Clio II - reflektory, porównanie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio II - reflektory, porównanie

Postprzez bayerp » 2 lis 2016, o 12:19

cześć,
pytanie skierowane do użytkowników, którzy mieli do czynienia z reflektorami xenonowymi oraz zwykłymi w Clio II.
Chciałbym abyście wyrazili swoją opinię, które reflektory lepiej świecą, reflektory xenonowe czy też zwykłe halogenowe (oczywiście w obu przypadkach ładne, niezmatowione klosze).
Pozdrawiam i czekam na opinie! :)

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez ublizniakow » 6 lis 2016, o 14:55

Jeżeli mowa o oryginalnych reflektorach porządnie ustawionych a jeżeli chodzi o xenony to musi działać poziomowanie to nie ma nawet porównania. Xenon zawsze będzie lepszy.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 6 lis 2016, o 17:29

Miałem halogeny, zmieniłem na xenony i efekt był taki, że lepiej świeciły i mniej osób mi mrugało jadących z naprzeciwka. Oczywiście ryzyko jest kontroli i utraty dowodu rejestracyjnego, wiec chociażby zainstaluj spryskiwacze. Zawsze mogły się zepsuć ;)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez bayerp » 7 lis 2016, o 00:30

pytam czysto teoretycznie, nie planuje montować reflektorów xenonowych, uważam, że jeśli xenon, to tylko oryginał. Może przy zmianie auta będę celował w clio z xenonem ;)
co do lepszości xenonów nad halogenowymi... no niestety, ale nie ma tutaj reguły, w jednym z nowych samochodów (chyba nissan quashqai) ma gorsze xenony od zwykłych reflektorów - czytałem w jakimś teście
poza tym, nie oszukujmy się, Clio II to nie są nowe auta i reflektory, a w tym i też soczewki, nie są nowiutkie, stąd to pytanie ;)

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kempka » 7 lis 2016, o 13:57

Jak dla mnie to jeśli ktoś chce się bawić w xenon do Clio to opcje są dwie:

1. Kupno ori używek w xenonie i wymiana odbłyśników i to najlepiej na jakieś inne nowe najlepiej już oczywiście bi-xenon
2. Przerobienie ori halogenów poprzez wstawienie kitu z xenonem - czyli tzn hidretrofit, można nawet znaleźć w google kilka przeróbek na przykładzie Clio.

W Clio układ samo poziomowania nie jest aktywny więc o kant tyłka można sobie go rozbić, równie dobrze mogli zostawić pokrętło od regulacji no ale te przepisy... A spryski to oczywiście można sobie dla niepoznaki zamontować.

Pytanie tylko czy to gra warta świeczki bo pomijając już rozklejanie lamp to trzeba liczyć sobie gdzieś około 1000zł do wydania i to jeszcze w zależności którą opcje kto wybierze bo można wykorzystać te lampy, które się posiada. Sam ori xenon w Clio nie jest jakąś specjalnie udaną i super świecącą konstrukcją.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 7 lis 2016, o 22:31

Ja mówię o oryginalnych xenonach do clio II ph II - przecież są i nic nie trzeba przerabiać tylko podłączyć wtyczki :)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez bayerp » 7 lis 2016, o 23:03

kempka, a co mam rozumiec, ze poziomowanie w xenonach w Clio II nie jest aktywne? Mozesz rozwinac mysl?

Generalnie mnie nie interesuje zakladanie xenonow, jestem nawet przeciwny zmianie, ale to tylko moje zdanie;) interesuje mnie tylko jakosc swiecenia xenonow w porownaniu do zwyklych lamp;)

Ps. Sorka za brak polskich znakow, ale klepalem z telefonu...

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kempka » 8 lis 2016, o 09:06

BatManClio napisał(a):Ja mówię o oryginalnych xenonach do clio II ph II - przecież są i nic nie trzeba przerabiać tylko podłączyć wtyczki :)

No ja rozumiem. Z tym, że po tylu latach to takie reflektorki nadają się już do regeneracji i zmiana na nowe "używane" nie jest za bardzo opłacalna. No chyb, że ktoś zrobi tak jak napisałem wyżej.

bayerp napisał(a):a co mam rozumiec, ze poziomowanie w xenonach w Clio II nie jest aktywne? Mozesz rozwinac mysl?

No, że nie działa ciągle podczas jazdy. JAk przykładowo jedziesz pod górkę i zaczniesz kogoś oślepiać to xenon jest ciągle w tej samej pozycji. Ustawia się chyba tylko podczas uruchomienia pojazdu i potem pozostaje w niezmiennej pozycji.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 8 lis 2016, o 10:05

Akurat xenony (mijania) są na soczewce, więc specjalnie nie ma co regenerować (chyba że czyszczenie), bo tam nie ma odbłyśnika itp. A polerka klosza to nie żaden koszt czy trudność. Ja byłem zadowolony z xenonów, ale każdy ma subiektywne odczucia:)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kempka » 8 lis 2016, o 10:30

BatManClio napisał(a):Akurat xenony (mijania) są na soczewce, więc specjalnie nie ma co regenerować (chyba że czyszczenie), bo tam nie ma odbłyśnika itp. A polerka klosza to nie żaden koszt czy trudność. Ja byłem zadowolony z xenonów, ale każdy ma subiektywne odczucia:)

Ciągle sobie coś dopisujesz do moich wypowiedzi ;)
Polerka to małe piwo, nic nawet o tym nie pisałem. A w reflektorach soczewkowych to myślisz, że co siedzi jak nie odbłyśnik? Jak wg Ciebie funkcjonowałby taki projektor bez odbłyśnika? Wpisz sobie w google jeśli nie wiesz jaka jest budowa projektorów xenonowych. Praktycznie wszystkie wiekowe soczewki wymagają już regeneracji bo nie domagają...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 8 lis 2016, o 19:04

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kempka » 8 lis 2016, o 22:54

:thumbup:

A pewnie, pewnie. Ciekawe jak jakość tych reflektorków, tylko jeszcze przetwornice chyba trzeba dokupić ;)

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne