Używane Clio 172 vs 182 vs 197

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Używane Clio 172 vs 182 vs 197

Postprzez midziak » 24 mar 2017, o 16:05

Witam, na imię mam Michał i jestem nowym użytkownikiem forum.
Dotychczas, moja styczność z samochodami marki Renault ograniczała się do Laguny I oraz Clio II 1.2 75KM moich rodziców. Czas, abym ja również zaczął kontynuować rodzinne tradycje i zakupił auto z rombem na masce. Budżet jakim dysponuje to ok. 20-25 tys. W grę wchodzą, jak w temacie, Clio II Ph2 172, 182 lub Clio III RS 197. Nie ukrywam, ze wszystkich najbardziej podoba mi się najmłodsza propozycja. Proszę szanownych Forumowiczów o dostarczenie jak największej ilości informacji nt. powyższych modeli. Interesowałoby nie, czy za tą kwotę można dostać III RS, czy ponad 1,2t to nie za dużo, czy elektryczne wspomaganie jest tak niefajne, jak to opisują, jakie są koszta eksploatacji oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez dejwo » 24 mar 2017, o 19:51

Są na tym forum posiadacze C3RS. Możesz ich zapytać o informacje z "pierwszej ręki". Odpowiednie wątki znajdziesz tutaj http://klubclio.pl/viewforum.php?f=48

Moim zdaniem w tym budżecie nie masz co startować do C3RS. Jeśli nawet znajdziesz jakiś egzemplarz mieszczący się w podanym zakresie, będzie to dezel albo komisowy ulep. Za ok. 15-20k chodzą zadbane C2Ph2Sport. Jeśli jednak - jak sam przyznajesz - wolisz nowszą budę, to możesz śmiało startować do C3 Phase1 z mocniejszym z silników 1.6 16V albo Phase 2 z 1.2 TCe. Moc w stosunku do masy (szczególnie w wersjach nadwoziowych 3d) będzie przyzwoita i takie motorki pozwolą na małe szaleństwa.

zakupił auto z rombem na masce

Okazuje się, że wszyscy na tym forum jesteśmy matematykami. :roll:

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez blusur » 24 mar 2017, o 19:59

To je cipa na masce, a nie romb 8-)
A co do tematu, to tak jak dejwo, napisał - z tym budżetem lepiej szukać C2 sport, ew. jeśli nie masz żyłki sportowca C3 w wersji "cywilnej"

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."
"Jeśli nie masz nic do powiedzenia - nie ubieraj tego w słowa."

Mój grafitowy przecinak

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez midziak » 25 mar 2017, o 00:21

No ok, to co należy sprawdzić przed zakupem Clio II Sport Ph2? Czy są jakieś elementy, które łatwo uszkodzić, a ich naprawa jest droga? Czytałem, że popularną modyfikacją jest obniżenie zawieszenia. Jak wpływa to na użytkowanie samochodu po polskich drogach?
PS. Swoją drogą, myślałem, że nazywanie znaczka pochwą to obrazliwe stwierdzenie wymyślone przez "Januszy" z VW, dlatego nazwałem go "rombem" :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez dejwo » 25 mar 2017, o 11:24

midziak napisał(a):PS. Swoją drogą, myślałem, że nazywanie znaczka pochwą to obrazliwe stwierdzenie wymyślone przez "Januszy" z VW, dlatego nazwałem go "rombem" :)

Wolę być ujeżdżaczem cipek niż matematycznym geekiem czy (odnosząc się do Twojego porównania z VW) spełniającym marzenia swoje i kolegów spod remizy Sebkiem z Passatem w TeDeI.

co należy sprawdzić przed zakupem Clio II Sport Ph2?

To samo co w każdym innym aucie przed zakupem. Zalecany jest przede wszystkim dystans, chłodna głowa i trzeźwa ocena. Jeśli nie czujesz się na siłach - poproś kogoś, kto ogarnia temat lepiej, aby wybrał się z Tobą oglądnąć sztukę, która w ogłoszeniu prezentuje się ciekawie. Albo zleć to osobie, która zajmuje się tym zawodowo i zrobi robotę za Ciebie za 200-300 złotych.

Czy są jakieś elementy, które łatwo uszkodzić, a ich naprawa jest droga?

Pewnie, silnik i skrzynia biegów. Czyli znów - jak w każdym aucie. Pracę skrzyni ocenisz w trakcie jazdy próbnej, a stan silnika możesz zweryfikować zlecając zakładowi, który będzie robił Ci przegląd przedzakupowy, test kompresji garów. To oczywiście nie sprawi, że ryzyko sprowadzisz do 0, ale mocno je ograniczy. Poza tym, to konstrukcje bez dwumasów czy innych ***sów, co lubią się psuć. ;) Pobaw się przełącznikami, nagrzewnicą, klimą, całą elektryką, bo w tym punkcie każde Clio jest wrażliwe.

Czytałem, że popularną modyfikacją jest obniżenie zawieszenia. Jak wpływa to na użytkowanie samochodu po polskich drogach?

Nie wiem, czy nie mylisz terminu "modyfikacja" z faktem, że w Sportach już fabrycznie zawieszenie jest twardo zestrojone, a auto ma mniejszy prześwit od cywila. Co do użytkowania, to z perspektywy posiadacza cywilnego C3 z zawiasem obniżonym o 3cm powiem, że jak jesteś dysponentem zdrowego rozsądku to jest więcej niż OK. Tendencja Francuzów do robienia aut "kanapowych" w połączeniu z twardszym springiem i obniżonym prześwitem robi robotę, autko naprawdę potrafi dać frajdę i stanowić połączenie dailly cara z przecinakiem.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez midziak » 25 mar 2017, o 13:51

Dzięki dejwo za odpowiedz.
Chyba rzeczywiście nawet nie ma co szukać Clio III RS w tej cenie i nastawiam się na drugą generację. Pochwalę się, gdy coś kupię. 8-)
PS. Gdyby ktoś miał namiary na jakąś ciekawą ofertę na Śląsku, to proszę o priv.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne