Renault clio 3 1.6 16v wysoki przebieg.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Renault clio 3 1.6 16v wysoki przebieg.

Postprzez holender95 » 11 gru 2016, o 16:44

Witam wszystkich forumowiczów.

Posiadam clio III 1.6 z 2006 roku z przebiegiem 255 tys km. Auto kupione w styczniu w Holandii z udokumentowanym przebiegiem i dalej tutaj jezdzone.

Parę rzeczy już w nim wymieniłem:

-Puszka z bezpiecznikami co się znajduje koło silnika bo się woda dostała.
-Półośka, łapę co trzyma silnik czy skrzynie biegów (nie pamiętam) i sensor biegu wstecznego bo cały silnik opadł.
-Opony przód Continental contisport, przebieg ok 25 tys. Juz dużo ich nie zostało, a jeżdżę spokojnie.
-Rolka z napinaczem od alternatora wraz z paskiem (skf)
-Przeguby wraz z ustawieniem zbieżności.
-Wiadomo olej i filtr co 10 tys km i jeszcze parę innych pierdół, silniczek spryskiwaczy itp.

W najbliższym czasie czeka mnie wymiana rozrządu, tarcz hamulcowych z tyłu, klocków i świec.

Moje pytanie czy opłaca się to w ogóle jeszcze robić przy takim wysokim przebiegu czy lepiej po prostu sprzedać samochód i kupić inny?

Jeźdze ok 700 km tygodniowo (praca/szkola), 80% po autostradach. Zastanawiam się czy ten silnik jeszcze trochę pojezdzi. Bo szkoda byłoby wywalić kolejne 500/600 euro na naprawę i po roku oddać samochód na złom bo silnik padł. Dodam że w tym roku włożyłem ponad 2000 tys euro w naprawy, części kupowałem zawsze najlepszej jakości i sam już nie wiem co mam robić.

Pozdrawiam, Kamil ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez nxZy » 11 gru 2016, o 18:50

Skoro masz go dobrze zrobione i włożone kasy sporo...to nie ma sensu dobrego auta sprzedawać, jeździj do końca, dbaj regularnie oleje/filtry to auto się odwdzięczy.
Moje Renault Clio II 1.4 RT 8v 98' https://www.facebook.com/clio1998/

Link do mojego wątku Granatowy Clio http://klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=35825

Mazda 3 BK 2.0 LF 2004 150KM

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez holender95 » 11 gru 2016, o 20:35

Dzięki, za odpowiedź. No nie bardzo chcę się go pozbywać, ale martwi mnie ten przebieg. Ile te silniki potrafią zrobić km? Wiadomo, że jest to zależne od właściciela jak dba i jak dbał poprzedni. Ale do 300 tys te silniki dozywaja prawda?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 11 gru 2016, o 20:43

Przebieg generalnie nie jest jakoś strasznie wysoki. Mnie natomiast zastanawia co po tych 300 tys? Co się wymienia w silniku przy remoncie generalnym i ile takie coś kosztuje :twisted: :?:

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez nxZy » 11 gru 2016, o 21:10

Znalazłem jednego na olx z 340 tys przebiegu po szkole jazdy i wyglada zacnie :D ;)

http://otomoto.pl/oferta/renault-clio-iii-zadbany-ID6yGoVf.html#xtor=SEC-8
Moje Renault Clio II 1.4 RT 8v 98' https://www.facebook.com/clio1998/

Link do mojego wątku Granatowy Clio http://klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=35825

Mazda 3 BK 2.0 LF 2004 150KM

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 11 gru 2016, o 22:24

holender95 napisał(a):Jeźdze ok 700 km tygodniowo (praca/szkola), 80% po autostradach. Zastanawiam się czy ten silnik jeszcze trochę pojezdzi.

Czyli jeździsz ok. 35 tys. km rocznie. Przy takich przebiegach warto zainwestować w auto. Teraz wymienisz rozrząd i następna wymiana będzie przypadała za 3 lata (wtedy, biorąc pod uwagę stan techniczny samochodu zdecydujesz czy go ew. nie sprzedać). Pojazdy eksploatowane głównie na dłuższych trasach wytrzymują większe przebiegi. Jeżeli auto nie kopci, silnik 1,6 nie zużywa nadmiernych ilości oleju, to bez remontu powinien przejechać bez problemu ok. 400 tys. km.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 12 gru 2016, o 01:16

255 tyś km to nie jest kosmiczny przebieg. Sporo samochodów w Polsce ma znacznie większy przebieg cofnięte na słynne 180 czy 220 tyś km :) Jeśli silnik trzyma kompresję, nie ma problemu z nim, można jeszcze śmiało jeździć. Wymieniaj olej co 15 tyś km, jeśli pełen syntetyk wciąż lejesz, jeśli już pół syntetyk to co 10-12 tyś km wymieniaj.... Piszesz że sporo jeździsz autostradą, z pewnością jest dyskomfort za sprawą hałasu jak i sporego zużycia paliwa. W Twoim przypadku przydałby się zdrowy 1.5 dCi 106 KM z skrzynią 6 biegową ( 2500 obrotów przy 130 km/h - rewelacja, niskie spalanie i cisza jak na samochód miejski).

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez holender95 » 12 gru 2016, o 10:01

Bogdan61 napisał(a):
holender95 napisał(a):Jeźdze ok 700 km tygodniowo (praca/szkola), 80% po autostradach. Zastanawiam się czy ten silnik jeszcze trochę pojezdzi.

Czyli jeździsz ok. 35 tys. km rocznie. Przy takich przebiegach warto zainwestować w auto. Teraz wymienisz rozrząd i następna wymiana będzie przypadała za 3 lata (wtedy, biorąc pod uwagę stan techniczny samochodu zdecydujesz czy go ew. nie sprzedać). Pojazdy eksploatowane głównie na dłuższych trasach wytrzymują większe przebiegi. Jeżeli auto nie kopci, silnik 1,6 nie zużywa nadmiernych ilości oleju, to bez remontu powinien przejechać bez problemu ok. 400 tys. km.

35 tyś km, bez wyjazdów do Polski :) Nie zauważyłem, żeby samochód kopcił. Ostatnio pierwszy raz po przejechaniu 9 tys km od ostatniej wymiany oleju zaświeciło mi się, że mam go uzupełnić. Ale wydaje mi się, że to przez jazdę autostradami z wysokimi obrotami więcej oleju bierze, jeśli się mylę, poprawcie.

mayn napisał(a):255 tyś km to nie jest kosmiczny przebieg. Sporo samochodów w Polsce ma znacznie większy przebieg cofnięte na słynne 180 czy 220 tyś km :) Jeśli silnik trzyma kompresję, nie ma problemu z nim, można jeszcze śmiało jeździć. Wymieniaj olej co 15 tyś km, jeśli pełen syntetyk wciąż lejesz, jeśli już pół syntetyk to co 10-12 tyś km wymieniaj.... Piszesz że sporo jeździsz autostradą, z pewnością jest dyskomfort za sprawą hałasu jak i sporego zużycia paliwa. W Twoim przypadku przydałby się zdrowy 1.5 dCi 106 KM z skrzynią 6 biegową ( 2500 obrotów przy 130 km/h - rewelacja, niskie spalanie i cisza jak na samochód miejski).

Po nowym roku podjadę do mechanika, żeby sprawdził kompresje. Olej jaki leję to Elf Evolution 900 SXR 5w40, zmieniany średnio co 10 tys km, tak mechanik powiedział, że lepiej dla silnika. A kiedy trzeba zacząć lać pół syntetyczny olej? Napisałem wczoraj maila do renault jakie świece najlepiej pasują do tego silnika. Przeszukałem caly internet i co forum to każdy inne świece poleca ;P
Tak, tutaj masz racje. Autem fajnie się jeździ tak do 120/130 km/h później już się robi głośno (4 tyś obrotów/140 km/h) i spalanie ok 7,5/8,0. Jeżeli auto zostanie to myślę, żeby je w wakacje wyciszyć.
Gdy kupowałem ten samochód nie wiedziałem, że będę tyle jeździł więc postawiłem na benzynę, ponieważ jest tańsza przy przebiegach do 20 tyś rocznie. Podatek drogowy w Holandii za diesla jest średnio 3 razy większy od benzyny.
Dla porównania:
Za moje Clio płacę 125 euro podatku drogowego na kwartał.
Za te samo Clio tylko w dieslu musiałbym płacić 309 euro na kwartał.
Do tego dochodzi ubezpieczenie samochodu. Ja jako początkujący kierowca płacę 82 euro za najniższe ubezpieczenie które pokrywa tylko szkody innych. Przy dieslu jest ono jeszcze większe... Tragedia Panowie ;P

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez luq92 » 12 gru 2016, o 11:08

A kiedy trzeba zacząć lać pół syntetyczny olej?

Najlepiej nigdy :mrgreen: Jeśli zaczyna siorbać olej w dużych ilościach to się remontuje silnik, a nie jeszcze dobija się go innymi lepkościami z kosmosu.
Obrazek
Klubowicz

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 12 gru 2016, o 11:47

To czyli o stanie "do remontu" powinno świadczyć to, że zacznie łykać dużo oleju? Mina przykład teraz czasem kilka minut na zimnym hałasuje popychacz (fizycznie nie wiem czy to on ale tak podejrzewam no bo co innego), czy to też jakiś znak o zbliżającym się remoncie generalnym?

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez luq92 » 12 gru 2016, o 12:12

Nie mówię tutaj o popychaczach ani o klekotaniu, bo u mnie też czasem klekotał, a oleju nie brał. Skoro siorbie olej w sporych ilościach to chyba logicznym jest, że wypadałoby co nie co pogrzebać, a nie lać 10W60 jak niektórzy sądzą.
Obrazek
Klubowicz

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez pawlos123 » 12 gru 2016, o 15:15

Przy Twoich przebiegach to 1.5 dci 106KM jak złoto. ;)

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez holender95 » 13 gru 2016, o 09:53

pawlos123 napisał(a):Przy Twoich przebiegach to 1.5 dci 106KM jak złoto. ;)

Następny na pewno będzie diesel albo na LPG. :)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 13 gru 2016, o 10:09

Nie znam clio 3, ale zorientuj się czy w tejskrzyni nie da sie wsadzic 5 biegu z innej skrzyni, w clio 1 i 2 da się obnizyć tym obroty na 5 biegu o 800-900 obrotów

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez renault_megane » 8 sty 2017, o 22:43

Jeśli dużo pomykasz po autostradach to Twój przebieg jest malusi, bo silnik kocha właśnie długie dystanse a nie miasto. Owszem, przy bardzo szybkiej jeździe silnik potrafi trochę łyknąć oleju (sam przez miesiąc często jeżdziłem moim Megane II 1.4 16V 98KM +LPG i tylko wtedy zjadł dwie kreski na bagnecie między wymianami) ale jeśli nie idzie go jakośbardzo dużo, nie dolewasz międzywymianami to motor jest zdrowy. Kompresji nie zawadzi sprawdzić, ale jeśli jeszcze trochę w auto włożyłeś to sprzedaż z punktu widzenia ekonomii jest nieopłacalna dla Ciebie, opłacalna dla przyszłego nabywcy :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez gsm500 » 9 sty 2017, o 23:41

CZUCZU1 napisał(a):Nie znam clio 3, ale zorientuj się czy w tejskrzyni nie da sie wsadzic 5 biegu z innej skrzyni, w clio 1 i 2 da się obnizyć tym obroty na 5 biegu o 800-900 obrotów

podasz link do tematu

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez gsm500 » 9 sty 2017, o 23:42

mam 1 6 silnik w innej renacie
przebieg prawie 400 tysi
silnik suchy jak pieprz tylko pierdzi kolektor wydechowy

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez holender95 » 10 sty 2017, o 11:22

Siemanko,
Czytałem, że w magankach zmieniają ostatnie przełożenie na dłuższe. Po zmianie przy 120 km/h masz 3tys obrotów o ile się nie mylę. A silnik i skrzynia chyba taka sama jest nie?

Poza tym auto cały czas jeździ. Wczoraj zostały założone zimowki Goodyear ultragrip 8. Po zdjęciu koła okazało się, że jedna sprężyna była peknieta. Dzisiaj wymieniona na nowa oryginalna, jutro auto jedzie na ustawienie zbieżności. Następna rzecz to padł mi ostatnio termostat. Auto grzeje się tylko do pierwszej kreski. Da się wymienić go samodzielnie? Czy jest to jednak zadanie dla mechanika? Drogie te termostaty są, nowy 117 euro + robocizna to 240 euro dlatego chciałbym wiedzieć czy sam dałbym radę to zrobić. W następnym miesiącu czeka mnie wymiana tylnych tarcz hamulcowych wraz z klockami. Jakie tarcze polecacie? Sam myślę żeby kupić Set brembo tarcza + klocki. :)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 10 sty 2017, o 13:24

Da się o ile nie straszne Ci spuszczanie płynu z chłodnicy + odpowietrzanie układu po zalaniu + odpowiednie narzędzia i miejsce na naprawę. Co do tego biegu to tak wymieniasz zębatkę 5-tego biegu. Generalnie dolicz sobie wtedy robociznę związaną z wymontowaniem i rozebraniem skrzyni biegó (tanio nie będzie) oraz minusy płynące z dużej różnicy w obrotach między 4, a 5 biegiem.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 10 sty 2017, o 13:31

Unosisz w górę koło kierowcy, odkręcasz je, ściagasz nadkole, klucz dycha i ściągasz obudowe prawa skrzyni, wyciagasz 5kę, wkładasz piątke ( ściagacz itp ) troche silikonu na obudowę i odwrotna kolejność

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne