Światła LED razem ze światłami mijania

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Światła LED razem ze światłami mijania

Postprzez artid2 » 3 sty 2017, o 13:14

Witam,
Czy coś zmieniło się w przepisach regulujących tę kwestię? Ostatnio co raz częściej widuję nowe samochody którym świecą jednocześnie LEDy i światła mijania. Do tej pory raczej było to zabronione...czy się mylę...?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 3 sty 2017, o 14:11

Zabronione? Nie. Z mijania mogą świecić diody ale na "ileś tam" procent. Tego już Ci nie powiem ile dokładnie bo nie wiem.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 3 sty 2017, o 15:19

tony_tr napisał(a):Z mijania mogą świecić diody ale na "ileś tam" procent.

Z mijania/drogowymi/przeciwmgielnymi muszą świecić pozycyjne i taką właśnie funkcję pełnią przyciemnione (na zmniejszonej mocy) LEDy fabryczne.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez artid2 » 3 sty 2017, o 15:34

wojteks napisał(a):Z mijania/drogowymi/przeciwmgielnymi muszą świecić pozycyjne i taką właśnie funkcję pełnią przyciemnione (na zmniejszonej mocy) LEDy fabryczne

Czy dobrze rozumiem...Czyli w momencie włączenia świateł dziennych, światła mijania są wyłączane a LEDy zaczynają świecić swoją pełna mocą?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 3 sty 2017, o 19:27

Tak.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez artid2 » 3 sty 2017, o 23:33

Dziękuje za wyjaśnienie tematu :thumbup:
Pozdrawiam

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 4 sty 2017, o 09:02

artid2 napisał(a):Czy dobrze rozumiem...Czyli w momencie włączenia świateł dziennych, światła mijania są wyłączane a LEDy zaczynają świecić swoją pełna mocą?

Raczej trochę na odwrót, dzienne załączają się automatycznie po kluczyku a jak włączysz krótkie/długie to LEDy przygasną do funkcji pozycyjne. W niektórych przypadkach (wspólna lampa pozycyjna i kierunkowskaz) LED biały (pozycyjne/dzienne) gaśnie w czasie pracy kierunkowskazu.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 4 sty 2017, o 09:11

wojteks napisał(a):Raczej trochę na odwrót, dzienne załączają się automatycznie po kluczyku a jak włączysz krótkie/długie to LEDy przygasną do funkcji pozycyjne. W niektórych przypadkach (wspólna lampa pozycyjna i kierunkowskaz) LED biały (pozycyjne/dzienne) gaśnie w czasie pracy kierunkowskazu.

Napisałeś to samo ale spoko ;) Zapomniałeś jeszcze napisać co się dzieje jak ustawisz na manetce pozycyjne. Swoją drogą zastanawiam się czy takie lekkie przygaszenie nie będzie i tak zbyt silne dla pozycyjnych? Np. w nocy na poboczu dla innych kierowców?

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 4 sty 2017, o 17:05

tony_tr napisał(a): Swoją drogą zastanawiam się czy takie lekkie przygaszenie nie będzie i tak zbyt silne dla pozycyjnych?

Skoro dostało homologację (mówię o znanych markach/producentach samochodów/lamp a nie wyrobach made in china) to musi spełniać wymogi dla świateł pozycyjnych więc nie będzie za jasne.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Rash » 4 sty 2017, o 18:19

Wiem też, że Osram (chyba w modelu PX-5) ma moduł z wbudowaną funkcją świateł pozycyjnych. O ile mi wiadomo, wtedy po prostu wyciągasz żarówki pozycyjne albo w je miejsce wkładasz zaślepki by się nie dublowały. Z tego co pamiętam LED- świecą z 30 % swojej mocy.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez artid2 » 5 sty 2017, o 15:01

Rash napisał(a):wtedy po prostu wyciągasz żarówki pozycyjne albo w je miejsce wkładasz zaślepki by się nie dublowały

Właśnie zacząłem się zastanawiać nad taką przeróbka w swoim clio, wykorzystując fabryczne światła dzienne LED oraz np. moduł DLR w którym można regulować intensywność świecenia świateł drogowych (po podłączeniu zamiast nich fabrycznych LEDów) :think: :idea: . Pytanie czy ma szanse to zadziałać, no i czy będzie to legalne (auto przejdzie przegląd i nie będzie problemu z Policją)... :?:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 7 sty 2017, o 23:11

RS ma tak, że ledy są dzienne a potem przy mijania przełączają się na pozycyjne, więc może moduł od niego podłączyć?

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 8 sty 2017, o 18:40

Bardziej lepsiejsze moduły świateł dziennych też mają opcję dzienne plus pozycyjne czyli dzienne po włączeniu pozycyjnych świecą 1/4 mocy. Na kloszu oczywiście musi być dzienne plus pozycyjne (RL i 02 o ile dobrze pamiętam)
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 8 sty 2017, o 19:00

kombinator napisał(a):(RL i 02 o ile dobrze pamiętam)

RL to dzienne, A to pozycyjne i takie oznaczenie powinno być wytłoczone na lampie.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Rash » 9 sty 2017, o 21:18

intensywność świecenia świateł drogowych (po podłączeniu zamiast nich fabrycznych LEDów)
Już po raz którys może to piszę i niech mnie ktoś poprawi jeżeli nie mam racji. Dość długo dłubałem w temacie ale o ile mi wiadomo, te moduły dla świateł drogowych może i mają homologację ale urządzenie jakim jest lampa (czyli klosz, odbłysnik, żarówki) juz niekoniecznie. Jeżeli lampa nie ma wybitego RL to nie można uzywac tego modulu. Caly czas beda swiatla drogowe tylko z mniejsza moca i nie jest to homologowane zrodlo swiatla do jazdy dziennej. Ponoc diagnosci to puszczaja ale moim zdaniem sami do konca nie wiedza co z tym fantem sie robi albo zwyczajnie nie zwracaja na to uwagi. Prosze by wypowiedzial sie ktos, kto moze mial stycznosc z opinia diagnosty czy nie wiem policjanta z drogowki. Podobnie jest z ledami wsadzanymi jako postojowki, jeden policjant nawet nie zwroci uwagi, a inny zabierze dowod z ww. powodu, ze zarowki moze i maja homologacje, ale cale urzadzenie jako lampa je traci bo jest zastosowane nieprawidlowe zrodlo swiatla (zarowka diodowa zamiast zarowki halogenowej/zarnikowej).

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 9 sty 2017, o 21:57

Rash napisał(a):Już po raz którys może to piszę i niech mnie ktoś poprawi jeżeli nie mam racji.

Po co znowu zaczynać ten temat... Ostatnio chyba wszystko zostało już powiedziane.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Rash » 10 sty 2017, o 07:52

http://joemonster.org/art/35465
Wiem, wiem joemonster ;) Generalnie niezbyt branżowa stronka natomiast uważam, ze tutaj to jakiś użytkownik opisal od A do Z.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez artid2 » 11 sty 2017, o 10:59

Rash napisał(a):http://joemonster.org/art/35465

Super,
artykuł odpowiedział na wszystkie moje pytania i wątpliwości :thumbup:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Rash » 11 sty 2017, o 18:28

Super, może by warto przypiąć w jakimś wątku ? Admini :D?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 15 sty 2017, o 01:00

Nie ze wszystkim się do końca zgadzam ale artykuł naprawdę warty przeczytania i przypięcia ;)
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne