki, ale z tego co przejrzałem broszury to IV zwęziło się w środku przy zwiększonym rozstawie osi.

Ogólnie to renault ma problem z liftem clio podobnie jak peugeot z 206. Bryła jest tak spójna, że modyfikacje ograniczają się do zderzaków. Nawet obrys lamp pozostaje.
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 13 cze 2016, o 16:33

Może to i lepiej? Łatwiej będzie na szrocie części dobrać 8-) :lol:
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Duster » 13 cze 2016, o 21:39

davop napisał(a):z tego co przejrzałem broszury to IV zwęziło się w środku przy zwiększonym rozstawie osi.

Porównałem szerokość kliku modeli z przodu na wysokości łokci. Clio IV wypada słabo.

Clio 3 - 140

Clio 4 - 136,3

Captur - 138

Megane 3 - 147,5

Megane 4 - 141,8
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 20 cze 2016, o 19:06

z tego co się pytałem w serwisie w niemczech to ledy mają być w jakieś wersji wyposażenia ale jeszcze nie wiedzą w której.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Wanio123 » 20 cze 2016, o 19:37

wojtuq napisał(a):z tego co się pytałem w serwisie w niemczech to ledy mają być w jakieś wersji wyposażenia ale jeszcze nie wiedzą w której.

Pewnie w Initiale Paris ;) , tak jak miały miejsce Xenony w IV ph1.
Było
Honda Prelude 3 Gen 91' > Mazda 323 BG GTX 92' > Clio 2ph2 1.4 16V (UK) > Clio 3ph1 1.5 Dci 106ps
Jest
Audi S4 B6 Avant 4.2 40V 344PS , Twingo 1ph2 1.2 16v

... Jeżdżę V8 więc nie pytaj czy Ci pożycze...bo sam nie mam :D

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez nanouser » 28 cze 2016, o 22:49

Cześć,

Od miesiąca jestem właścicielem Clio IV Grandtour w wersji Limited z silnikiem 0,9TCE.

Moje odczucia na temat tego auta:
PLUSY:
- Śliczny, skoda nie ma podejścia do clio jeśli wystawić je w konkursie piękności
- pali około 1,5 litra mniej niż moje poprzednie auto (megane 1 1,4 16V) jak na razie jeżdżę ostrożnie, na dotarciu i zamykam sie w 7 litrach.
- wygodniej mi się siedzi w clio niż w fabii
- fajne fabryczne radio i nagłośnienie, nie mam potrzeby zmieniania czegokolwiek, intuicyjna obsługa
- ogólnie autko fajnie jeździ (w fabii silnik jednak z dołu mocniejszy, ale mimo wszystko wybrałem clio ;-))

Wady:
- kierownica - kto wymyślił jakieś takie ostre krawędzie plastików u dołu kierownicy, w ogóle po co tam te plastiki dali ?!?
- konstruktorowi uchwytów do zamykania tylnej klapy kazałbym ją zamknąć (za te uchwyty) tak ze sto razy przy mnie, a jak by nie zrozumiał o co chodzi to druga karna setka,
- lampka nad siedzeniami pasażerów, ja rozumiem że koszty, ale ja już bym z chęcią oddał te uchwyty z tylnej klapy za lampkę w drugim rzędzie.
- średnio mi się widzi koło zapasowe pod autem, a nie we wnęce, ale cóż dobrze że dali w ogóle zapas...
- karta zamiast kluczyka. Ma sens jeśli byłaby handsfree, moja nie jest, więc zamiast kliknąć jeden guzik w obudowie kluczyka (można bez problemu nawet taki guzik w kluczyku namierzyć w kieszeni) to dostałem kartę z czterema guzikami (dwa potrzebne, a dwa do ozdoby albo dla zmyłki - bagażnik i światełko) no i za każdym razem muszę szukać guziczka do otwarcia drzwi a potem wsuwać kartę w slot umieszczony tuż przed lewarkiem zmiany biegów co by prosto nie było...

Ogólnie kupiłbym to auto drugi raz, wady o których piszę nie są jakieś strasznie irytujące, na razie wóz oceniam bardzo pozytywnie
BTW
Macie pomysł na jakiś organizer do bagażnika, brakuje czegoś na umieszczenie w bagażniku butli z płynem do spryskiwaczy (tu niestety górą Fabia, tam mają parę patentów)

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne