clio 3, 1.5DCi 105km opinie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

clio 3, 1.5DCi 105km opinie

Postprzez mikolajslawinski » 25 lip 2016, o 02:02

Witam
Przymierzam sie do zakupu Clio 3 2006/07 rok ze wzgledu na budżet do 12tyś. zł. Oglądałem Clio z silnikiem 1.5 dci 105 konny, bardzo mi sie podoba i jest zadbane ale boje sie o silnik ? Auto głownie po mieście ok 30/40km dziennie co drugi weekend trasa 250km. Szukałem na forum ale konkretnej odpowiedzi nie dostałem co do tego silnika, warto czy lepiej sobie odpuscic
Samochodem jechałem i jedynie co mnie martwi to ze słychać turbinę, do tej pory jezdze uturbioną benzyną i jest ciszej. Ten typ tak ma czy już jest turbina na wykonczeniu ?
Prosze o w miare szybka odpowiedz, dziekuje wszystkim z gory !

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 25 lip 2016, o 03:54

Wszystko zależy jak samochód był traktowany, jak często olej zmieniany itp. Jeśli masz ogłoszenie, wklej tutaj, postaramy się doradzić...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez pawlos123 » 25 lip 2016, o 05:21

To zależy jak słychać turbinę u mnie wydaje ładny świst i jest wszystko jak najbardziej ok. Uważaj na silniki z symbolem K9K 772 bo posiadają dpf'a. Ja zaryzykowałem i w sumie z silnikiem nic się nie dzieje trzeba pamiętać o wymianie oleju 10 tyś. km i lać dobrej jakości paliwo a auto jeszcze posłuży. Wrzuć ogłoszenie.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mikolajslawinski » 25 lip 2016, o 08:17

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mar1990 » 25 lip 2016, o 12:59

Ja też posiadam z tym silnikiem i jak na razie jestem zadowolony przejechanie 50 tyś jak na razie dobrze sie zbiera i niskie spalanie

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Wanio123 » 25 lip 2016, o 14:18

Posiadam takowe Clio - ponad 60 tyś km zrobione , i bardzo sobie chwalę , dobra elastyczność i niskie spalanie. Olej co 8-10 tyś i filtry i będzie banglać. Co do turbinki - moja funkcjonuje identycznie - ładnie świszczy przy wzroście boostu , jak i ładnie syczy przy ujmowaniu gazu ;) normalna sprawa w tym aucie :thumbup:
Było
Honda Prelude 3 Gen 91' > Mazda 323 BG GTX 92' > Clio 2ph2 1.4 16V (UK) > Clio 3ph1 1.5 Dci 106ps
Jest
Audi S4 B6 Avant 4.2 40V 344PS , Twingo 1ph2 1.2 16v

... Jeżdżę V8 więc nie pytaj czy Ci pożycze...bo sam nie mam :D

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mikolajslawinski » 5 sie 2016, o 01:59

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi niestety clio poszukuje nadal
Ogoladalem już jedno z silnikiem 1.5dci 68km wariant mocowy może być, podobno nie do zajechania silniki, a jednak mam pewne obawy sprzęgło cieżko chodzi i tak jak by nie odbija i zostawia lekka czarna chmurkę w lusterku jest się czym przejmować czy kwesti zalania dobrego paliwa i wziąć go na trasę ? Auto jeździło przeważnie po mieście i podejrzewam ze bardzo przepisowo

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez luq92 » 5 sie 2016, o 06:47

Jeśli odpala prawidłowo, to raczej nic strasznego z układem wtryskowym się nie dzieje. Turbo nie świszczy? Można sprawdzić, czy nie jest zarzygane olejem. Jeśli jeździł po mieście, to pewnie EGR się przytkał i zostawia bąki za sobą. Nic strasznego - wystarczy wyczyścić. Ale jak Ci się spodobał, to weź go na Clipa i się dowiesz co i jak.
Obrazek
Klubowicz

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez pawlos123 » 5 sie 2016, o 11:14

U mnie też sprzęgło chodzi twardo a przejechałem już ponad 20 tyś km od zakupu i nic się nie dzieje to może te modele tak mają. Sam w sumie się zastanawiam nad sprzedażą Clio bo od kiedy zmieniłem pracę i jeszcze do tego dziewczyna przeprowadziła się do mojego miasta to auto więcej stoi niż jeździ i ten diesel przestaje mieć sens. Do tego wszystkiego mieścina mała. Szukasz konkretnego modelu czy masz jakiś przedział cenowy określony jak w tej ofercie wyżej do np. 12 tyś. zł?

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 5 sie 2016, o 11:51

mikolajslawinski napisał(a):68km wariant mocowy może być,

Mam taki, na autostradę za słaby, do miasta i na normalne trasy (do 110km/h) całkiem OK tylko trzeba pamiętać że nie jest demonem przyspieszania, osprzęt wtryskowy Delphi, brak DPF, dwumasy. Silnik ma równiutko na wolnych obrotach chodzić i szybko odpalać (krótkie kręcenie rozrusznikiem), resztę diagnostyki to dobry serwis i CLiP.

mikolajslawinski napisał(a):Auto jeździło przeważnie po mieście i podejrzewam ze bardzo przepisowo

No to czyszczenie EGR i trasa (najlepiej autostrada z maksymalnym obciążeniem) żeby pajęczyny i sadzę z turbo i wydechu wygonić.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez mikolajslawinski » 5 sie 2016, o 12:07

Odpalić odpalił odrazu ładnie silnik równo pracuje nawet jak na diesla to chyba cicho,
Turbiny podczas jazdy praktycznie nie słychać, jutro jestem umówiony wziąć go na diagnostykę to zobaczę od spodu jak to wszystko tam wyglada, na co jeszcze zwrócić szczególna uwagę ? Takie pierdoły jak czy bity czy składany z 3 czy przebieg realny to wiem głownie takie pierdoły co się lubi często psuć Ew żeby się do czegoś doczepić do zbicia ceny

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 sie 2016, o 15:23

mikolajslawinski napisał(a): 1.5dci 68km wariant mocowy może być, podobno nie do zajechania silniki,

Sprzedający Ci to naopowiadał ? Silniki 1.5 dCi są dobre pod warunkiem odpowiedniej eksploatacji, oraz te wyprodukowane od 2006 r w górę. Olej pełen syntetyk wymieniać co 12-15 tyś km (nie jak Renault zalecało co 30 tyś km - wtedy panewki leciały po 150 tyś km w górę). Druga kwestia to paliwo. Zrób szczegółową kontrolę silnika za pomocą clipa jeśli będziesz zdecydowany kupić. Polecam wersję 86 KM, zdecydowanie żwawsza przy jednocześnie tym samym spalaniu.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 5 sie 2016, o 15:51

mayn napisał(a):Polecam wersję 86 KM

I zdaje się na osprzęcie Siemensa a nie na Delphi.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez mikolajslawinski » 5 sie 2016, o 16:30

Co to ten clip ?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Wanio123 » 5 sie 2016, o 16:58

wojteks napisał(a):
mayn napisał(a):Polecam wersję 86 KM

I zdaje się na osprzęcie Siemensa a nie na Delphi.

Po 2006 roku montowali chyba tylko Siemensa.
Było
Honda Prelude 3 Gen 91' > Mazda 323 BG GTX 92' > Clio 2ph2 1.4 16V (UK) > Clio 3ph1 1.5 Dci 106ps
Jest
Audi S4 B6 Avant 4.2 40V 344PS , Twingo 1ph2 1.2 16v

... Jeżdżę V8 więc nie pytaj czy Ci pożycze...bo sam nie mam :D

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 sie 2016, o 17:25

U mnie dCi 86 KM mam osprzęt Delphi, wersję 106 KM miały Siemensa. Później wprowadzono osprzęt Continentala chyba do słabszych dCi 90.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 5 sie 2016, o 18:38

Wanio123 napisał(a):Po 2006 roku montowali chyba tylko Siemensa.

W 68KM nie było Siemensa.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez marekwodniak » 5 sie 2016, o 19:08

Clip to taki tester do aut Renault i Daci wpisz w Google Clip Renault .Dobra rzecz ale do nowych aut wymaga wiedzy obsługi .Do starych aut to bajka.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez pawlos123 » 6 sie 2016, o 09:03

U mnie w 1.5 dci 86 KM był Siemens ale występuje on tylko w wersjach z dpf typ silnika k9k 772. W pozostałych wersjach siemensa można spotkać w mocniejszych silnikach 106 KM.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez aoc » 26 paź 2016, o 06:24

Witam Panowie, dysponuję budżetem do 13 tysięcy i interesuje mnie takie autko (tylko diesel). Dostanę jakąś zdrową sztukę w tych pieniądzach? Rocznik 2005-2006 zapewne?
aoc

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne