Clio IV ph II

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV ph II

Postprzez SebaLBN » 14 lip 2017, o 22:51

Podobno 1,2 tce przy 100km/h ma poziom halasu 67db.Czyli jest w miare ok.Przy 130 km/h jest 71 db. Czyli jeszce nie jest tragicznie.A czy to prawda że wersje kombi są gorzej wyciszone od wersji hatchback?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 14 lip 2017, o 23:02

Niektórzy mówią że samochody kombi mogą być głośniejsze w stosunku do hatchbacków, czy sedanów. Wg mnie jeśli z tyłu roleta jest zasunięta, nie powinno być źle. Jednak wydaje mi się że półka tylna z wersji 5D lepiej wyciszy hałas z tyłu, niż roleta którą można spotkać w wersjach kombi... To tylko moja przypuszczalna wersja. Najlepsze wyciszenie akustyczne mają sedany (brak ruchomych półek, a wraz z nimi szparek przez które przechodzi hałas z tłumika lub zawieszenia).

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 14 lip 2017, o 23:13

Zanim zlozylem zamowienie to milaem okazje jechac clio IV po lifciehatchbackiem 0,9 tce na ekspresowce 120km/h na tylnej kanapie i porownywalem wyciszenie do auta ktore mam obecnie a w ktorym halas mi przeszkadza juz od 90km/h.W clio nie moglem sie doszukać tego co mi przeszkadza w moim aucie.Po miescie jezdzilem tez wersja 1,2 tce po lifcie i bylo cicho i przyjemnie.Także clio jest typowym autem do miasta ale tak do 110km/h da sie komfortowo podrozować nawet na ekspresowce.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pablo41 » 15 lip 2017, o 08:10

Dla uspokojenia Ciebie poinformuję że Clio IV f2 1,2 TCE nie wypada najgorzej w teście głośności. Jeżeli podajesz, że przy 100km/h poziom hałasu to 67dB to podobnie sprawa wygląda w Mazda 3 z silnikiem 2.0 120KM. A to pólka wyżej. I tak
Mazda3 2.0 AT – 67dB przy 100km/h
Focus 1.5 Ecoboost Titanium – 64.2 dB przy 100km/h
Opel Astra V 1.6 CDTI ( tutaj diesel) – 65.8dB przy 100km/h
Peugeot 208 1.2 – 65.3dB przy 100km/h
Citroen DS3 – 67.2dB przy 100km/h

3dB to dla ucha ludzkiego podwojenie hałasu. Uważam , że nie ma tragedii i również darowałbym sobie samodzielne rozbieranie go i wygłuszanie auta matami. Clio to auto miejskie zatem nie ma co oczekiwać ciszy limuzyn.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 15 lip 2017, o 08:51

Opel Meriva B 2016 - 68,4dB przy licznikowym 130km/h - ciężko mi będzie znaleźć drugie tak dobrze wyciszone auto klasy B/K.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 15 lip 2017, o 12:54

Witam.na podstawie publikacji i testów okazuje się ze clio 4 grand tour ma przy 100 km/h 68db.ale ciekawsze jest to ze w jednym z testów jest napisane że przy 130 km/h wersja kombi jest o 3.3 dB głośniejsze niż wersja hatchback.jak to możliwe ze aż taką jest różnica?te testy były dla fazy 1.ciekawe czy faza 2ga choć trochę jest poprawiona?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Wasabi » 15 lip 2017, o 20:51

Wydaje mi się, że najlepiej wyciszonym autem w swojej klasie jest Fiesta mk7, z silnikiem 1.0 EcoBoost. Przy prędkości około 170 km/h jest zauważalnie ciszej jak w najnowszym Sceniku 1.2 Tce.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez karasek » 20 lip 2017, o 14:33

Dzisiaj odebrałem Clio IV 1.2 120 w manualu.

Ciekawa sprawa, bo w homologacji oraz broszurce (poniżej link do cennika) twierdzą, że prędkość maksymalna to 182 km/h - myślicie że ograniczona elektronicznie czy to błąd w specyfikacji?

Bo poprzednio miałem 0,9 TCe 90KM i też miał coś koło 180 a realnie dało się jechać powyżej tej prędkości.

https://www.renault.pl/content/dam/Rena ... -price.pdf

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 20 lip 2017, o 17:27

Realnie rozumiem, że sprawdzone na GPS - nie na liczniku.
Jeszcze nie spotkałem auta, które by szybciej się poruszało niż deklaruje producent. Patrząc po testach w sieci Clio 1.2TCe 120km ma prędkośc maksymalną licznikową 191km/h. Biorąc pod uwagę błąd wskazania licznika, różnica w ciśnieniu w oponach oraz ich zużycie, bardzo prawdopodobne jest, że V-max określona przez producenta 182km/h nie jest pomyłką.

Z drugiej strony moje Clio III 1.2TCe 101KM pomyka szyciej (na PB 184km/h, na LPG 187km/h - według wskazań GPS, licznikowo pokazuje okolice 195km/h).

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez karasek » 21 lip 2017, o 10:37

Tak, na Yanosiku sprawdzane.

Pojeżdżę chwilę żeby się dotarł i sprawdzę jadąc w Niemczech za jakiś miesiąc.

Mimo wszystko coś mi nie gra, skoro 90 KM wykorzystywane właśnie przy prędkościach maksymalnych daje 182, to jak 120 da tyle samo? Rozumiem - przełożenia skrzyni, ale w 120 jest akurat 6 biegów w porównaniu do 5 więc powinno być nawet lepiej.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Duster » 21 lip 2017, o 13:54

Zależy. W Clio 3 TCE 103 z długimi przełożeniami Vmax osiągam na IV. Na V jest za duży nadbieg. W homologacji Vmax 188km/h.

A propos głośności wersji 5D i Grandtour w przypadku Clio 3 jest słyszalna różnica w mieście gdy podróżuje się z tyłu - w Grandtourze bardziej słychać zawieszenie, ale jest też ono twardsze.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 29 lip 2017, o 09:46

W jednym z testów stwierdzili że przy okazji liftingu zostalo poprawione wyciszenie w porównianiu do fazy 1.Stwierdzają że szumy opływającego powietrza są mniejsze.Ciekawe tylko co mogli poprawić?te sławne małe szybki?A moze coś jeszce?Jeździli fazą 1 i 2 i w fazie 2 jest podobno ciszej.Ktoś jeżdzil fazą 1 i 2 i moze to potwierdzić?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 lip 2017, o 17:17

Niedługo odbierasz furę, więc osobiście zdasz relacje :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 31 lip 2017, o 14:59

Co oznacza napis auto na panelu sterowania szybami i lusterkami w clio 4 po lifcie?Czy to jest zwiazane z mozliwoscia że lusterka same sie skladają po wylaczeniu silnika a po uruchomieniu same sie rozkladają?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 31 lip 2017, o 17:49

Mam cennik Clio IV Grandtour, obecnie w wersji Limited Plus składane lusterka są gratis. W innych wersjach jest to pakiet, więc powinieneś widzieć co domówiłeś.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 31 lip 2017, o 18:29

Wiem już o co chodzi.po prostu zdziwiło mnie ze w wersji intens jedno auto miało auto na panelu a drugie nie.to które nie miało było doposażenie w automatyczna klimatyzację ale nie w pakiet city plus.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 1 sie 2017, o 10:23

Jakie Ty zadajesz pytania.... -.-
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 1 sie 2017, o 10:35

wiem wiem ale to bedzie moje pierwsze renault w zyciu i pewnie dlatego.w sumie juz sie dowiedzialem wszyskiego od Was i dzieki wielkie.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez pepe31 » 20 sie 2017, o 21:34

karasek napisał(a):Dzisiaj odebrałem Clio IV 1.2 120 w manualu.

Ciekawa sprawa, bo w homologacji oraz broszurce (poniżej link do cennika) twierdzą, że prędkość maksymalna to 182 km/h - myślicie że ograniczona elektronicznie czy to błąd w specyfikacji?

Bo poprzednio miałem 0,9 TCe 90KM i też miał coś koło 180 a realnie dało się jechać powyżej tej prędkości.

https://www.renault.pl/content/dam/Rena ... -price.pdf

hmmmm, 180 zdarzyło mi się jechać (też w manualu) i o ile pamiętam był tam jeszcze zapas, wydaję mi się, że swego czasu w broszurce widniała prędkość ok 200 km/h, ale ręki sobie nie dam uciąć

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 7 wrz 2017, o 00:42

Ja moim 0.9Tce z 2013 pojechałem najwięcej na Niemieckiej autostradzie 198km/h i może poszedłbym więcej bo był jeszcze zapas do odcięcia ale szczerze się już zacząłem bać pojechać więcej tym autem:)
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne