Jaki silnik wybrać do Clio IV Grandtour.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Jaki silnik wybrać do Clio IV Grandtour.

Postprzez BatManClio » 21 lut 2017, o 22:35

W sumie nie napisałeś jak będzie wyglądała eksploatacja tego samochodu, na ile lat zakładasz jego posiadanie, ile km rocznie robisz i gdzie. Posiadałem jeden z pierwszych 1.5 dci i bardzo często jeździłem krótkie trasy (praca, zakupy, relaks), raz w tyg z 300km i nie mogę złego słowa powiedzieć. Właściwa eksploatacja to podstawa ;) tym bardziej, że chcesz kupić nowy, a nie kręcony z setek tysięcy ;) obecny 1.5 dci pozbawiony jest chyba juz wszystkich chorób wieku dziecięcego, więc bym go rozważył nawet w wersji 90KM (zawsze można zawirusować) a moment robi robotę ;)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 22 lut 2017, o 07:35

mayn napisał(a):Tutaj chodzi pewnie bardziej o 1.2 TCe z automatyczną skrzynią EDC. Taki był dostępny od 2013 do września 2016. Po lifcie od września 2016 jest dostępny 1.2 TCe z manualną skrzynią 6 biegową, gdzie spalanie powinno być minimalnie niższe.

Mam C4ph2 z manualną skrzynią.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 22 lut 2017, o 09:07

A wiadomo może które oznaczenia silnika były wadliwe? Co tu dużo mówić każdy silnik ma jakieś swoje problemy. Bardziej mnie martwi fakt, że kupuje nowe auto i będę lał olej z benzyną w proporcji 1/2. Co finansowo wyjdzie jakbym kupił najmocniejszego Diesla.
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez marekwodniak » 22 lut 2017, o 09:38

BatManClio napisał(a):W sumie nie napisałeś jak będzie wyglądała eksploatacja tego samochodu, na ile lat zakładasz jego posiadanie, ile km rocznie robisz i gdzie. Posiadałem jeden z pierwszych 1.5 dci i bardzo często jeździłem krótkie trasy (praca, zakupy, relaks), raz w tyg z 300km i nie mogę złego słowa powiedzieć. Właściwa eksploatacja to podstawa ;) tym bardziej, że chcesz kupić nowy, a nie kręcony z setek tysięcy ;) obecny 1.5 dci pozbawiony jest chyba juz wszystkich chorób wieku dziecięcego, więc bym go rozważył nawet w wersji 90KM (zawsze można zawirusować) a moment robi robotę ;)
Ciekawe kolego do jakiego przebiegu miałeś tego diesla .Ja kupiłem z przebiegiem 100 tyś km i same problemy .Układ Delphi.Na jakim oleju jeżdziłeś i jakie paliwo lałeś.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 22 lut 2017, o 10:05

130.000 w tym jakieś 60.000 na wirusie i nic się nie działo. Paliwo to Neste(wtedy jeszcze było) albo Orlen (ale stacje które znałem i widziałem że jest ok). Olej na serii tylko wymieniany w salonie, potem po wirusie na motulu też z pewnego źródła

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Wanio123 » 22 lut 2017, o 11:01

marekwodniak napisał(a):Ja kupiłem z przebiegiem 100 tyś km i same problemy .Układ Delphi.Na jakim oleju jeżdziłeś i jakie paliwo lałeś.

Moje C3ph1 ma nakulane ponad 170 tyś i jakikolwiek problem mechaniczny jest mi obcy - dobra oliwa co 8 tyś km. Ale fakt od 2006 wszedł układ siemensa - mniej wadliwy od tego delphi.
Było
Honda Prelude 3 Gen 91' > Mazda 323 BG GTX 92' > Clio 2ph2 1.4 16V (UK) > Clio 3ph1 1.5 Dci 106ps
Jest
Audi S4 B6 Avant 4.2 40V 344PS , Twingo 1ph2 1.2 16v

... Jeżdżę V8 więc nie pytaj czy Ci pożycze...bo sam nie mam :D

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 22 lut 2017, o 11:53

jonasz napisał(a):
mayn napisał(a):Tutaj chodzi pewnie bardziej o 1.2 TCe z automatyczną skrzynią EDC. Taki był dostępny od 2013 do września 2016. Po lifcie od września 2016 jest dostępny 1.2 TCe z manualną skrzynią 6 biegową, gdzie spalanie powinno być minimalnie niższe.

Mam C4ph2 z manualną skrzynią.

A jaki już masz przebieg zrobiony?
Czy masz problemy z olejem - bierze, ubywa go jakoś nadmiernie?

Co z serwisem jakie elementy już wymienili?
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 22 lut 2017, o 11:56

Mój tata jeździ z 20000km Capturem z 1.2 EDC i nic się nie dzieje, ani nie dolewa oleju.

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 22 lut 2017, o 12:05

Wanio123 napisał(a):
marekwodniak napisał(a):Ja kupiłem z przebiegiem 100 tyś km i same problemy .Układ Delphi.Na jakim oleju jeżdziłeś i jakie paliwo lałeś.

Moje C3ph1 ma nakulane ponad 170 tyś i jakikolwiek problem mechaniczny jest mi obcy - dobra oliwa co 8 tyś km. Ale fakt od 2006 wszedł układ siemensa - mniej wadliwy od tego delphi.

Wymiana oleju co 8 tyś. km to jakieś nie dorzeczne. Jeżeli chodzi o Diesla to wiem że jest różnie z nimi. Jedni chwalą pod niebiosa inni jak by mogli spalili by zarząd Renault na stosie. Z informacji z forum Megane i od serwisu wiem że polityka w Dieslach jest mało sprecyzowana. W różnych etapach produkcji stosują różnie podzespoły z czego wynikają ciekawe historie.

Ja będę kręcił swoim autem przebiegi 5-10tyś rocznie nie więcej. To nie będzie auto to pracy tylko na potrzeby domowego użytku. Sklep, zakupy, szkoła, dzieci, urzędy, itp.
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 lut 2017, o 12:38

DD@ napisał(a):Wymiana oleju co 8 tyś. km to jakieś nie dorzeczne

Dlaczego? Uważasz że olej w silniku z turbiną jest wieczny czy że należy wymieniać jak Renault zaleca co 30 tyś km? Jakoś u innych którzy stosowali te same silniki i zalecali wymianę oleju co 10-15 tyś km problemy z panewkami nie występują.

DD@ napisał(a): Sklep, zakupy, szkoła, dzieci, urzędy, itp.

To tylko mała benzyna i to najlepiej wolnossąca o ile taką jeszcze znajdziesz.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 22 lut 2017, o 13:08

wojteks napisał(a):
DD@ napisał(a):Wymiana oleju co 8 tyś. km to jakieś nie dorzeczne

Dlaczego? Uważasz że olej w silniku z turbiną jest wieczny czy że należy wymieniać jak Renault zaleca co 30 tyś km? Jakoś u innych którzy stosowali te same silniki i zalecali wymianę oleju co 10-15 tyś km problemy z panewkami nie występują.

DD@ napisał(a): Sklep, zakupy, szkoła, dzieci, urzędy, itp.

To tylko mała benzyna i to najlepiej wolnossąca o ile taką jeszcze znajdziesz.

10-15 a i bliżej 15 niż 10. To jest dwa razy więcej niż 8tyś km. Jestem za tym żeby motor miał odpowiednie warunki pracy. Ale bez przesady. Nie długo będziemy mieć oddzielny wlew i przy każdym tankowaniu wymieniać olej.
Jeżeli chodzi o wolnossącą benzyne to 1,2 75kM ale to już nie jedzie. Moim zdaniem to jest motor dla jednej osoby która jeździ z częstotliwością co 3dzień. W przypadku zakupów z dwojgiem dzieci. Myślę, że jest potrzebne coś ... co będzie się w minimalnym stopniu poruszać. Nie oczekuje od tego auta demona prędkości.
Wczoraj tak porównałem z 1.6 benzyną w Megane. Różnica jest kolosalna 1.6 benzyna w kombi daje efekt z jazdy jak w Nissanie Qashqaiu ... czytaj 1.2 75kM.
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez marekwodniak » 22 lut 2017, o 13:43

BatManClio napisał(a):130.000 w tym jakieś 60.000 na wirusie i nic się nie działo. Paliwo to Neste(wtedy jeszcze było) albo Orlen (ale stacje które znałem i widziałem że jest ok). Olej na serii tylko wymieniany w salonie, potem po wirusie na motulu też z pewnego źródła
Dziękuje ja dbam o auto jak mogę niestety kupiłem go jak miało 100 tyś przebiegu .Na początek robiłem wtryski .Potem zawieszenie .Amory bo się tłukły ,sprężyny bo siadły .Tylną belkę 2 razy .A teraz silnik bo spalał masę oleju .O innych pierdołach nie piszę .Dobrze że wiele rzeczy sam robię .Obecnie mam około 200 tys przebiegu.Byłem zmuszony kupic Clipa bo wiecznie coś wyskakuję a diagnostyka kosztuje do tego książki o naprawach.Teraz jeżdzi jak trzeba aby tak dalej.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 22 lut 2017, o 17:54

DD@, zrób jazdę próbną Clio 0.9 TCe. To jest kompromis pomiędzy 1.2 16V a 1.2 TCe. Diesla kategorycznie wybij sobie z głowy do miasta na przebiegi roczne 5-10 tyś km.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 23 lut 2017, o 00:15

DD@ napisał(a):10-15 a i bliżej 15 niż 10. To jest dwa razy więcej niż 8tyś km. Jestem za tym żeby motor miał odpowiednie warunki pracy. Ale bez przesady. Nie długo będziemy mieć oddzielny wlew i przy każdym tankowaniu wymieniać olej.
Jeżeli chodzi o wolnossącą benzyne to 1,2 75kM ale to już nie jedzie. Moim zdaniem to jest motor dla jednej osoby która jeździ z częstotliwością co 3dzień. W przypadku zakupów z dwojgiem dzieci. Myślę, że jest potrzebne coś ... co będzie się w minimalnym stopniu poruszać. Nie oczekuje od tego auta demona prędkości.
Wczoraj tak porównałem z 1.6 benzyną w Megane. Różnica jest kolosalna 1.6 benzyna w kombi daje efekt z jazdy jak w Nissanie Qashqaiu ... czytaj 1.2 75kM.

podstawowe silniki w obecnej ofercie są stworzone dla mało wymagających klientów/firm które potrzebują jak najtaniej kupić coś dla swoich pracowników i mają gdzieś jak to jedzie. Rozważ na poważnie 0.9 TCe jak nie chcesz 1.2 120km bo się naczytałeś opinii osób, które kupowały auta z początku produkcji i były zdziwione, że coś może być nie idealnie :D 0.9 TCe jest prostszą konstrukcją i póki co nie słychać by było z nimi coś nie tak masowo.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 28 lut 2017, o 10:26

WinFS napisał(a):
DD@ napisał(a):10-15 a i bliżej 15 niż 10. To jest dwa razy więcej niż 8tyś km. Jestem za tym żeby motor miał odpowiednie warunki pracy. Ale bez przesady. Nie długo będziemy mieć oddzielny wlew i przy każdym tankowaniu wymieniać olej.

podstawowe silniki w obecnej ofercie są stworzone dla mało wymagających klientów/firm które potrzebują jak najtaniej kupić coś dla swoich pracowników i mają gdzieś jak to jedzie. Rozważ na poważnie 0.9 TCe jak nie chcesz 1.2 120km bo się naczytałeś opinii osób, które kupowały auta z początku produkcji i były zdziwione, że coś może być nie idealnie :D 0.9 TCe jest prostszą konstrukcją i póki co nie słychać by było z nimi coś nie tak masowo.

Ogólnie nie wyobrażam sobie abym szedł do salonu po nowy samochód i musiał dokonywać kompromisów. Myślenie w kategorii nie kupie jednego silnika bo się psuje na rzecz drugiego który się może nie psuje. Mija się z celem. To wole kupić na rynku wtórnym samochód. Za kwotę nowego auta z salonu jest całe spektrum innych aut z drugiej ręki.

Mój post miał na celu odsianie ziarna od plew. Uzyskać jak najwięcej informacji na temat danego silnika jako niezależne źródło informacji.
Na pewno nie kupię auta w takim taku myślenia jak Ty reprezentujesz (bez urazy). Wszystko musi być wynikiem ekonomicznym i musi się opłacać.

Powiem dla czego Clio:
Najniższy spadek wartość auta w latach 0-3.
Największy bagażnik w swojej klasie.
Wyposażenie w porównaniu do konkurencji na wysokim poziomie.
Niska wartość zakupu względem konkurencji.
Możliwość finasowania 50/50.
Wśród konkurencji wygląd nr1 (kombi)
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez opec » 28 lut 2017, o 23:47

Witam,

Jestem użytkownikiem Renault Clio Grandtour IV 1,5 dci i właśnie polecam ten silnik . Jednostka napędowa idealnie nadaje się zarówno do miasta jak i na trasę. Ja osobiście większość przebiegów realizuję w mieście i jak dotąd żadnych problemów nie miałem z filtrem cząstek stałych a ściślej z dopalaniem filtra. Silnik jest bardzo oszczędny w mieście przy dynamicznej jeżdzie spalanie wynosi 4,3-4,5 l ON . Na trasie spalanie wynosi 3,6 do 3,9 l ON. Dynamika auta jest bdb i daje faktyczną frajdę z jazdy. Wcześniej użytkowałem auta z silnikiem benzynowym i takich aut nie polecam.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 1 mar 2017, o 00:28

DD@ napisał(a):
Ogólnie nie wyobrażam sobie abym szedł do salonu po nowy samochód i musiał dokonywać kompromisów. Myślenie w kategorii nie kupie jednego silnika bo się psuje na rzecz drugiego który się może nie psuje. Mija się z celem. To wole kupić na rynku wtórnym samochód. Za kwotę nowego auta z salonu jest całe spektrum innych aut z drugiej ręki.

no to sobie kup używanego trupa (dobrych aut używanych nie ma) skoro uważasz, że to lepsze rozwiązanie... co kto lubi ;)

skoro nie pasuje ci mocne 1.2 120km, 0.9 tce też bo ubzdurałeś sobie jakiś absurd, że to jest jakiś kompromis więc na pewno to zły wybór to innej opcji nie masz niż szukanie używanego...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 1 mar 2017, o 08:16

opec napisał(a):Renault Clio Grandtour IV 1,5 dci ...... Silnik jest bardzo oszczędny w mieście przy dynamicznej jeżdzie spalanie wynosi 4,3-4,5 l ON . Na trasie spalanie wynosi 3,6 do 3,9

Według komputera czy z tankowania pod korek bo w tak niskie spalanie nie uwierzy chyba nikt tutaj.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 1 mar 2017, o 09:33

WinFS napisał(a):
DD@ napisał(a):

no to sobie kup używanego trupa (dobrych aut używanych nie ma) skoro uważasz, że to lepsze rozwiązanie... co kto lubi ;)

skoro nie pasuje ci mocne 1.2 120km, 0.9 tce też bo ubzdurałeś sobie jakiś absurd, że to jest jakiś kompromis więc na pewno to zły wybór to innej opcji nie masz niż szukanie używanego...

Rozumiem, że kolega WinFS, rodowód ma Arabski. I od urodzenia jeździ nowymi autami markowymi. Na forum jest tylko zarejestrowany dla zabicia nudy dnia codziennego. !!!

Tak na marginesie kolego nic sobie nie ubzdurałem tylko oceniam realnie sytuację. Jeżeli Ty nie posiadasz zmysłów instynktu samozachowawczego nie mój problem. Nie zamierzam kupić kosiarki w kombi i się nią męczyć. Pod względem technicznym jak i eksploatacyjnym. Gdybym miał taki plan to w ogóle bym tematu nie zakładał. Jeżeli nie masz nić rozsądnego do powiedzenia lub przekazania jakichkolwiek doświadczeń z eksploatacji silników C-IV. Nie komentuj.

PS: Twoje auto też będzie kiedyś na sprzedaż mam rozumieć że nie polecasz swoich aut!!!!
Ale Mongolskie teorie!
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 1 mar 2017, o 09:35

Pytanie za 100pkt. Czy czujniki parkowania w Clio w trakcie działania przyciszają radio?
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne