[Clio 4 faza 1] jednostka napędowa 1,2 Tce 120 KM

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy
Przesunięty przez: bartp

jednostka napędowa 1,2 Tce 120 KM

Postprzez Johnny » 21 wrz 2017, o 19:46

Witam !!!
Jestem posiadaczem Clio IV z 2013r 1,2 75 KM. Obecnie planuję zakup nowego Clio IV 1,2 120 KM GT Line w wersji intens.
Moje pytanie dot. samej jednostki napędowej 1,2 Tce 120 KM, proszę aby ktoś się na jej temat wypowiedział, kto ją użytkuje, jakie są jej wady a jakie zalety, trudności eksploatacyjne, serwisowe itp.
Czy zawieszenie modelu 1,2 Tce 120 KM jest zmienione w stosunku do 1,2 75 KM.
pozdrawiam.
Renault Clio IV 2018r
1,2 120 TCe
Intens GT Line

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez pabi84 » 23 wrz 2017, o 15:56

Witaj, użytkuję Clio IV Grandtour 1.2 120 z automatem EDC (model 2016), jednak dopiero przejechałem 5k km (auto ma przebieg 25k km). Z potencjalnych problemów serwisowych mogę wskazać ten, który mnie obecnie dotyka, czyli niska jakość łańcucha rozrządu (ale od tego jest gwarancja). Nie mam niestety porównania do silnika 75KM. Osobiście jestem bardzo zadowolony z konfiguracji tego auta: moc, skrzynia, zawieszenie bardzo mi odpowiadają. Pozwala jeździć wygodnie (zrobiłem 3000km po południu europy) jak również dość dynamicznie po mieście.
---------------------------------------------------------------------------
Clio IV ph1 (2016) 1.2 tce 120, EDC, Grandtour.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Johnny » 23 wrz 2017, o 18:30

Jak z hałasem wewnątrz kabiny przy prędkościach 90, 130 czy 150 km/h. Czy jest aż tak dokuczliwy jak podają niektórzy testerzy samochodów i jak wygląda prawdziwe spalanie tego silnika w mieście na tracie i w cyklu mieszanym. Praktycznie jestem zdecydowany na kupno tego Clio IV w wersji GT Line 120 TCE, ale depcze mu po pietach nowa Ibiza FR 115 lub 150 KM oraz nowa fiesta ST Line 140 KM. Te dwie konkurencje są jednak dużo droższe.
Renault Clio IV 2018r
1,2 120 TCe
Intens GT Line

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez pabi84 » 23 wrz 2017, o 18:48

Ja osobiście nie odczuwam, aby hałas był dokuczliwy przy prędkościach powyżej 100km/h. A jeżdżę wersją kombi, gdzie relingi mogą dodawać trochę szumu. Ale sam silnik przy takich prędkościach pracuje bardzo kulturalnie, bardziej dokuczliwe mogą być hałasy opływającego powietrza, ale skoro masz Clio IV to chyba wiesz jak to brzmi.

Przy 1.2 tce 120 musisz się przyzwyczaić do świstu turbiny jak się mocniej silnik wkręca w obroty, jest dość wyraźnie slyszalna, ale nadaje taki fajny sportowy charakter.
Co do spalania, ja (mam automat) na mieście przy krótkich odcinkach w korkach osiągam spalanie około 9-11 litrów. Na trasie przy prędkościach 80-120 około 5 litrów. Zrobiłem też trasę 3000 km spora część autostradami przez Alpy (trochę po górach), z boksem na dachu i średnie spalanie z tej trasy miałem 6,5 litra.
Clio IV ph1 (2016) 1.2 tce 120, EDC, Grandtour.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Flixotide » 24 wrz 2017, o 09:47

Zgadzam się z opiniami powyżej. Clio ma słabe wygłuszenie kabiny. Przy prędkościach powyżej 100 km/h silnik jest zagłuszany przez hałasy wynikające z powietrza opływającego kabinę. Szumią też dosyć duże lusterka. Silnik zaczyna nieprzyjemnie wyć powyżej 130 - 140 km/h. W ruchu miejskim silnik słyszysz przy gwałtownym przyspieszaniu. Do prędkości 60 - 70km/h praktycznie go nie słychać.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Johnny » 8 paź 2017, o 17:26

Witam..
Na dniach muszę podjąć decyzję o zamówieniu nowego auta Clio IV. Jak już wcześniej pisałem chciałbym zamówić z silnikiem 1,2 120 Tce. Mam pewne wątpliwości, które mnogą rozwiać użytkownicy Clio właśnie z tym silnikiem. Tak więc proszę odważnych o kontakt na mojego maila: [email protected]. Mam kilka pytań dot. tego silnika i ogólnych informacji o samochodzie z tą jednostką napędową. Jedni go chwalą inny już nie. Obecnie posiadam to auto z silnikiem 1,2 75 KM. Na samo auto nie narzekam, ale silnik jest słaby typowy do miasta i kropka. Na mailu podam numer tel. do mnie.
pozdrawiam.
Renault Clio IV 2018r
1,2 120 TCe
Intens GT Line

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne