Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

marekwodniak napisał(a):1500 to zamulanie silnika.

pawlos123 napisał(a):W 1.5 dci na obrotach 1500 to można jechać z górki i muskać gaz. Ja zmieniam przy 2500obr./min i zauważyłem że wtedy pali najmniej. Trzeba wykorzystywać wysoki moment który jest od 2000 obr./ min . Zresztą już nawet nie chodzi o spalanie ale przy obrotach niżej niż 2000 szkoda dwumasy (oczywiście w tych silnikach gdzie występuje). Wszystkie podzespoły dostają wtedy po dupie.
tony_tr napisał(a):No też bez przesady... chodzi o to, że przy takiej jeździe powinieneś jednak raz na jakiś czas wkręcić go na wyższe obroty. Powinieneś też oczywiście uważać przy przyspieszaniu i jeździe na tak niskich obrotach, ale to już Ty musisz to wyczuć.

wojteks napisał(a):Współczesne diesle lubią być przegonione żeby układ wydechowy się rozgrzał, dobrze to robi turbinie (szczególnie tej ze zmienną geometrią). Wysoka temperatura powoduje wygonienie sadzy i innych pozostałości jazdy ma małych obrotach z wydechu i układu EGR

Klubowicz | ||

Atuq napisał(a):Dzięki za rzeczowe odpowiedziwniosek jest taki, że nie ma sensu starać się zbyt oszczędnie jeździć bo potem się to odbije na portfelu ze zwielokrotnioną mocą

wojteks napisał(a):Jazda na niskich obrotach powoduje przyspieszone zużycie układu korbowo tłokowego (wał korbowy, panewki, korbowody, tłoki) bo przecież kazdy zapłon w cylindrze to uderzenie spalin które musi być przeniesione przez tłok i korbowód na wał, dalej przez dwumasę (o ile jest) i sprzęgło (z tłumikiem drgań skrętnych) do skrzyni biegów. Przyspieszanie od niskich obrotów z gazem w podłodze to zabójstwo dla wspomnianych elementów. Oczywiście jazda na niskich obrotach zamula turbinę i zatyka EGR.
Współczesne diesle lubią być przegonione żeby układ wydechowy się rozgrzał, dobrze to robi turbinie (szczególnie tej ze zmienną geometrią). Wysoka temperatura powoduje wygonienie sadzy i innych pozostałości jazdy ma małych obrotach z wydechu i układu EGR

Klubowicz | ||

tony_tr napisał(a):Proponuje porozmawiać z tym kolegą co jeździ na 5 biegu 50km/h i twierdzi, że to służy silnikowi i odsyła do zasad ekodrivingu.

Klubowicz | ||

luq92 napisał(a):Najlepiej wrzucać bieg tak, żeby na wyższym biegu miał w okolicach 2k. Oczywiście na niższych biegach nie ma co przesadzaćJeśli toczysz się bez przyśpieszania, to chwilowo te powiedzmy 1600 na trójce mu nie zaszkodzi. Zapinanie piątki przy 2200 to trochę mało. Czasem mi się to zdarzy, ale to po przejechaniu może kilometra i to też tylko z górki co by nie męczyć motorowni
W temacie mojego autka możesz zobaczyć co mają panewki do powiedzenia na temat dziadowania na drodze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości