Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

mayn napisał(a):Tutaj chodzi pewnie bardziej o 1.2 TCe z automatyczną skrzynią EDC. Taki był dostępny od 2013 do września 2016. Po lifcie od września 2016 jest dostępny 1.2 TCe z manualną skrzynią 6 biegową, gdzie spalanie powinno być minimalnie niższe.

Ciekawe kolego do jakiego przebiegu miałeś tego diesla .Ja kupiłem z przebiegiem 100 tyś km i same problemy .Układ Delphi.Na jakim oleju jeżdziłeś i jakie paliwo lałeś.BatManClio napisał(a):W sumie nie napisałeś jak będzie wyglądała eksploatacja tego samochodu, na ile lat zakładasz jego posiadanie, ile km rocznie robisz i gdzie. Posiadałem jeden z pierwszych 1.5 dci i bardzo często jeździłem krótkie trasy (praca, zakupy, relaks), raz w tyg z 300km i nie mogę złego słowa powiedzieć. Właściwa eksploatacja to podstawatym bardziej, że chcesz kupić nowy, a nie kręcony z setek tysięcy
obecny 1.5 dci pozbawiony jest chyba juz wszystkich chorób wieku dziecięcego, więc bym go rozważył nawet w wersji 90KM (zawsze można zawirusować) a moment robi robotę

marekwodniak napisał(a):Ja kupiłem z przebiegiem 100 tyś km i same problemy .Układ Delphi.Na jakim oleju jeżdziłeś i jakie paliwo lałeś.

jonasz napisał(a):mayn napisał(a):Tutaj chodzi pewnie bardziej o 1.2 TCe z automatyczną skrzynią EDC. Taki był dostępny od 2013 do września 2016. Po lifcie od września 2016 jest dostępny 1.2 TCe z manualną skrzynią 6 biegową, gdzie spalanie powinno być minimalnie niższe.
Mam C4ph2 z manualną skrzynią.

Wanio123 napisał(a):marekwodniak napisał(a):Ja kupiłem z przebiegiem 100 tyś km i same problemy .Układ Delphi.Na jakim oleju jeżdziłeś i jakie paliwo lałeś.
Moje C3ph1 ma nakulane ponad 170 tyś i jakikolwiek problem mechaniczny jest mi obcy - dobra oliwa co 8 tyś km. Ale fakt od 2006 wszedł układ siemensa - mniej wadliwy od tego delphi.

DD@ napisał(a):Wymiana oleju co 8 tyś. km to jakieś nie dorzeczne
DD@ napisał(a): Sklep, zakupy, szkoła, dzieci, urzędy, itp.

wojteks napisał(a):DD@ napisał(a):Wymiana oleju co 8 tyś. km to jakieś nie dorzeczne
Dlaczego? Uważasz że olej w silniku z turbiną jest wieczny czy że należy wymieniać jak Renault zaleca co 30 tyś km? Jakoś u innych którzy stosowali te same silniki i zalecali wymianę oleju co 10-15 tyś km problemy z panewkami nie występują.DD@ napisał(a): Sklep, zakupy, szkoła, dzieci, urzędy, itp.
To tylko mała benzyna i to najlepiej wolnossąca o ile taką jeszcze znajdziesz.

Dziękuje ja dbam o auto jak mogę niestety kupiłem go jak miało 100 tyś przebiegu .Na początek robiłem wtryski .Potem zawieszenie .Amory bo się tłukły ,sprężyny bo siadły .Tylną belkę 2 razy .A teraz silnik bo spalał masę oleju .O innych pierdołach nie piszę .Dobrze że wiele rzeczy sam robię .Obecnie mam około 200 tys przebiegu.Byłem zmuszony kupic Clipa bo wiecznie coś wyskakuję a diagnostyka kosztuje do tego książki o naprawach.Teraz jeżdzi jak trzeba aby tak dalej.BatManClio napisał(a):130.000 w tym jakieś 60.000 na wirusie i nic się nie działo. Paliwo to Neste(wtedy jeszcze było) albo Orlen (ale stacje które znałem i widziałem że jest ok). Olej na serii tylko wymieniany w salonie, potem po wirusie na motulu też z pewnego źródła

DD@ napisał(a):10-15 a i bliżej 15 niż 10. To jest dwa razy więcej niż 8tyś km. Jestem za tym żeby motor miał odpowiednie warunki pracy. Ale bez przesady. Nie długo będziemy mieć oddzielny wlew i przy każdym tankowaniu wymieniać olej.
Jeżeli chodzi o wolnossącą benzyne to 1,2 75kM ale to już nie jedzie. Moim zdaniem to jest motor dla jednej osoby która jeździ z częstotliwością co 3dzień. W przypadku zakupów z dwojgiem dzieci. Myślę, że jest potrzebne coś ... co będzie się w minimalnym stopniu poruszać. Nie oczekuje od tego auta demona prędkości.
Wczoraj tak porównałem z 1.6 benzyną w Megane. Różnica jest kolosalna 1.6 benzyna w kombi daje efekt z jazdy jak w Nissanie Qashqaiu ... czytaj 1.2 75kM.

WinFS napisał(a):DD@ napisał(a):10-15 a i bliżej 15 niż 10. To jest dwa razy więcej niż 8tyś km. Jestem za tym żeby motor miał odpowiednie warunki pracy. Ale bez przesady. Nie długo będziemy mieć oddzielny wlew i przy każdym tankowaniu wymieniać olej.
Jeżeli chodzi o wolnossącą benzyne to 1,2 75kM ale to już nie jedzie. Moim zdaniem to jest motor dla jednej osoby która jeździ z częstotliwością co 3dzień. W przypadku zakupów z dwojgiem dzieci. Myślę, że jest potrzebne coś ... co będzie się w minimalnym stopniu poruszać. Nie oczekuje od tego auta demona prędkości.
Wczoraj tak porównałem z 1.6 benzyną w Megane. Różnica jest kolosalna 1.6 benzyna w kombi daje efekt z jazdy jak w Nissanie Qashqaiu ... czytaj 1.2 75kM.
podstawowe silniki w obecnej ofercie są stworzone dla mało wymagających klientów/firm które potrzebują jak najtaniej kupić coś dla swoich pracowników i mają gdzieś jak to jedzie. Rozważ na poważnie 0.9 TCe jak nie chcesz 1.2 120km bo się naczytałeś opinii osób, które kupowały auta z początku produkcji i były zdziwione, że coś może być nie idealnie0.9 TCe jest prostszą konstrukcją i póki co nie słychać by było z nimi coś nie tak masowo.

DD@ napisał(a):
Ogólnie nie wyobrażam sobie abym szedł do salonu po nowy samochód i musiał dokonywać kompromisów. Myślenie w kategorii nie kupie jednego silnika bo się psuje na rzecz drugiego który się może nie psuje. Mija się z celem. To wole kupić na rynku wtórnym samochód. Za kwotę nowego auta z salonu jest całe spektrum innych aut z drugiej ręki.

opec napisał(a):Renault Clio Grandtour IV 1,5 dci ...... Silnik jest bardzo oszczędny w mieście przy dynamicznej jeżdzie spalanie wynosi 4,3-4,5 l ON . Na trasie spalanie wynosi 3,6 do 3,9

WinFS napisał(a):DD@ napisał(a):
Ogólnie nie wyobrażam sobie abym szedł do salonu po nowy samochód i musiał dokonywać kompromisów. Myślenie w kategorii nie kupie jednego silnika bo się psuje na rzecz drugiego który się może nie psuje. Mija się z celem. To wole kupić na rynku wtórnym samochód. Za kwotę nowego auta z salonu jest całe spektrum innych aut z drugiej ręki.
no to sobie kup używanego trupa (dobrych aut używanych nie ma) skoro uważasz, że to lepsze rozwiązanie... co kto lubi![]()
skoro nie pasuje ci mocne 1.2 120km, 0.9 tce też bo ubzdurałeś sobie jakiś absurd, że to jest jakiś kompromis więc na pewno to zły wybór to innej opcji nie masz niż szukanie używanego...

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości