clio IV grandtour spalanie 1146cm 75km

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

clio IV grandtour spalanie 1146cm 75km

Postprzez voyciu » 24 paź 2016, o 03:55

Witam,
Mam w planach zakup clio grandtour z 2013 poj.1146, 75KM. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda u was spalanie w tym aucie? Samochód ma służyć na dojazdy do pracy około 20km dziennie i wyjazdy weekendowe.

Pozdrawiam, Wojtek
Clio IV 2014 1.2 benzyna

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 24 paź 2016, o 14:34

Wystarczy poszukać, bardzo dużo informacji jest na temat spalania 1.2 16V. Jeśli sobie cenisz wyciszenie oraz dynamikę silnika to zdecydowanie szukaj 0.9 TCe...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 24 paź 2016, o 15:56

Spalanie - za duże, za mały silnik do tego samochodu. Jako małe toczydełko miejskie to jeszcze jeszcze ale też będziesz go cisnął żeby jechał... Lepiej 0,9tce

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 24 paź 2016, o 17:26

Zależy od stylu jazdy , benzyna ,6-7l , na LPG gdzie nie ma problemu z założeniem instalacji
7.-8.l wychodzi cenowo w moim przypadku zawsze poniżej 4 L /100km benzyny, zasięg 1200km.Tce tego nie pobije.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez hagj » 23 lis 2016, o 10:09

Mam Clio IV grandtour z tym silnikiem - spalanie w zimie w mieście dochodzi do 8 - 8,5 l, w lecie spokojnie 7 - 7,5 l. Trasa - 5,5 - 6 l.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Drut12 » 23 lis 2016, o 20:02

BatManClio napisał(a):Spalanie - za duże, za mały silnik do tego samochodu. Jako małe toczydełko miejskie to jeszcze jeszcze ale też będziesz go cisnął żeby jechał... Lepiej 0,9tce

Też popieram. Najlepiej coś turbodoładowanego. D4F to mogło sobie jeszcze radzić w clio 2, ale w czwórce i do tego w kombi ten silniczek będzie niezłe baty dostawał.
Lepiej dozbierać do 0.9TCe lub 1.2TCe, później będziesz sobie pluł w brodę że załadowane auto nie będzie miało siły jechać.
C1 ph2 95' 2.0 8v F3R
C2 ph1 00' 1.2 8v D7F + LPG
M2 08 GT 1.9 8V F9Q

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 26 lis 2016, o 12:51

Drut bzdury gadasz większe baty silnik dostaje jak jest gazowany na postoju niż podczas jazdy z prędkością obrotową 5500 tyś./min. Ten silnik jest niezniszczalny i łatwy w naprawach. Kolega musiał jechać wyregulować swój 0.9 Tce i to do serwisu bo jego mechanika powiedział, że nie zna tego silnika i wartości jakie powinien mieć. W serwisie Renault zapłacił 827 zł a ja za 1.2 u mechanika zapłaciłem 240 zł. Spalanie też 0.9 nie ma rewelacyjnego. Fakt lepiej się zbiera i jest ciszej, ale spalanie wcale już takie być nie musi. Wszystko do Tce jest droższe niż do 1.2....kolega chciał jeździć tanio i nie wyszło. Wiec nie wiem nad czym się tu podniecać. Wszystko sprowadza się do jednego- czy konkretną osobę stać na utrzymanie auta z tym silnikiem i jak długo zamierza nim jeździć. Spróbuj za 10 lat sprzedać 0.9 Tce i 1.2 16V...zobaczysz co będzie szybciej się sprzedawać. Tyle w temacie. Mój rekord spalania przy 1.2 16 to 4,9 l na 100 km a na jednym baku zrobiłem 729 km i jeszcze rezerwa się nie paliła.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Wanio123 » 26 lis 2016, o 13:35

Ja mam w Twingo I 1.2 16v. Jak na twingo to jest mała rakieta , która mi pali 5-5.5L :)...jedyny minus to hałas powyżej 90km/h
Było
Honda Prelude 3 Gen 91' > Mazda 323 BG GTX 92' > Clio 2ph2 1.4 16V (UK) > Clio 3ph1 1.5 Dci 106ps
Jest
Audi S4 B6 Avant 4.2 40V 344PS , Twingo 1ph2 1.2 16v

... Jeżdżę V8 więc nie pytaj czy Ci pożycze...bo sam nie mam :D

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 26 lis 2016, o 22:48

Nie zauważyłem, żeby autor pytał o gaz ;) Poza tym trzeba pamiętać, że waga samochodów się zwiększa... u mnie w clio II ph II też nieźle sobie ten silniczek radził, clio IV grandtour od Thalii jest ponad 100kg cięższy też.. Zależy do czego ma być, jaka jazda Cię satysfakcjonuje i czego oczekujesz po tym samochodzie :)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 26 lis 2016, o 23:32

ja bym nawet zwykłego 5D nie chciał z 1.2 75km a co dopiero kombi... kupując clio przetestowałem z ciekawości oba silniki i dla mnie wybór był bezdyskusyjny: tylko 0.9TCE bo 1.2 było nie dość, że głośne to jeszcze po prostu za wolne a kombi jest jeszcze cięższe.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Drut12 » 27 lis 2016, o 00:20

Pejo Ja wiem że ten silnik jest wytrzymały. Źle to ująłem pisząc że silnik dostanie baty. Chodziło mi o to że to jest za słaby silnik aby tym się dynamiczne jeździło.
Dam przykład z mojego otoczenia. Moja siostra kupiła grande punto 1.4 z instalacją lpg. Instalacja została założona odrazu po wyjechaniu z salonu. Auto ma teraz 300 tys przebiegu i nadal śmiga.
Największą wadą jest dynamika tego punciaka. 75KM przy aucie które waży 1080kg powoduje to że wyprzedzanie w trasie nie należy do najłatwiejszych. Każdy kupuje ekonomiczne auto, byle by mało paliło, byleby tanie części. A później multum tematów na forum :"Chip 1.2", "tuning 1.2" itp.
C1 ph2 95' 2.0 8v F3R
C2 ph1 00' 1.2 8v D7F + LPG
M2 08 GT 1.9 8V F9Q

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 27 lis 2016, o 01:28

Silnik 1.2 16V jest adresowany dla kobiety, i co najwyżej na warunki miejskie gdzie prędkość nie przekracza 80 km/h. Jednak wyjazd w trasę natychmiast ujawnia bolączki tego silnika, takie jak spory hałas powyżej 80 km/h, spore spalanie, kiepska elastyczność itp. Dzisiaj mamy coraz więcej dróg szybkiego ruchu ( i z roku na rok coraz więcej), jeśli ktoś kupuje nowy samochód (minimum klasa kompakt jak np. Megane IV) to zdecydowanie warto dołożyć do silników turbo doładowanych. W takich samochodach jazda 140 km/h na autostradzie nie powoduje żadnego dyskomfortu jeśli chodzi o hałas, natomiast silnik wolnossący 1.2 16V w Clio czy 1.6 16V w Meganie wyskakuje już spod maski... Dla przykładu nowe Megane IV 1.2 TCe 130 KM przy prędkości 140 km/h ma tylko 3 tyś obr i jest naprawdę cicho, silnika nie słychać, jedynie typowy szum opon i przytłumiony opływ powietrza. Tymczasem nowe Clio IV 1.2 16V przy 140 km/h.... ogólnie męczarnia, korki do uszu wskazane, komfort akustyczny niczym się nie różni od 15 letniego Megana I 1.6 16V.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 29 lis 2016, o 10:43

Kolego który chcesz kupić Clio IV z silnikiem 1.2 16V. Mam podobną trasę do pracy, dwa razy w roku jadę na wakacje. Codziennie po zakupy i dzieciaki do przedszkola worzę . W zupełności ci ten silnik wystarczy podobnie jak starcza mi mój. Będziesz miał tanie auto serwisowaniu i utrzymaniu. Każdy mechanior ci je naprawi. Jeśli czujesz, że ci wystarcza to będziesz zadowolony. Jak jeździsz po autostradzie 140 km/ h bo można masz w nosie rodzinę , kupując 0.9 myślisz, że będzie rakietą i chcesz mieć auto na 5 lat to kup 0.9 Tce. A ty kolego Mayan jesteś nie sprawiedliwy- porównujesz Meagne z silnikiem 1.2 TCE do Clio 1.2 16 V czy nawet 0.9 Tce ??? Gdzie tu logika pytam ? Super porada naprawdę...to może od razy niech kolega kupi Maclarena F1 szybciej po bułki do marketu po podjedzie. Jak już to porównaj Megane z 1.2 Tce z np. Astrą V 1.4 Turbo to jest sprawiedliwe porównanie. Nie wiem ile masz kolego lat i czy masz dzieci ale statecznemu ojcu grubo po 30-stce jak mi z dwóją dzieci na karku i masa innych wydatków 1.2 w zupełności wystarcza i wiem że spokojnie silnik będzie jeździł 10 lat. Tu masz podobny test skody Fabi z silnikiem 1.0 MPI 75 km - notabene auta konkurującego z Clio w tej kasie to obejrzyj ten test i sam wnioski wyciągnij https://www.youtube.com/watch?v=vg4AUE4oBkU .Jeśli miałbym kupować kombi do miast to obecnie była by to Fabia w wersji Style z silnikiem 1.0 MPI 75 km. Popytaj w serwisie o koszty ewentualnych napraw 0.9 Tce sam się przekonasz ile musisz dopłacić aby być EKO. Nikt Ci nie doradzi co masz wybrać twoje życie, twój portfel i twoja decyzja. Zbierz wszystko w całość i daj sobie czas do namysłu.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 29 lis 2016, o 13:18

Współczesne turbo maluszki mają może i moc ale zawsze jest coś za coś, zwykle mały wysilony silnik nie będzie długowieczny i nie będzie w realnym ruchu palił tak mało jak w reklamie/opisie producenta.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 29 lis 2016, o 14:43

A niektórym wystarczy Golf III 1.9 - i jakie z tego wnioski? Że jest złym ojcem? Że domorosłym ścigantem, Że za stary na taki samochód? I po co te osobiste wycieczki?

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 29 lis 2016, o 16:11

Oczywiście ze nie będzie. Samo Renault przyznało, że żywotność silnika obliczono na ok. 200 tyś. km. I jakie to ma znaczenie i to w kombi czy to jest 1.2 16 V czy 0.9 Tce. Oba załadowane na wakacje będą mułami i tu nie ma się co oszukiwać, ale to właśnie 1.2 16V lepiej zniesie tą próbę czasu niż TCe. Po części rozumiem firmę Renault- ma związane ręce przez wytyczne UE na temat CO2 i chcąc nie chcąc musi zachwalać takie rozwiązanie bo pójdzie z torbami. Zresztą to i tak ostatnie podrygi silnika D4F 1.2 16V- ma być zastąpiony silnikiem 1.0 Sce 75 KM ( 3 cylindry) przy następnym modelu lub FL.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 29 lis 2016, o 18:06

Do autora tematu, średnie spalanie tego silnika to 6,0 - 6,5l. Jeżeli zależy Ci na spalaniu, a nie dbasz o osiągi lub jeździsz bardzo spokojnie po miescie sprawdzi się instalacja gazowa. Co do wyboru to umów się na jazdę próbną 1.2 16v i 0.9 TCE, wtedy będziesz miał porównanie i wiedział co wybrać.
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez renault_megane » 8 sty 2017, o 22:52

Wszystko powyżej jest prawdą. Ale mi nasuwa się pytanie: musimy tak szybko jeździć tzn 140km/h ? :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 8 sty 2017, o 23:21

nie musimy a możemy na autostradzie:)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Darkos76 » 22 mar 2017, o 18:16

Mój HB pali wg kompa 9,4 litra. Fakt, że trasy robię 1 do 1,5 km w jedną stronę i wracam. Czasami czekam aż dziecko skończy zajęcia. Bywa też tak, że robię takie kursy 2 albo 3 razy w ciągu dnia. No cóż :crazy:

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne