Montaż gazu do clio 2 ph2 - czy warto?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Montaż gazu do clio 2 ph2 - czy warto?

Postprzez mac1k » 11 lip 2017, o 17:21

Hej wszystkim,
Chciałbym zapytać co myślicie o wrzuceniu gazu do Clio 1.2 16v D4F w wersji extreme. Wszystko już wyliczone tj. oszczędności itd, ale chciałem zapytać jak reaguje na gaz właśnie ten silnik. Czy nie dostanie choroby po kilkudziestu tysiącach kilometrów, jak pracuje silnik na gazie itp.

Dziękuje każdemu za odpowiedź :)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 11 lip 2017, o 20:48

mac1k napisał(a): co myślicie o wrzuceniu gazu do Clio 1.2 16v D4F w wersji extreme. Wszystko już wyliczone tj. oszczędności itd, ale chciałem zapytać jak reaguje na gaz właśnie ten silnik.

Ten silnik dobrze współpracuje z gazem (wielu kierowców posiadających ten silnik jeździ na gazie i chwali sobie oszczędności z każdym przejechanym km). Montują w nim instalację LPG właśnie dla tańszej jazdy, a nie dlatego, że na gazie silnik ma większą moc czy dłużej przejedzie bez żadnej awarii. Inżynierowie Renault twierdzą, że instalacja gazowa to - prowizorka, bo silnik został skonstruowany do zasilania benzyną. Instalatorzy, którzy montują LPG twierdzą, że dostosowują silnik benzynowy do zasilania gazem. Kierowca sam decyduje czy chce jeździć taniej na gazie, czy drożej na benzynie. W skład instalacji gazowej wchodzi m.in. emulator, każdy kto posiada instalację LPG może sobie go chwilowo odłączyć i zobaczyć jak silnik współpracuje z paliwem gazowym.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mac1k » 11 lip 2017, o 22:36

Bogdan61 napisał(a):
mac1k napisał(a): co myślicie o wrzuceniu gazu do Clio 1.2 16v D4F w wersji extreme. Wszystko już wyliczone tj. oszczędności itd, ale chciałem zapytać jak reaguje na gaz właśnie ten silnik.

Ten silnik dobrze współpracuje z gazem (wielu kierowców posiadających ten silnik jeździ na gazie i chwali sobie oszczędności z każdym przejechanym km). Montują w nim instalację LPG właśnie dla tańszej jazdy, a nie dlatego, że na gazie silnik ma większą moc czy dłużej przejedzie bez żadnej awarii. Inżynierowie Renault twierdzą, że instalacja gazowa to - prowizorka, bo silnik został skonstruowany do zasilania benzyną. Instalatorzy, którzy montują LPG twierdzą, że dostosowują silnik benzynowy do zasilania gazem. Kierowca sam decyduje czy chce jeździć taniej na gazie, czy drożej na benzynie. W skład instalacji gazowej wchodzi m.in. emulator, każdy kto posiada instalację LPG może sobie go chwilowo odłączyć i zobaczyć jak silnik współpracuje z paliwem gazowym.

Dziękuje bardzo za odpowiedź, bardzo przydatna. Plusik!

Chciałbym jeszcze zapytać o regulacje luzów zaworowych, czy rzeczywiście wrzucenie LPG wymaga regulacji co 20 tys km?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez matthew164 » 12 lip 2017, o 08:38

Bogdan61 napisał(a):W skład instalacji gazowej wchodzi m.in. emulator, każdy kto posiada instalację LPG może sobie go chwilowo odłączyć i zobaczyć jak silnik współpracuje z paliwem gazowym.

Emulator czego? Wtrysków benzyny? To chyba załatwia komputer sterujący gazu...
O emulacji poziomu paliwa to wiem, bo sam musiałem do swojej takie pudełko dołożyć, ale co to ma do pracy na gazie?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez NoVi » 27 lip 2017, o 10:26

Panowie, ja się podepnę pod temat, jak sprawa GAZU wygląda przy silniku 1.4 ?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 27 lip 2017, o 10:58

W silniku 1,4 16V 98 KM - identycznie jak w 1,2 16V 75 KM - nie ma problemu z montażem i jazdą na LPG.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Adolvo » 27 lip 2017, o 11:26

NoVi napisał(a):Panowie, ja się podepnę pod temat, jak sprawa GAZU wygląda przy silniku 1.4 ?

na 1.4 8v przelatałem już bezawaryjnie 20 tys km..

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez NoVi » 1 sie 2017, o 11:28

Cieszy mnie to co mówicie :)
Mam 1.4 16V 98KM

zastanawia mnie tylko czy kondycyjnie silnik wytrzyma. Ma już nalatane 182tysiące.

Co sprawdzić? :)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez przeklinak » 1 sie 2017, o 15:50

NoVi napisał(a):zastanawia mnie tylko czy kondycyjnie silnik wytrzyma. Ma już nalatane 182tysiące.

viewtopic.php?f=42&t=42532
ponad 240 tyś na lpg

viewtopic.php?p=454280#p454280

Fiat 125p 1500 - 1985' - poszło na złom w 2005r
VW Passat b3 1.8 - 1991' - sprzedany
Clio 2 1.4 16v - 2000' - sprzedany
Clio 3 1.2 16v tce - 2007' - obecny
Laguna 2 phII 2.0 16v - 2005' - obecny http://renaultlaguna.pl/forum/user/112921-rafalws/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez karloszka » 10 sie 2017, o 21:50

Ja wsadziłam do sporta ;) Jeśli myślisz o LPG to chyba sam znasz powód tego pomysłu, doradzać się chyba nie warto bo ile osób tyle opinii. Warto się doradzić JAKI LPG jest dobry a nie CZY :) :mrgreen:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mac1k » 29 lis 2017, o 23:29

Lekko odświeżę,
założyłem wspomniany gaz do 1.2 16v. Utraty mocy - nie odczuwam wcale, nawet bym rzekł, że jej przybyło :lol:
Jeżeli ktoś się nad tym zastanawia - bardzo polecam. Akurat zbiornik montowałem w kole, wchodzi 39l, z czego 20% to poduszka powietrzna, więc ok. 31l wejdzie spokojnie - na równo z dywanikiem.
Polecam firmę AUTOMIX w Skrzyszowie, obok Wodzisławia Śląskiego.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne