Jaki silnik najoszczedniejszy?Diesel, Benzyna, Gaz ?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio 2002-2004 jaki silnik najoszczedniejszy?Diesel Benz

Postprzez seba9196 » 26 sty 2011, o 16:18

Kup benzyne. Wybór jest prosty. Tak jak mówią koledzy wyżej. Jeśli nie robisz więcej jak 25 tys km rocznie to nic nie zaoszczędzisz a wręcz przeciwnie możesz stracić. A poza tym wlejesz gorsze paliwo i zonk. Jak twoja mama zrobi 5 tysi rocznie to nawet nie poczuje różnicy w cenie paliwa, a jeśli koniecznie chcesz diesla to tak jak mówi Driv3r, forumowicz inspektor sprzedaje warty uwagi egzemplarz clio.
seba9196

Pokaż profil

Postprzez ste2010 » 26 sty 2011, o 18:36

Mayn z tym 5 tysięcy to chyba za cały prawie nowy silnik liczyłeś http://moto.allegro.pl/renault-megane-i ... 76764.html, trochę przesadzasz. Jak padłoby wszystko co napisałeś na raz to koszt regeneracji pompy, wtrysków i turbiny rzędu max 2000zł z robocizną mechanika który to wyjmie i założy :D Po co kogoś straszyć na dzień dobry (pytanie miałeś wogóle takiego diesla??) :D
Kółka w koło kręcą się :P

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez rako91 » 26 sty 2011, o 19:32

Jeżeli chodzi o silnik, to tylko benzyna przy tych przebiegach, dla przykładu moje Clio ma 67000km przebiegu czyli średnio ok 10tyś. km rocznie i przy tym przebiegu to diesel nie ma racji bytu, do krótkich wypadów w te i z powrotem po bułki, benzyna będzie w sam raz. Nie trzeba martwić się o turbinę itd... Może i dieslem jeździ się fajnie, oszczędnie, lepiej się zbiera ale przy tak małych pojemnościach nie ma wielkiej różnicy w spalaniu i osiągach.
rako91

Pokaż profil

Postprzez mayn » 26 sty 2011, o 19:53

ste2010 napisał(a):Jak padłoby wszystko co napisałeś na raz to koszt regeneracji pompy, wtrysków i turbiny rzędu max 2000zł z robocizną mechanika który to wyjmie i założy :D

Profesjonalna regeneracja wtrysku to ok 700 zł w dobrym warsztacie który ma odpowiedni sprzęt. Inne regeneracje za 350 zł to powtórka regeneracji kwestią czasu. A więc 4 x 700 zł = 2100 zł

Gdzie regeneracja turba, pompy wtryskowej ? Inne awarie typu koła dwu masowe (w dCi 105 KM), EGRy i inne ? Niedługo dojdą awarie FAP/DPF jak się na dobre rozkręcą w używanych dieslach... :)

Oczywiście najgorszy wariant uwzględniłem....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez ste2010 » 26 sty 2011, o 21:02

Nie chce wdawać się w zbędne dyskusje i nie obraź się ale regeneracja 700zł gdy nowe 600zł ??? (http://allegro.pl/wtrysk-wtryski-1-5-dc ... 05106.html). Cena w renault 800-1000zł za nówkę :eh: Możesz odp na pytanie z poprzedniego postu??

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 26 sty 2011, o 21:12

ste2010 napisał(a):Możesz odp na pytanie z poprzedniego postu??

Oczywiście iż odpowiem. Cena za regenerację wtrysku 700 zł jaką ostatnio słyszałem 3 miesiące temu u mechanika gdy zmieniałem rozrząd w 1.5 dCi, jednak był to wtrysk do Mercedesa (W211) E270 CDI. 8-)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez ste2010 » 26 sty 2011, o 21:30

A to chyba trochę różnica, bo tu rozmawialiśmy o renault dci a nie mercedesie (chyba zabrakło argumentów skoro dane bierzemy z kosmosu :wtf: ). Zapytaj ile kosztują części do benzynowego merca (nie są tanie) ;) Ostatni mój post w tym temacie, sorki ale taka nierzeczowa dyskusja nie ma sensu :P

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 26 sty 2011, o 21:59

regeneracja wtrysku do clio z kodowaniem plus zmiana końcówek jakiś tam 530 złotych. Wiem bo sam przez to w zeszłym tygodniu przechodziłem ;)
seba9196

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 26 sty 2011, o 22:15

ste2010 napisał(a):koszt regeneracji pompy, wtrysków i turbiny rzędu max 2000zł z robocizną mechanika który to wyjmie i założy

Znajdź mi mechanika który w tych pieniądzach zrobi to co opisałeś i ubijemy ładny interes. Na dzień dobry mam sześciu chętnych na taką regenerację i za taką łączną kwotę. Niedawno ktoś z forum regenerował turbinę i układ zasilania. Poczytaj sobie ile kosztowały same części.
ste2010 napisał(a):nowe 600zł ??? (http://allegro.pl/wtrysk-wtryski-1-5-dc ... 05106.html).

Chyba nie zaufałbym solidnemu handlarzowi piszącemu renówka przez "u" :P
mayn napisał(a): Niedługo dojdą awarie FAP/DPF jak się na dobre rozkręcą w używanych dieslach...

Wtedy wyciszasz filtr i masz spokój. To tak samo jak z EGR tylko że drożej bo trzeba w ecu pogrzebać.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez 4kolka » 28 sty 2011, o 00:44

Przejeżdżam 30-40 tys km rocznie. Świadomie wybrałem benzynę. O dieslach wiem od znajomych i jak słucham o cenach napraw pomp, turbin, wtrysków, to wiem że dobrze zrobiłem. Gazu nie zakładam, bo zmieniam auto po ok 2 latach, więc ledwo się zwróci instalacja i trzeba sprzedać, a to się mnie nie opłaca - odpada też odbijanie piłeczki - gazownik, że to wina mechaniki, a mechanik że wina gazu, gdy coś z autem nie jest tak.
Liczy się dla mnie ekonomia. Mały silnik mniej pali, tańsze jest ubezpieczenie. Oczywiście każdy kalkuluje sobie na własne potrzeby, dla każdego coś innego jest ważne. Ktoś woli od razu włożyć w gaz dużo pieniędzy i potem tanio tankować, ja wolę drożej tankować, ale nie wkładać od razu dużej kwoty za instalację.
Moje 1.2 16V 75km spala średnio 5.6l/100km (miasto/trasa 50/50 - jazda ekonomiczna, hamowanie silnikiem, prędkość do 100km/h). Przy bardziej dynamicznej jeździe 6.0l/100km. 75km na tak mały samochód z 1-2 osobami na pokładzie wystarcza i można się płynnie przemieszczać. Przy 5 osobach w środku dynamika spada, ale można normalnie podróżować.
4kolka

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 28 sty 2011, o 01:05

Każdy chwali to co ma ale zobaczcie sami jak zaczęła się zima i mrozy, ile powstało nowych tematów o problemach z odpalaniem itp. używanych diesli i używanych benzyn. Zakładając że wszyscy mają niekręcone liczniki to przebiegi forumowych aut benzynowych i diesli są porównywalne. To tylko taka prosta statystyka u nas na forum, gdzie każdy dba o swoje auto.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez ste2010 » 28 sty 2011, o 01:24

No niestety jak się dba o samochód i nie kupi złomu z przebiegiem 500 000 to i awaryjność znacznie mniejsza :) (a po kupieniu złomu to już tylko narzekanie że awaryjne zostaje)

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez cliofun » 28 sty 2011, o 23:57

Wypowiem się również w tym temacie. Trafiłem na niego przypadkiem. Powiem, że w miare czytania od początku tych rewelacji niektórych posiadaczy benzyn, pokazywać palcem nie bede, bo wiadomo o kogo chodzi, to pod koniec tematu prawie się udusiłem ze śmiechu :P

Po 1 spalanie benzyn 1.2 w miescie na poziomie 7 l i w trasie 5l to pominę głośnym śmiechem. Jedynie widzę, że Tomi jest tu realistą i nie wali ściemy ze spalaniem swojego auta. Słowa uzytkownika 4kolka odnośnie spalania przy bardzo dynamicznej jezdzie na poziomie 6l sprawiły, że zakrztusiłem się coca-colą i lekko obryzgałem ekran lapa. Słowa usera Driver, iż 9l to tylko z regularnym butem w podłodze - :lol: Albo ktoś tam jeszcze powiedział, że diesel tylko na trasie mniej spali, bo w mieście benzyna kopci mniej łahaha :clap:

Po 2 bardzo śmiesznie czyta się wypowiedzi userów benzyn, jak to zachwalają swoje silniczki, a w dizlowych 1.5 widzą same minusy.
5 tys złotych zapasowe na jednorazową naprawę dizla - wolne żarty. Regeneracja turbawy - 1200zł z calutkim nowym środkiem z fabryki, naprawa w Moto Remo, 2 lata gwarancji, praktycznie nowa turbawa, zrobi kolejne 150-250 tys km. Wtryski - naprawa samodzielna, 4 zaworki oryginały - 1000pln. Dorzucimy jeszcze pompe paliwa - ok 1000 pln. Gdzie tu jest 5 tys razem ? 3200 pln, no zaokrąglając 3500 pln i to musiałby być skrajny przypadek, zeby poszlo wszystko na raz. :lol:
Nawet po wydaniu takiej sumy, auto mam na kolejne 200 tys km

Dosłownie brak mi słów, jak co niektórzy plują kwasem w strone dizli : ))

10 tys rocznie to za mało na diezla? Zakładając optymistycznie, że bena spala średnio 7l, a DCI 5 l, to przy obecnych cenach, różnica 100km to jakieś 10 PLN. Po przejechaniu 10 tys km, mam w kieszeni 1000 PLN. Czyli po roku moge pozwolić sobie na kolejną zabawę z wtryskami np, lub podstawową regeneracje turbawy za 600 PLN : D

Także przestancie pisać brednie, że DCI to tylko od 25-30km rocznie i wzwyż, bo śmiech mnie ogarnia.

1.2 bena to zwyczajny dupowóz z pktu A do B, jazda bez żadnych wrażeń itd, do tego spalanie w ogole nieproporcjonalne do osiągów. Porównywanie dynamiki tego auta do DCI, jest totalnym nieporozumieniem
1.5 dci to calkiem inna bajka i przenigdy bym sie nie zamienil na bene

Ktoś tam pisał głupoty o dwumasach :lol: :clap: albo Fap, zaraz padne ze smiechu

Do autora - jeżeli chcesz czuć, że jedziesz po drodze, a nie tylko po niej sie poruszać, spalanie mieć za grosze, to bierz DCI. Taka moja rada i sam bym tak postąpił.
Nie sluchaj komentarzy o tych wszystkich naprawach, bo przemawia przez te osoby zawiść, bo same chcialyby pojezdzic DCI, a maja mułowate benki 1.2
Ostatnio edytowano 29 sty 2011, o 00:07 przez cliofun, łącznie edytowano 3 razy
cliofun

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 29 sty 2011, o 00:03

cliofun napisał(a):Po 1 spalanie benzyn 1.2 w miescie na poziomie 7 l i w trasie 5l to pominę głośnym śmiechem.

Mam w domu clio 1.2 i dwa auta z innej stajni 1.1 i 1.2 i żadne z nich nie żre więcej niż 5l/100 w trasie gdy nie przekraczam 120-130km/h.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez cliofun » 29 sty 2011, o 00:21

mhm, chcialbym to zobaczyc, jak lecisz 120-130km i pali do 5l. To jadąć 90km/h spali ze 3.5 ?
cliofun

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 29 sty 2011, o 00:38

Tak, a jadąc 30km/h spali 1.5/100 :crazy:
Chyba pora zamknąć ten temat bo już nic merytorycznego tutaj nie ma i nie zanosi się aby było.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez ste2010 » 29 sty 2011, o 03:24

rider5 , byłbym normalnie gotów pojechać na Śląsk i zobaczyć po 100km autostrady z prędkością 120-130km/h ile spali ci to 1.2.Znajomy miał takie clio 1.2 , ja miałem fiata z 1.2 75km, siostra ma pande 1.1. I przy tej prędkości te silniki się już zapominają a nie jeszcze o ekonomiczności mówić :sick: W bajki w życiu nie uwierzę :lol:

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 29 sty 2011, o 09:50

cliofun, tak się akurat składa, że przez 2,5 roku MIAŁEM 1.2 8v z roku 2005 (od nowości) i WIEM jak to auto paliło. Pisałem, że miałem Societe, więc 100 kg (to dużo!) mniej masy. I napiszę jeszcze raz. 9 litrów w mieście dla tego silnika to bardzo dużo i świadczy o:
- niesprawności czegoś
- dużym bucie.

Co do "radości z jady" to proszę, nie pisz głupot, ale 0-100 są na korzyść 1.2 60 KM niż 1.5 70 KM. Testowane nie raz z bratem, który miał kangoo z takim dieslem. Jeździłem również tym autem i nie bardzo wiem, gdzie tam jest FUN Z JAZDY :lol: :lol: :lol:

W trasie max spalanie 1.2 8v to około 8,5 litra, dwie osoby, całe Societe bagażu. Prędkości 140-160 (czyli but w podłodze).
NIE WIEM ile spali DCI 70 KM w przy takiej jeździe (notabene kangoo rozpędzało się do 150 tylko :mrgreen: ).

I jeszcze jedno... DCI NIE PALI W MIEŚCIE 5 litrów (przynajmniej bratu nie paliło, a jeździł w tamtych czasach podobnie do tego, jak ja w Clio 1.2 8v). Jak komuś zależy mogę go podpytać.

PS V-max mojego Clio licznikowe jakie sprawdziłem osobą własną to 170 km/h samodzielnie na płaskim terenie.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rako91 » 29 sty 2011, o 09:59

Według komputera pokładowego to do 100km/h i jednostajnej jeździe to spalanie wynosi tak 5.5/5,9l a powyżej to wiadomo,
często jeżdżę autostradą do Gdańska i przy 130km/h to spalanie wynosi od. ok. 7.5l do 8,5l
rako91

Pokaż profil

Postprzez mayn » 29 sty 2011, o 10:38

rider5 napisał(a):
cliofun napisał(a):Po 1 spalanie benzyn 1.2 w miescie na poziomie 7 l i w trasie 5l to pominę głośnym śmiechem.

Mam w domu clio 1.2 i dwa auta z innej stajni 1.1 i 1.2 i żadne z nich nie żre więcej niż 5l/100 w trasie gdy nie przekraczam 120-130km/h.

Przesadzasz do bólu. Testowałem kiedyś swoje 1.5 dCi 86 KM w Clio III - spalanie stałe na równym to:

a) przy prędkości 90 km/h

Obrazek

b) przy 130 km/h

Obrazek

Skoro diesel bierze 5 l przy 130 km/h to jak benzyna może tą samą wartość brać ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne