Renault Clio 1996 1.2 TYLKO 83 tys. przebiegu - wycena

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Renault Clio 1996 1.2 TYLKO 83 tys. przebiegu - wycena

Postprzez nicp0nim » 20 kwi 2017, o 17:23

Witam wszystkich,

Chciałbym prosić o informację, ile faktycznie jest warte opisywane poniżej Clio.

Mam do sprzedania po dziadku Renault Clio 1.2 (1171,00 cm3, 43,00 kW) z 1996 r. z przebiegiem 83 tys.

Auto jest bogato wyposażone. Posiada m.in.:
- elektryczne przednie szyby
- szyberdach
- radio
- alarm
- dźwiękowy przypominacz o niewyłączonych światłach

Ma prawie nowy akumulator, m.in. dlatego odpalił bez kłopotu w tegorocznej zimie przy ponad - 20 stopniach.

Samochód jest na letnich dość wiekowych oponach. Auto było do zeszłej zimy garażowane i NIGDY nie jeździło w zimie, pewnie dlatego jest w takim dobrym stanie.

Stałem się jego właścicielem w maju zeszłego roku. Zrobiłem na nim ok 1.5-2 tys. km.

Samochód jest do obejrzenia w Jaworznie (na granicy woj. śląskiego i małopolskiego), z racji mojego aktualnego miejsca zamieszkania.

Dużo o nim nie powiem, bo sam specjalnie nie znam jego historii. Dziadek mówił mi, że został kupiony we Francji i po kilku latach przyjechał do Polski, gdzie przeszedł wymianę silnika (i stąd też adnotacja w dowodzie rejestracyjnym). Było to na pewno w okolicach 2000 roku.

Stan jak na zdjęciach.

Zainteresowanych zapraszam do kontaktu telefonicznego: 512-188-666, a Forumowiczów proszę o informację, ile realnie jest warty ten pojazd :)
Załączniki
IMG_1639.JPG
IMG_1640.JPG
IMG_1641.JPG
IMG_1642.JPG
IMG_1642.JPG
IMG_1643.JPG
IMG_1646.JPG
IMG_1648.JPG

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 20 kwi 2017, o 17:39

Mam podobne Clio też w super stanie. Jednak obawiam się, że za ten rocznik nikt dużo nie da. 2-3 tys. może max. Na pewno nieadekwatnie do stanu auta. Już, nie nowe, jeszcze nie zabytek. Ale myślę, że za 10-15 lat to będzie youngtimer jak dzisiaj R5. A jaka to wersja RN?
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 20 kwi 2017, o 17:46

nicp0nim napisał(a):Auto jest bogato wyposażone

Brak klimy więc nie bogato.

nicp0nim napisał(a): Auto było do zeszłej zimy garażowane

Trzeba go było przed zimą sprzedać a nie teraz, może jakiś miłośnik/kolekcjoner by kupił o ile będzie mu pasował nieoryginalny silnik.

nicp0nim napisał(a):ile realnie jest warty ten pojazd

Ile ktoś zapłaci, te roczniki to ceny wywoławcze rzędu 900-1500zł, ze względu na stan (o ile to perfekcyjny stan) możesz próbować za 3000-3500 wystawić ale raczej będzie trudno sprzedać bo za tyle można mieć Clio II.

Wszytko zależy czy masz czas na czekanie aż ktoś kupi bo to przy takiej cenie może potrwać (zapłacisz kolejne OC i BT) a klasykiem takie autko nigdy nie będzie, to nie R5.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez dejwo » 20 kwi 2017, o 19:07

Jak wyżej. Nie ma potencjału na klasyka. Może być ewentualnie dawcą dobrej budy. Szkoda sprzedawać, lepiej zostawić do zajeżdżenia, ewentualnie jak skończy się OC - wyrejestrować i sprzedać na części.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 20 kwi 2017, o 19:22

Szkoda, że niema obrotomierza. A czy dokładnie oglądałeś na kanale jak wygląda sprawa korozji? Moje Clio tylko jedną zimę jeździło przez 20 lat, ale rudy zaczął wchodzić pod konserwację fabryczną. Sprawdź dokładnie, czy u Ciebie tak nie ma od dołu.

A dlaczego C1 nigdy nie będzie klasykiem? Parę lat temu nikt tak by o Poldolocie Caro nie powiedział, a już są Poldki na żółtych. :thumbup:
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 20 kwi 2017, o 22:17

dejwo napisał(a):ewentualnie jak skończy się OC - wyrejestrować

To nie jest proste, trzeba kombinować i często nijak się to nie kalkuluje.

Suchy2 napisał(a):A dlaczego C1 nigdy nie będzie klasykiem?

Zbyt dużo wyprodukowanych egzemplarzy, masowy wyrób. Owszem, na żółte blachy da się zarejestrować ale uznania nie będzie miało, takie nijakie a co za tym idzie wartości też wielkiej nie będzie miało.

Suchy2 napisał(a): a już są Poldki na żółtych.

Bo się moda w PL na nie zrobiła, akurat pierwszym wyprodukowanym Caro mija 25 lat.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 20 kwi 2017, o 22:59

Suchy2 napisał(a):Mam podobne Clio też w super stanie. Jednak obawiam się, że za ten rocznik nikt dużo nie da. 2-3 tys. może max. Na pewno nieadekwatnie do stanu auta. Już, nie nowe, jeszcze nie zabytek.

Zgadza się, chyba że uda się znaleźć kolekcjonera, który szuka takiego Clio (no i przebieg musiałby być udokumentowany). Inna sytuacja by była, gdyby to było np. Clio Williams.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 20 kwi 2017, o 23:51

Obrotomierz zawsze można dołożyć. Buda wygląda na zdrową. Ale wspomagania kierownicy też chyba nie ma bo nie opisane. Za 3 500 można wystawiać, wiadomo że ktoś zawsze będzie chciał zbić. Ja bym sobie zostawił, dobra baza pod swapa na 1,8 16V/2.0 16V. Dorzucić obrotek, wspomaganie kierownicy, kubełkowe fotele i wozidełko jak marzenie - a sam silnik możesz sprzedać, część swapu się zwróci. Bo do sprzedaży w obecnej wersji to szału ni ma
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 21 kwi 2017, o 06:46

wojteks napisał(a):
dejwo napisał(a):ewentualnie jak skończy się OC - wyrejestrować

To nie jest proste, trzeba kombinować i często nijak się to nie kalkuluje.

Suchy2 napisał(a):A dlaczego C1 nigdy nie będzie klasykiem?

Zbyt dużo wyprodukowanych egzemplarzy, masowy wyrób. Owszem, na żółte blachy da się zarejestrować ale uznania nie będzie miało, takie nijakie a co za tym idzie wartości też wielkiej nie będzie miało.

Suchy2 napisał(a): a już są Poldki na żółtych.

Bo się moda w PL na nie zrobiła, akurat pierwszym wyprodukowanym Caro mija 25 lat.

Żeby nie płacić OC można np sprzedać wujkowi za granicą, nie musisz tego auta wyrejestrować i może stać u Ciebie na podwórku. A OC nie musisz płacić. :thumbup:
A czy 2CV, R4, R5 nie jest dzisiaj zabytkiem? :thinking:
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 21 kwi 2017, o 11:02

Niestety ale to auto nie ma i nie będzie miało potencjału na klasyka ponieważ jest mieszaniną części z różnych faz, grill i lampy tył są z ph1. Nie wiem który to miesiąc 1996r. ale w tym roku wyszła ostatnia modernizacja czyli ph3.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 21 kwi 2017, o 11:42

Cassis napisał(a): grill i lampy tył są z ph1.

Też to zauważyłem ,ale wymienić światła i grill to żaden problem. Wygląda na zdrową karoserię.Brakuje też lewego ,przedniego nadkola ,ale to są drobiazgi .
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 kwi 2017, o 12:33

Suchy2 napisał(a):A czy 2CV, R4, R5 nie jest dzisiaj zabytkiem?

To że coś da się zarejestrować jako zabytek to wcale nie znaczy że to klasyk/youngtimer. To po prostu będzie Clio ze środka produkcji na żółtych blachach, co innego gdyby to była jakaś edycja specjalna wyprodukowana w 1000 egzemplarzy czy coś.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 21 kwi 2017, o 12:37

kombinator napisał(a):Za 3 500 można wystawiać,

Chyba śnisz... Za 2900zł to mój kolega xx lat temu kupił zdrowe Clio I. Nikt o zdrowych zmysłach za tyle go nie kupi. Można oczywiście próbować i złapać jakiegoś kolekcjonera ale to takie wierzenie w cuda...

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 21 kwi 2017, o 13:51

wojteks napisał(a):
Suchy2 napisał(a):A czy 2CV, R4, R5 nie jest dzisiaj zabytkiem?

To że coś da się zarejestrować jako zabytek to wcale nie znaczy że to klasyk/youngtimer. To po prostu będzie Clio ze środka produkcji na żółtych blachach, co innego gdyby to była jakaś edycja specjalna wyprodukowana w 1000 egzemplarzy czy coś.

Czy nigdy Clio nie będzie youngtimerem/oldtimerem?
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 kwi 2017, o 16:04

Suchy2 napisał(a):Czy nigdy Clio nie będzie youngtimerem/oldtimerem?

Jak wszystkie zgniją i na złom pójdą a zostanie z 10-20 sztuk w Europie to będzie ciekawostką, kwestia czy youngtimerem bo do oldtimera czyli jeżdżącego zabytku mu daleko.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 21 kwi 2017, o 17:43

Zatem tylko auta nieznane których zostało bardzo mało mogą być wartościowymi zabytkami, a pojazdy seryjne nie mogą? Np FSO Warszawa?
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Zgreg » 21 kwi 2017, o 17:56

Samochód jest wart tyle banknotów, ile ktoś za niego da. Chyba, że mówimy o wartości technicznej tego egzemplarza. Sprawny, nie zużyty, zdrowa blacha. Jest Twój więc używaj, lub wstaw do garażu i czekaj na zmianę. Clio 1 jest w dołku cenowym, więc stracić na wartości już więcej nie może. W zeszłym tygodniu brałem kilka części z takiego clio na szrocie. Też był w dobrym stanie.

Czy kiedyś clio 1 będzie youngtimerem? Już pomału nim jest. Coraz mniej jest sprawnych sztuk. Koledzy chyba zbyt poważnie podchodzą do youngtimerów. To nie zabytki z przed wojny, sprzedawane za grube $$$$, tylko weterani szos. Reprezentanci epoki z przed dwudziestu paru, czy trzydziestu lat. Maja cieszyć właściciela, wyróżniać się z tłumu i mieć swój klimat. Być buntem przeciwko trendom w motoryzacji. Nie ma nawet znaczenia jakiego koloru blachy wiszą na zderzaku.

Do niedawna PF 126p można było kupić za flaszkę. Było ich pełno. Dziś dobrze zachowane są w cenie. Zmienia się też mentalność narodu. Już nie tylko niemieckie marki są jedynym słusznym wyborem.

Swoją drogą niezły "szczepan" jak na tak mały przebieg.
Ostatnio edytowano 21 kwi 2017, o 18:21 przez Zgreg, łącznie edytowano 1 raz
Ładniejsza siostra Williams Baccara

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 21 kwi 2017, o 18:21

W ogóle co na naszych oczach wyewoulowało ze śmiecia to obiektu kultu to jest temat rzeka. A tak poza tym, to ja mam dwa pojazdy na żółto i dlatego chętnie się chciałem dowiedzieć, czy postępuję właściwie. :mrgreen:
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Zgreg » 21 kwi 2017, o 18:23

Jak mojej B stuknie 25 też pomyślę o żółtych.
Ładniejsza siostra Williams Baccara

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 21 kwi 2017, o 18:34

Ale swoją drogą C1 już mało zostało na ulicach, ja jak jakąś widzę, to skaczę z ekscytacji. ;-) A np 5 prawie wyginęły tak jak Golfy II kiedyś powszechny dresowóz i ogólnie wszystkowóz.
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne