Renault clio IV 1.5dci 90KM czy ma Esp i Start Stop?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Renault clio IV 1.5dci 90KM czy ma Esp i Start Stop?

Postprzez juniordrive » 23 kwi 2017, o 12:24

Mam Clio 1.5dci 90KM rocznik 2013. Przy odpalaniu świeci się kontrolka od Esp i potem gaśnie. Na panelu po lewej stronie nie ma od niego przycisku. Zastanawiam się czy je ma czy nie. A może wystarczy tylko wpiąć włącznik i zacznie działać?. Na tym panelu oprócz manipulatorów świateł mam włącznk od czujników parowania tylko. Nie ma też przycisku od start stop. Jest jakaś szansa aby była tam oryginalna wiązka pod start stop i esp?. Dodam że auto jest z francji. Mam również pytanie czy bez clipa zmienię język menu na zegarach na Polski. Na nawigacji Polski już mam. Czy istnieje możliwość zmiany języka na zegarach z poziomu fabrycznej navi?.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 23 kwi 2017, o 20:59

Z tego co pamiętam ESP już było seryjnie w każdym Clio 4. Jeśli kontrolka gaśnie to układ ESP jest sprawny. ESP nie da się już odłączyć całkowicie jak w starszych samochodach, gdzie była taka możliwość za pomocą przycisku. W jakim celu chcesz na siłę montować Start/Stop ? Jeśli nie ma go seryjnie to prawdopodobnie bardzo dużo przeróbek wchodzi w grę (wzmocniony rozrusznik, akumulator i wiele innych pierdół).

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez juniordrive » 24 kwi 2017, o 11:34

Dzięki tak myślałem choć w tamtym czasie niektóre samochody miały jeszcze wyłącznik który nie wyłączał go całkowicie ale chociaż zmieniał jego próg działania dlatego pytam. Co do start stopa to masz rację. Pytałem przez ciekawość bo pakować się w niego nie będę i się raczej cieszę że go nie ma :-) zwłaszcza jak pomyślę o wymianie akumlatora co trochę boli ;-). A orientujesz się może czy ten model 1.5dci ma FAP i dwumas?. Z tego co ja się orientuje to powinien mieć nie mają go chyba tylko wersje 75km. Wiesz może gdzie za darmo :-) sprawdzić auto po numerze VIN?. Ja dokopałem się tylko do podstawowych rzeczy a nie mogę sprawdzić czy co ma w VIN-ie czy jest osobowe czy ciężarowe bo to różnie bywa :-).

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 24 kwi 2017, o 14:25

Filtr cząsteczek stałych był seryjnie od końca 2009 roku, więc tym bardziej jest w samochodzie z 2013 roku. Po VINie w ASO sprawdzisz czy masz koło dwumasowe. Wersja dCi 110 KM posiada koło dwumasowe.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 24 kwi 2017, o 21:13

juniordrive napisał(a): A orientujesz się może czy ten model 1.5dci ma FAP i dwumas?

Masz 1,5 dCi 90 KM, więc FAP - tak, a dwumas - nie.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 24 kwi 2017, o 22:45

Silnik 1.5 DCI występuje w samochodach marki Renault, Nissan, Dacia. W zależności od modelu posiadają moc 65KM,70KM,75KM,80KM,85KM,86KM,90KM,100KM,105KM,106KM,110KM.Pierwsze nowoczesne silniki 1.5 DCI pojawiły się 2001r o mocy 65KM nie posiadały intercoolera przez co były mało dynamiczne .Posiada wtrysk bezpośredni realizowany przy pomocy systemu Common Rail, a wtryskiwacze dostarczała firma Delphi. Nie należały one jednak do szczególnie trwałych zwłaszcza w kontakcie z paliwem kiepskiej jakości ,również pompa wysokiego ciśnienia była bardzo awaryjna-łuszczenie- ścieranie łożysk w niej doprowadza do powstania opiłków metalu które dostaje się do całego układu wtryskowego i uszkadza go. Na szczęście firm Renault szybko uporała się z tym mankamentem i po 2005r wprowadziła wersję 86KM z intercoolerem zasilaną układem wtryskowym firmy Siemens mniej awaryjnym.Ponadto w silniku 1.5 DCI może dojść do obrócenia się panewek korbowodowych co w konsekwencji prowadzi do poważnej i drogiej awarii Jednostka ma bardzo zróżnicowaną budowę w zależności od wersji, mocy oraz okresu produkcji współpracują z kołem dwumasowym lub nie,posiadają turbosprężarkę o stałej lub zmiennej geometrii łopatek. Z filtrem cząstek stałych FAP współpracują jednostki o mocy 90KM oraz 110KM.Trzeba tu nadmienić że filtr ten nie sprawia praktycznie żadnych problemów!!! Renault sprostał zadaniu i zastosowała system piątego wtrysku który automatycznie czyści FAP przez co filtr stał się całkowicie bezobsługowy. Najczęstsze problemy dotyczą układu wtryskowego, a w szczególności wtrysków. Użytkując pojazdy z silnikiem 1.5DCI należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj i typ wtryskiwaczy oraz na osprzęt z jakim współpracuje. Szczegółowych informacji dowiemy się podając w ASO nr. VIN. Silnik 1.5DCI znalazł szerokie zastosowanie w pojazdach różnego segmentu począwszy od małych miejskich samochodów jak np. Nissan Micra,a skończywszy na większych autach segmentu D oraz Suv np. Grand Scenic. Świadczy to o dużej uniwersalności i możliwościach technologicznych silników 1.5DCI.. Aby przedłużyć żywotność silnika wysokoprężnego należy stosować się do zaleceń producenta, dotyczących rodzaju oleju oraz częstotliwości jego wymiany. Pamiętajmy również o terminowej wymianie filtrów oleju oraz paliwa i o tankowaniu paliwa wysokiej jakości na sprawdzonych stacjach.Najwięcej problemów przysparzały jednostki z początkowych lat produkcji 2001-2005 przede wszystkim zasilane systemem Delphi ,od 2006 roku silnik został dopracowany i przy odpowiednim użytkowaniu oraz serwisowaniu nie przysparza większych problemów.Podsumowując, silnik 1.5 dCi charakteryzują niskie poziomy spalania,wysoka kultura, oraz zadowalająca dynamika. :D ciekawostka
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez juniordrive » 26 maja 2017, o 20:45

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż :-). Po numerze VIN okazało się że to wersja 75km.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 27 maja 2017, o 00:02

Zdarza się że handlarze przekręcają parametry samochodów. Sąsiad kiedyś miał Thalię I z 2004 roku 1.5 dCi, twierdził że ma 100 KM bo tak handlarz informował go, u którego kupił. W rzeczywistości nie było silnika 1.5 dCi 100 KM w budżetowej Thalii.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 27 maja 2017, o 10:31

mayn napisał(a): W rzeczywistości nie było silnika 1.5 dCi 100 KM w budżetowej Thalii.

Zgadza się, w Thalii silniki 1,5 dCi miały moc 65 lub 82 KM. Handlarze są "kreatywni", np. Sprzedając Scenica II z silnikiem 1,9 dCi 120 KM (o którym w necie są negatywne opinie), w ogłoszeniu "mylą się" i piszą, że auto posiada silnik 1,9 TDI.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez juniordrive » 28 maja 2017, o 16:53

Dlatego zanim się pojedzie lepiej sprawdzić VIN chociaż podstawowe informacje w bezpłatnych bazach. Różne rzeczy tam można znależć :-). W niektórych krajach można spotkać fabryczne wersje dla Nauki Jazdy, z LPG czy wersje dla Policji, Wojska, Taxi itd. Prawie wszystkie takie kwiatki można znalezć w bazach VIN. Gaz można wymontować, pedały ,,L'' tez. Kwity można pogubić :-) ale Vin'u się na szczęście nie zmieni :-).

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne