Clio 3 faza 2 kilka pytań nowicjusza.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3 faza 2 kilka pytań nowicjusza.

Postprzez Golmist70 » 22 wrz 2017, o 20:18

Mam pytanie, a raczej kilka pytań do użytkowników Clio 3 faza 2. Proszę o wyrozumiałość, ponieważ to moje pierwsze Clio i w ogóle Renault. Czy we wszystkich autach tego producenta komputer pokładowy "umie liczyć" dopiero powyżej 30 km/h ,a zasięg "znika" gdy zaświeci się rezerwa paliwa ? Jak zaprogramować domykanie szyb elektrycznych, u mnie muszę cały czas trzymać przycisk aby się zamknęły lub otworzyły. Jaki jest patent na trzeszczącą klapę bagażnika, mam Grandtour, ale problem dotyczy chyba wszystkich wersji. Do tego zbiera mi się woda na uszczelce klapy, gdzie szukać odpływu ?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 22 wrz 2017, o 21:48

Golmist70 napisał(a): zasięg "znika" gdy zaświeci się rezerwa paliwa ?

Tak jest w większości, jak nie we wszystkich autach.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 22 wrz 2017, o 21:54

dopiero po 30 km/h
przycisk trzeba trzymać do końca od szyb
moją obecność na forum sponsoruje IRENA

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 23 wrz 2017, o 16:48

Programowanie szyb. Załączasz kluczyk na zapłon, opuszczasz daną szybę maksymalnie w dół i jak osiągnie dolną pozycje to trzymasz dalej przez 30 wciśnięty przyciska a następnie ją zamykasz i ponownie po osiągnięciu górnej pozycji trzymasz 30 sekund. Wyłączasz zapłon i po jego ponownym załączeniu sprawdzasz czy działa tak jak powinno.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Golmist70 » 23 wrz 2017, o 17:17

Dzięki za podpowiedzi. Myślałem, że z tym komputerem jest coś nie tak, ale okazuje się, że to "podróbka" komputera pokładowego :D A szyby spróbuję zaprogramować wg wskazówek kol. PEJO.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 23 wrz 2017, o 18:08

Co masz na myśli podróbka ? Był wymieniany ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 24 wrz 2017, o 05:06

Nie trzeba trzymać 30 sekund. Tylko do cyknięcia przekaźnika wystarczy
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Golmist70 » 24 wrz 2017, o 16:02

Komputer wymieniany nie był, ale jego funkcjonowanie kojarzy mi się z "podróbką". Skoro to co pisałem w poście wyżej, to normalne funkcjonowanie, to trochę lipa :shock: Przyoszczędzili na tym w fabryce ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez zarembaz » 24 wrz 2017, o 16:06

Podaj przykład samochodu gdzie komputer działa tak jak piszesz.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Golmist70 » 24 wrz 2017, o 16:23

zarembaz napisał(a):Podaj przykład samochodu gdzie komputer działa tak jak piszesz.

Np. Opel ,w moim przypadku była to Astra G. Komputer pokładowy "liczył" cały czas i miał więcej funkcji. Będzie trzeba dostosować się do "nowych" możliwości ;) .

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Golmist70 » 3 paź 2017, o 17:44

Pejo napisał(a):Programowanie szyb. Załączasz kluczyk na zapłon, opuszczasz daną szybę maksymalnie w dół i jak osiągnie dolną pozycje to trzymasz dalej przez 30 wciśnięty przyciska a następnie ją zamykasz i ponownie po osiągnięciu górnej pozycji trzymasz 30 sekund. Wyłączasz zapłon i po jego ponownym załączeniu sprawdzasz czy działa tak jak powinno.

Niestety w moim Clio to nie działa. Próbowałem 2 razy i jest wszystko po staremu, muszę cały czas trzymać przycisk :(

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 3 paź 2017, o 17:51

Być może jest to uzależnione od wersji modułu UCH w wersji N4 miał tą funkcję co od niższych nie wypowiem się bo nie wiem.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Maniurka78 » 29 paź 2017, o 10:41

Golmist70 napisał(a):
zarembaz napisał(a):Podaj przykład samochodu gdzie komputer działa tak jak piszesz.

Np. Opel ,w moim przypadku była to Astra G. Komputer pokładowy "liczył" cały czas i miał więcej funkcji. Będzie trzeba dostosować się do "nowych" możliwości ;) .

Potwierdzam, miałem Omegę i tam spalanie liczyło cały czas. na postoju przy zapalonym silniku pokazywało spalanie litrów na godzinę. Pokazywało również czas pracy silnika od momentu zapalenia silnika.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne