Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

More is Better | ||

More is Better | ||

cliofun napisał(a):jeździć mało, nawet 5k-10k rocznie
cliofun napisał(a):ważne jest, aby było jeżdżone w miarę często
cliofun napisał(a):zalać 0W30 i mamy problem z głowy. na Lato 0W40 lub zwyczajny 5W40

A6 quattro | ||

A6 quattro | ||

Lipton napisał(a):z 5 na 10 nigdy w drugą stronę bo to nie robi dobrze dla silnika...

Windsurfer | ||

gavin napisał(a): wtryski wystarczają na ok 100 000 -150 000

Windsurfer | ||

gavin napisał(a):Auto na gazie więcej paliło, a że odpalałem na benzynie to jeszcze więcej paliło sumarycznie bo trzeba było co jakiś czas dolać tej benzyny.
Najgorsze są jednak awarie gazowe, np: za małe obroty na zimnym no to tak jedziemy do gazownika na regulacje 100zł, dalej źle, no to wymieniamy filtry gazu świece, kable (dużo zł), dalej źle, gazownik mówi że to coś z samym silnikiem, może zawory - regulacja, dalej źle, no to jedziemy do mechaniora 100zł na kompa, wymieniamy lambde czy tam coś i jedziemy do gazownika 100zł regulacja, lepiej, po 1000km znowu źle i tak w koło macieju. Droższy przegląd, częste tankowanie (350km gaz 900km diesel) dodatkowo uprzykrza życie.

gavin napisał(a):Nie wiem jak Wy ale ja miałem (mam) auta na gaz , benz i ropę.
Spalanie 1.2 16V 7.5l/100km 1.5 dCi 4.9l/100km w tych samych warunkach.
Gaz był fajny przez pierwszy rok od założenia. Tankowało się i tyle. Później zacząłem czuć gazowy dyskomfort
Auto na gazie więcej paliło, a że odpalałem na benzynie to jeszcze więcej paliło sumarycznie bo trzeba było co jakiś czas dolać tej benzyny.
Najgorsze są jednak awarie gazowe, np: za małe obroty na zimnym no to tak jedziemy do gazownika na regulacje 100zł, dalej źle, no to wymieniamy filtry gazu świece, kable (dużo zł), dalej źle, gazownik mówi że to coś z samym silnikiem, może zawory - regulacja, dalej źle, no to jedziemy do mechaniora 100zł na kompa, wymieniamy lambde czy tam coś i jedziemy do gazownika 100zł regulacja, lepiej, po 1000km znowu źle i tak w koło macieju. Droższy przegląd, częste tankowanie (350km gaz 900km diesel) dodatkowo uprzykrza życie.
1.2 16V nie jedzie, 1.5 dCi 65km jedzie trochę lepiej, nie chodzi o ściganie spod świateł, ale o elastyczność. dCi 86km jedzie fajnie.
Awarie turbiny są rzadkie tak naprawdę, wtryski wystarczają na ok 100 000 -150 000 co przy zaoszczędzonym paliwie nawet po 150000 robiąc te rzeczy razem wyjdzie kilka procent z oszczędności.
Ale dizel ssie bo mi w nim zimno w zimie, ale termostat zamówiony

cliofun napisał(a):W30 - olej na bazie PAO z dodatkami estrów, jest rzadki i baardzo szybko wędruje po silniku przy rozruchu. Dlatego też szybko łapie temp i nagrzanie silnika trwa krócej. Więc jak widzisz, idealnie nadaje się do krótkich odcinków i częstych odpalań. 0W jak i 5 W są na dobrą sprawę 100% syntetykami, więc jakie widzisz tutaj skakanie między olejami ?Lipton napisał(a):z 5 na 10 nigdy w drugą stronę bo to nie robi dobrze dla silnika...
to ja nie mam więcej pytań....

robson napisał(a):cliofun napisał(a):W30 - olej na bazie PAO z dodatkami estrów, jest rzadki i baardzo szybko wędruje po silniku przy rozruchu. Dlatego też szybko łapie temp i nagrzanie silnika trwa krócej. Więc jak widzisz, idealnie nadaje się do krótkich odcinków i częstych odpalań. 0W jak i 5 W są na dobrą sprawę 100% syntetykami, więc jakie widzisz tutaj skakanie między olejami ?Lipton napisał(a):z 5 na 10 nigdy w drugą stronę bo to nie robi dobrze dla silnika...
to ja nie mam więcej pytań....
Kupować olej za ~ 100zł + filtr aby silnik się szybciej nagrzał, gdzie logika
A Lipton ma rację, to że baza taka sama nie oznacza że wszystkie dodatki do każdego oleju są identyczne, druga sprawa taka że na 0w30 falowały mi wolne obroty.
ELF EVOLUTION SXR 0W30 lepkość kinetyczna przy 100st 9,6.
ELF LDX lepkość kinetyczna przy 100st 14.
Zbyt wysoka lepkość oleju to niebezpieczeństwo wystąpienia zjawiska kawitacji. Zbyt niska lepkość to groźba utraty przez czynnik roboczy własności smarnych i bardzo szybkie zniszczenie elementów wewnętrznych pompy.
Przy zwykłej jeździe miejskiej powierzchnia tłoka nagrzewa się do 150st, jak olej ma niską lepkość łatwiej zerwać film.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość