Clio zakup

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio zakup

Postprzez Grimus23 » 21 sie 2017, o 19:12

Dzień Dobry, ponownie przymierzam się do zakupu Clio. Tym razem wybieram benzynę z planem założenia LPG.
Z powodu, iż będę robił +/- 100 km dziennie wolałbym 1.4 16v. Przeglądam oferty i natrafiłem na 3 interesujące mnie egzemplarze.

1: https://www.olx.pl/oferta/renault-clio- ... 0e296edaab - faworyt z uwagi na bogaty opis, co może uzasadniać najwyższą cenę.
2: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-c ... xtor=SEC-8 - być może mniej awaryjny przez manualną klimatyzację.
3. https://www.olx.pl/oferta/renault-clio- ... 0e296edaab - przebieg raczej mocno odrealniony w stosunku do widocznych przetarć.

Rozumiem, że w kwocie 7k bez LPG i 9k z LPG mógłbym szukać kolejnych liftingów ale na silniku 1.2 nie wiem czy byłoby to komfortowe.
Na oględziny będę wybierał się w przeciągu kilku kolejnych dni, w związku z czym mam pytanie czy nie tracę czasu wybierając się na oględziny podanych przykładów?

Pozdrawiam.

Edit: Zapomniałem dodać, że szukam w Małopolsce z naciskiem na południe.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 21 sie 2017, o 22:23

A v e ! Grimus!
AD1. Niezły składak, kierownica bez skóry z automatyczną klimą się wyklucza, tapicerka ....
AD2. Odstające blachy np na masce, kierownica i wersja tapicerki nie pasi
AD.3. Privilage i plastikowa kierownica ?

Wiele zapomniałem, ale chyba trzeba się dobrze nachodzić, żeby coś dobrego trafić.
Pozdrawiam TURBO
=======
Clio 2ph2 1.2 D7F Authentique + (granat)
Clio 3ph2 1.5 K9K Alize (beżowy)
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Grimus23 » 22 sie 2017, o 07:07

Patrząc po ofertach, to większość automatycznych klimatyzacji nie ma obszycia na kierownicy.

Znalazłem jeszcze 2 oferty, ale są to silniki 1.2
Nie wiem czy nie będą za słabe
https://www.olx.pl/oferta/renault-clio- ... 27d986e88b
https://www.olx.pl/oferta/renault-clio- ... 443ebe20a4

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 sie 2017, o 07:49

Grimus23 napisał(a):Nie wiem czy nie będą za słabe

Będą.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Grimus23 » 22 sie 2017, o 08:10

Czyli pozostaje mi szukanie 1.4 ze zmienionym wnętrzem licząc, że nie było wcześniej w katastrofalnym stanie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 22 sie 2017, o 19:46

No i generalnie szukaj z manualną klimą. Zaoszczędzi Ci to późniejszych kłopotów :)

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 23 sie 2017, o 05:48

Grimus23 napisał(a):Dzień Dobry, ponownie przymierzam się do zakupu Clio. Tym razem wybieram benzynę z planem założenia LPG.
Z powodu, iż będę robił +/- 100 km dziennie wolałbym 1.4 16v. Przeglądam oferty i natrafiłem na 3 interesujące mnie egzemplarze.

1: https://www.olx.pl/oferta/renault-clio- ... 0e296edaab - faworyt z uwagi na bogaty opis, co może uzasadniać najwyższą cenę.
2: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-c ... xtor=SEC-8 - być może mniej awaryjny przez manualną klimatyzację.
3. https://www.olx.pl/oferta/renault-clio- ... 0e296edaab - przebieg raczej mocno odrealniony w stosunku do widocznych przetarć.

Rozumiem, że w kwocie 7k bez LPG i 9k z LPG mógłbym szukać kolejnych liftingów ale na silniku 1.2 nie wiem czy byłoby to komfortowe.
Na oględziny będę wybierał się w przeciągu kilku kolejnych dni, w związku z czym mam pytanie czy nie tracę czasu wybierając się na oględziny podanych przykładów?

Pozdrawiam.

Edit: Zapomniałem dodać, że szukam w Małopolsce z naciskiem na południe.

Pierwsza sztuka z ogłoszenia wygląda nawet solidnie....z tymi rachunkami i dokumentacją...tyle, że nie doczytałem żeby chłop wymieniał CEWKI a w tym silniku to nie jest tania zabawa jeśli chcesz kupić porządne cewki...trzecia taka sobie....ale na pewno WYSTRZEGAŁBYM SIĘ JAK OGNIA sztuki numer dwa...auto podpicowane, źle poskładany przód po wypadku itd...nie wiadomo co znajdziesz jak dokładnie zaczniesz sie temu przyglądać.
Rozumiem, że szukasz clio 2 w granicach 7tyś, czterodrzwiowe 1,4 benzyna i z jasnym, maksymalnie wyposażonym środkiem, tak? Z silnikiem 1,2 raczej będzie ciężko znaleźć wersje tak wyposażone ale jeśli nie szukasz wrażeń z jazdy a tylko oszczędnej jazdy do pracy to doradzam też silnik 1,2 benzyna...te klijówki są w miarę lekkie i ten silnik daje jeszcze radę jakoś...bez szału ale za to jest tańszy w eksploatacji...no i raczej nie będzie w jasnym środku, haha.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 23 sie 2017, o 08:32 przez Tctomasz, łącznie edytowano 1 raz

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Grimus23 » 23 sie 2017, o 08:02

Tctomasz napisał(a):Pierwsza sztuka z ogłoszenia wygląda nawet solidnie....z tymi rachunkami i dokumentacją...tyle, że nie doczytałem żeby chłop wymieniał CEWKI a w tym silniku to nie jest tania zabawa jeśli chcesz kupić porządne cewki...trzecia taka sobie....ale na pewno WYSTRZEGAŁBYM SIĘ JAK OGNIA sztuki numer dwa...auto podpicowane, źle poskładany przód po wypadku itd...nie wiadomo co znajdziesz jak dokładnie zaczniesz sie temu przyglądać.
Rozumiem, że szukasz clio 2 w granicach 7tyś, czterodrzwiowe 1,4 benzyna i z jasnym, maksymalnie wyposażonym środkiem, tak? Z silnikiem 1,2 raczej będzie ciężko znaleźć wersje tak wyposażone ale jeśli nie szukasz wrażeń z jazdy a tylko oszczędnej jazdy do pracy to doraczam też silnik 1,2 benzyna...te klijówki są w miarę lekkie i ten silnik daje jeszcze radę jakoś...bez szału ale za to jest tańszy w eksploatacji...no i raczej nie będzie w jasnym środku, haha.
Pozdrawiam.

Z tego co doczytałem to jeśli chodzi o cewki to tylko BERU a to koszt jakichś 400 złotych.
Przepraszam, mój błąd. Nie sprecyzowałem czego szukam.
Miałem już Clio 1.5dci 65km 3 drzwiowe bez klimy. Jego dynamika mi wystarczyła, wiadomo, że turbina to większy moment.
Szukam 1.4 z uwagi właśnie na podobną dynamikę. W zasadzie to oczekuję tylko żeby chociaż miało manualną klimę. Reszta nie ma żadnego znaczenia. Nawet byłbym bardziej skłonny do 3 drzwiowego bo niby lżejsze.
Dlatego pytałem o różnice w stosunku do 1.2, ale nie zapytałem jak ma się różnica 1.2 do dci.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez dejwo » 23 sie 2017, o 08:10

Buda 3d da radę z silnikiem 1.2. 75 kucy ją rozbuja.
Jeśli w większości planujesz jazdę po trasach, priorytetem powinien być jednak silnik 1.4. Mniej spali, a samo auto będzie zapewne lepiej doposażone.
Co do zamieszczonych w pierwszym poście linków, to powiem Ci, że masz wybitny talent do odnajdywania trupów z ogłoszeń. :lol: Zatrudnij lepiej kogoś do pomocy w przeglądaniu ofert i oględzinach. Wyjdzie Cię to maks parę stówek (100-150 złotych za jedne oględziny), a nie muszę chyba pisać, jak ważny jest wybór nieumęczonego egzemplarza w kontekście wydatków na eksploatację.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 23 sie 2017, o 08:23

Hehe...to szkoda, że nie szukałeś clio półtorej roku temu...bo ja sprzedawałem moją wychuchaną dwójeczkę 1,4 dynamic z klimą i szybardachem...z wymienionymi wszystkimi psującymi się w tym modelu rzeczami, haha...
Kupił ją kolega ale dziś już nie poleciłbym tego auta bo jest zasyfione i niedoinwestowane...kolega nawet złotówki nie dołożył...niektórzy tak mają i sobie to jeszcze chwalą, haha.
Powiem Ci, że 1,2 ma 75KM w tym modelu i tak jak napisał DEJWO da radę...paradoksalnie im młodsze clio 2 to ma ich mniej, haha...te z roczników 2007 czy 2008 to mają po 68KM...taki trend widocznie.
Silnik wystarcza do poruszania się po mieście, jest cichy, ma tylko jedną cewkę i jest praktycznie NIEZNISZCZALNY...i jest ich więcej więc można wybrać na prawdę zdrowe i niezniszczone auto.
Wiadomo, ktoś powie że nie ma dynamiki....zgadza się, mogło by być lepiej...ale jeśli chcesz znaleźć dobrze utrzymane, nie katowane i nie zniszczone clio 2 to większy wybór masz w autach z silnikiem 1,2....tak myślę.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 23 sie 2017, o 12:02

https://www.otomoto.pl/oferta/renault-c ... 167ad2db63

Co powiesz na to? Kielce nie są tak daleko od Krakowa a to oczywiście tylko przykładowa oferta...środek w dobrym stanie, fotele nie przetarte ani nie łatane, bo i takie rozwiązania już widziałem...do tego alu w miarę fajne czyli auto nie rozszabrowane przez handkarza, haha.
Pewnie oględziny osobiste dały by Ci więcej informacji.
Ja z doświadczenia Ci powiem, że jeszcze nigdy nie kupiłem w Krakowie z ogłoszenia auta dobrze wyposażonego za rozsądne pieniądze, haha...dlatego zawsze staram się szukać dalej...

https://www.otomoto.pl/oferta/renault-c ... 2b7dc42301

Tu jest fajna oferta ze Śląska...trochę droższe i z manualną klimą ale też wygląda nieźle na PIERWSZY RZUT OKA...i ta jest zarejestrowana czyli tak jakby bardziej bezpieczna...
Ostatnio edytowano 25 sie 2017, o 01:21 przez Tctomasz, łącznie edytowano 1 raz

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Grimus23 » 24 sie 2017, o 08:45

[quote="Tctomasz"][/quote]
Dzięki za propozycję. Jednak Kielce są już dalej od Zakopanego a mieszkam w tych rejonach. Muszę niestety szukać w 1.2 z klimą manualną.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez dami99 » 24 sie 2017, o 10:53

Posiadam Clio 2 z silnikiem 1.2 16v. Spalanie na komputerze na 100KM wynosi 5.5-6l. Kopa ma. Brat w Daci Duster ma 1.6 i Clio w porównaniu lepiej się zbiera. Ja swoje osobiście kupiłem za 4 tys w Niemczech lecz musiałem zarejestrować. Oddać do mechanika żeby wymienił olej, filtry, i rozrząd. Założyć gaz. Wyniosło mnie około 9000zł.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 24 sie 2017, o 11:51

dami99 napisał(a):Clio 2 z silnikiem 1.2 16v. Spalanie na komputerze na 100KM wynosi 5.5-6l. Kopa ma

Niby gdzie ma tego kopa? 1.4 16v jest optymalne do jazdy codziennej po 100km i jeszcze po górkach.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Rash » 24 sie 2017, o 12:51

dami99 napisał(a):Brat w Daci Duster ma 1.6 i Clio w porównaniu lepiej się zbiera.

No bo Duster jest przeciez ciezszy... :crazy:
Najfajniejsza opcja do Clio jak chodzi o benzyne (oczywiscie procz 2.0) jest 1.6 .

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Grimus23 » 24 sie 2017, o 14:00

Ale 1.6 raczej w budżecie tylko ph1 widziałem

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Początkująca » 16 wrz 2017, o 17:34

Witam. Nie wiem czy do dobrego działu pytanie,z góry przepraszam jak nie. Jestem
świeżym upieczonym kierowcą,jako pierwszy samochód planuje zakupić Clio 2 w wersji 5-cio drzwiowej. Czy mógłby mi ktoś coś więcej na temat tego samochodu powiedzieć? Jakie są częste usterki benzyniaka? I czy sprawdzi się jako pierwsze auto? Z góry dziękuję wszystkim za wszelkie odpowiedzi:)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 16 wrz 2017, o 18:42

A v e! Początkująca!
Mój Clio 2 ph 2 ma już 14 lat i się wcale nie psuje ....

Na pierwsze auto proponuję 1,2 16V = D4F.
Trzeba tylko trafić na niezajeżdżony egzemplarz.
Nie rdzewieje (jeśli nie miał przygód), nie psuje jeśli serwisowany ....i jest w miarę oszczędny. Same plusy :twisted:
Pozdrawiam TURBO
=======
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Początkująca » 16 wrz 2017, o 19:44

Dzięki TURBO za odpowiedź:) właśnie myślałam o takim 1,2. Szukam jakiegoś fajnego i w miarę ładnego do 5ooozl.No i oczywiście rocznik, żeby nie był zbyt stary. Myślę tak rocznik 2000/2001

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 17 wrz 2017, o 01:46

A v e! Początkująca!
Jeśli mogę coś zasugerować, to zdecydowanie szukaj rocznika conajmniej 2002/2003. Wtedy było przejście na fazę 2, czyli face lifting. Auta są lepiej wyposażone, elementy poprawione versus faza 1.

Poprostu szukaj takiego jak to granatowe w moim podpisie :), wrzuć fotki z ogłoszenia do weryfikacji pomożemy Ci coś wybrać. Niestety jest sporo ulepów na rynku.
Pozdrawiam TURBO
=======
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne