Silnik 1.2 16V TCE Energy Limited czy 1.6 16V Limited

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Silnik 1.2 16V TCE Energy Limited czy 1.6 16V Limited

Postprzez marcinmarcin » 10 sie 2016, o 21:57

Cześć

Przymierzam się do zamiany mojego Clio na coś większego. Rozważam zakup któregoś Renault z silnikiem 1.2 16V TCE Energy Limited 115 KM albo 1.6 16V Limited 110 KM. Który silnik Waszym zdaniem będzie lepszy i dlaczego? Samochód będzie wykorzystywany głównie do codziennej jazdy do pracy i z powrotem. Pokonywana trasa ok. 20 km w obydwie strony. 3-4 razy w roku dłuższe trasy 250-400 km w jedną stronę. Samochód nie będzie "katowany", a użytkowany z rozsądkiem.

Dziękuję za odpowiedzi.

PS. Jeżeli założyłem wątek w nieodpowiednim dziale proszę o przeniesienie go do właściwego.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 11 sie 2016, o 13:07

1.6 i wrzuciłbym gaz i bezproblemowa jazda:)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 11 sie 2016, o 15:16

Żadne 1.6 16V, to jest już przeszłość.:) Dzisiaj w Polsce mamy coraz więcej dróg szybkiego ruchu. Silnik 1.6 16V jest głośny powyżej 90 km/h, natomiast Megane III z silnikiem 1.2 TCe to już zupełnie inne auto. Nawet przy 130 km/h jest dość cicho, podczas gdzie 1.6 16V już wyskakuje spod maski (dobrze mieć korki do uszu). Pojeździj 1.6 16V w trasie i 1.2 TCe. Różnica ogromna na rzecz komfortu akustycznego, aż dziwne że tylko kwestia innego silnika i takie zmiany jakby inna klasa. Moim zdaniem bez sensu wywalać ponad 40 tyś zł za samochód który komfortem jazdy powyżej 100 km/h nie różni się np. od 13 letniego Megana II wartego skromne 6 tyś zł, gdzie również jest spory hałas powyżej 100 km/h. 1.2 TCe ma turbo, dłuższą skrzynię i dobre wyciszenie kabiny w stosunku do 1.6 16V. Dodatkowo nie warto kupować samochodu bez ESP. Jakoś w drugiej połowie 2013 r. wszystkie Megany III miały seryjnie ESP (ESC).

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 11 sie 2016, o 22:10

marcinmarcin, przejedź się autami z obydwoma silnikami bo co kierowca to będziesz miał inne opinie.
Generalnie 1,6 powinien być bardziej trwałym, prostszym w naprawach potencjalnych silnikiem, który podobnie jak clio 1,2 75km zostało przez renault celowo pogorszone poprzez złe wyciszenie kabiny.
1,2 na pewno będzie cichszy, mocniejszy, ale może być trudniejszy w naprawach + na pewno lpg będzie trudniejsze w montażu.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 12 sie 2016, o 07:34

WinFS napisał(a):który podobnie jak clio 1,2 75km zostało przez renault celowo pogorszone poprzez złe wyciszenie kabiny.

Czemu celowo? By ludzie wybierali tce?

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez marcinmarcin » 13 sie 2016, o 09:10

Dziękuję za wypowiedzi. Samochód nie będzie miał instalowanej instalacji gazowej. Powiem szczerze, że nie zwróciłem uwagi na to, że silnik 1,2 w Clio III pracuje głośno. Dziś będę jechał to specjalnie będę się wsłuchiwał:) Ogólnie przemawiają opinie, że silnik wolnossący SCe 1.6 16V jest trwalszy od TCe.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 13 sie 2016, o 13:26

marcinmarcin napisał(a):Ogólnie przemawiają opinie, że silnik wolnossący SCe 1.6 16V jest trwalszy od TCe.

Co z tego jak nie zapewnia komfortu ? Poziom hałasu podobny do samochodów 20 i 30 letnich wolnossących. Daewoo Nexia które ma korzenie z lat 80-tych ma podobny poziom wyciszenia. Dopiero turbodoładowane benzynowe silniki mają duży moment obrotowy, co pozwala im na zamontowanie długiej skrzyni biegów, co z kolei przekłada się na niskie obroty przy dużych prędkościach. Dodatkowo turbo doładowane benzyny mają lepsze wyciszenie kabiny od wolnossących silników. Ja wybrałbym ciszę i komfort przy 130 km/h na autostradzie, niż kupa hałasu jak w Zaporożcu. Silniki TCe bez problemu powinne zrobić 200-250 tyś km.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 13 sie 2016, o 14:19

W sumie nie napisałeś tak naprawdę na czym Ci zależy: komforcie, taniości itd. i najważniejsze ile km rocznie robisz? Jak domyślam pytasz o samochód nowy czy używany?

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez marcinmarcin » 15 sie 2016, o 20:31

Zależy mi na przede wszystkim na funkcjonalności samochodu i jego bezawaryjności. Zależy mi także, aby silnik zrobił jak najwięcej kilometrów. Jak najtańszy w utrzymaniu też powinien być. Samochód nie będzie miał zakładanej instalacji gazowej. Rozważam samochód nowy i używany (1-2 lata).

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 16 sie 2016, o 20:51

Pytanie jaki model Renault zamierzasz kupić. Bo widzę, że chyba megane
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 17 sie 2016, o 07:35

Z tego co podajesz to bedziesz robił max 10000km rocznie wiec spokojnie bierz 1.2. Chyba ze jak najwiecej kilometrów znaczy że chcesz go trzymać 50 lat i zrobić nim 500.000km;)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jacwi » 22 maja 2024, o 07:43

Pleblem z silnikiem 1.2 tce w clio 3 jest taki ( wiem bo próbowałem kilka aby zastąpić moje wysłużone 1.4 16v w clio 2) że tce nie ma dołu. Ruszanie, którego w mieście pełno, jest mało komfortowe, bo to auto nie jedzie. 1.4 98km jest tu o wiele przyjemniejszy. Ja mam wydłużona skrzynie biegów poprzez podmianę zębatek, więc przy 3000obr mam ok 115 km/h. Jest wystarczająco cicho. Poza tym każde tce na wolnychbobrotach które testowalem trzęsie się jak galareta i nierówno pracuje.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez milejow » 22 maja 2024, o 19:00

jacwi napisał(a):Pleblem z silnikiem 1.2 tce w clio 3

To nie ten silnik, w temacie mowa o nowszym i usterkowym silniku H5F, ty piszesz o starym D4F który później uturbiono( w Clio III tylko ten silnik był w wersji TCE)Pierwszy to wątpliwej trwałości wymysł Nissana, drugi to sprawdzona jednostka Renault

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 23 maja 2024, o 05:24

jacwi napisał(a):Pleblem z silnikiem 1.2 tce w clio 3

Odkopałeś temat z 2016r i jeszcze piszesz w nim "nie na temat".

Ekspert

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne