CIEKAWA KONCEPCJA W NOWYCH RENAULT.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

CIEKAWA KONCEPCJA W NOWYCH RENAULT.

Postprzez Tctomasz » 29 sie 2017, o 09:02

Zauwaźyłem ostatnio na nowych renault scenic ciekawy rozmiar kół i opon...a mianowicie 195/55/20 cali...dla porówniania ja na 17 calowych kołach u siebie mam gumę 205 i wydaje mi się wąska przy tym rozmiarze koła, haha...
Scenic z tymi kołami przypomina mi BMW elektryczne bo w nim są chyba jeszcze węższe kólka...wygląda to wszytko dziwnie trochę, żeby nie powiedzieć śmiesznie. Czy ten trend zatrzyma się na SCENICU czy w następnych modelach, między innymi w CLIO też będą takie koła w przyszłości?

2fed05c1e590c385954510ee15abba9f.jpeg
cq5dam.resized.img.585.low.time1462166780662.jpg

Wydawało mi się że przez to, że te koła są trochę nietypowe na rynku opon i felg to ceny będą wysokie...w końcu to 20 cali...a tu niespodzianka.
Serwis Oponeo.pl oferuje ( tyle znalazłem więc ktoś może mnie poprawić jeśli jest jeszcze taniej, haha ) pięć rodzajów opon w rozmiarze 195/55R20. Dwie letnie, dwie zimowe i jedną całoroczną. Ceny przedstawiają się następująco:
– Continental ContiEcoContact 5 195/55 R20 95 H XL (letnia) – 517 zł/szt.
– Goodyear Efficientgrip Performance 195/55 R20 95 H XL (letnia) – 539 zł/szt.
– Continental WinterContact TS 850 P 195/55 R20 95 H XL (zimowa) – 575 zł/szt.
– Michelin ALPIN 5 195/55 R20 95 H XL (zimowa) – 617 zł/szt.
– Goodyear Vector 4Seasons G2 195/55 R20 95 H XL (całoroczna) – 651 zł/szt.

Czyli tragedii nie ma choć pewnie z używanymi gumami będzie większy problem bo rozmiar całkowicie niepopularny...a może to zaleta? Temat pozostawiam otwarty...może macie do tego jakieś komentarze i opinie...
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 29 sie 2017, o 09:11 przez Tctomasz, łącznie edytowano 2 razy

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 29 sie 2017, o 09:08

To szeroki samochód z wypchniętymi kołami na zewnątrz, dzięki czemu wypada bezpiecznie w teście łosia zachowując przyzwoite 73km/h https://www.youtube.com/watch?v=127DjrqDCkw

Clio IV na oponach 205 osiąga 78km/h, ale tył lata jak szalony ;) https://www.youtube.com/watch?v=9aWcqRgDjR8

Ponadto w Scenicu obręcz 20 cali ale ścianka boczna opony większa niż na moich 205/50R16, więc tragedii nie ma ale ja wolę szersze opony.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 29 sie 2017, o 10:10

Faktycznie clio w tym porównaniu wypada dużo słabiej...pewnie dlatego tyle rozbitych clio przyjeżdża do nas z zachodniej Europy, haha....
Fajne merytoryczne zestawienie...pozdrawiam DUSTER.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 sie 2017, o 15:37

Panowie nie narzekajcie że tył Clio IV lata. Prędkość 78 km/h i test łosia to spore wyzwanie na samochód klasy miejskiej, ale niemal dzielnie go znosi dzięki ESP. Swego czasu gdy jeździłem Clio 2ph2, bardzo uważałem w zakrętach, czy innych tego typu zdarzeniach. Clio 2 ma wyjątkowo lekki tył, kilka razy podczas hamowania w zakręcie tył uciekał mi, dobrze że puszczałem hamulec więc sytuacja wracała do normy. ESP jest serynie od 2014 roku w każdym nowym samochodzie, i tak powinno być. Jazda samochodem bez ESP jest niebezpieczna w krytycznych sytuacjach, tam gdzie samochód z ESP bez problemu by sobie poradził tak jakby jechał po szynach.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 30 sie 2017, o 18:13

To fakt... Miałem clio 2ph2 i faktycznie w nim [pupcia] goniła jak fiks.
Miałem już nawet wybrane zakręty u siebie w których autko mi szło bokiem, haha...choć nie ukrywam że przy pierwszym takim boku miałem lekki zawał, haha.
Nie zmieniam jednak zdania w kwestii że chyba przywożą do polski same rozbite clio....szczególnie z Francji. Dlatego kupno używanego Clio 4 to dziś na prawdę wyzwanie...

Ps: Kto w ogóle w normalnych warunkach wykona kiedykolwiek taki test łosia żeby te badania sprawdzić? Ja pewnie nie, haha...fajnie jest wiedzieć, że auto,którym jeżdżę idealnie trzyma się drogi ale zazwyczaj w sytuacjach kryzysowych kiedy trzeba taki manewr wykonać to w większości przypadków o sukcesie decyduje fart a nie umiejętności rodem z F1. NIESTETY. Ponieważ w 90procentach użytkownicy aut nie jeżdżą nimi na granicach przyczepności i tylko placebo w postaci tych właśnie testów i wyników pozwala im wierzyć że ich ominie nieszczęście bo auto podobno trzyma się drogi...
A co kolega sądzi o tym trendzie do zakładania na renowkach tych rowerowych rozmiarów kół? Bo ja...podobnie jak "duster" wolę szersze gumy...

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 sie 2017, o 21:43

Nie da się ukryć że opona o rozmiarze 195/55/20 jest niestandardowym rozmiarem. Jednak inżynierowie Renault uznali że to odpowiedni rozmiar mając na uwadze stosunek komfort/wygląd. Opona wygląda rzeczywiście na masywną, i Scenic IV wygląda na tych kołach fantastycznie. Opona o rozmiarze 195/55/20 znacznie wolniej się obraca w stosunku do 16" czy 17" gdyby takowe były seryjnie. Szerokość 195 jest jak najbardziej optymalną wartością wiedząc że Scenic IV waży grubo ponad 1400 kg, a najmocniejszy silnik benzynowy to 1.2 TCe 130 KM :twisted: Więc nie ma możliwości stosowania opon walcowatych jak w BMW X5 o szerokości 245 czy większej gdyż samochód by nie jechał z silnikiem 1.2 TCe.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 1 wrz 2017, o 22:06

mayn napisał(a):Panowie nie narzekajcie że tył Clio IV lata. Prędkość 78 km/h i test łosia to spore wyzwanie na samochód klasy miejskiej, ale niemal dzielnie go znosi dzięki ESP.

Zgoda. Analizując te przejazdy Scenica i Clio z kamery z tyłu widać, że ESP pozwala na więcej w Clio. Hamownie (zapewne rozpoczęte przez kierowcę) zaczyna się gdy Clio dojeżdża do końca odcinka testowego a Scenic mimo, że jedzie wolniej to przyhamowuje tuż przed powrotem na prawy pas.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne