serwis Clio IV 1.2

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

serwis Clio IV 1.2

Postprzez voyciu » 6 paź 2017, o 16:44

cześć,

mam clio IV z 2014 1.2b obecnie ma przebieg 27000km. Na początku roku, jak go kupiłem, robiłem przegląd i wymianę oleju przy przebiegu 12000. W rozpisce jest napisane, że olej trzeba wymieniać co 30000, a w innych samochodach zawsze robiłem to wcześniej. Na początku przyszłego roku mam mieć zrobiony przegląd A. Kiedy najlepiej wymienić olej i czy mogę zrobić to na własną rękę jeśli samochód jest jeszcze na gwarancji?

Drugie pytanie dotyczy tarcz i klocków. Ostatnio zaczynają piszczeć przy hamowaniu. Przy tym przebiegu mogą się już kwalifikować do wymiany? Też mogę zrobić to w innym warsztacie czy muszę w serwisie?
Clio IV 2014 1.2 benzyna

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 6 paź 2017, o 18:27

Witam
Ja bym proponował wymianę oleju co 15 tys. km.Nie sadzę aby przy 27 000 były do wymiany klocki.No chyba,że jesteś wybitnym "hamulcowym".Możesz to zrobić na własną rękę i nie stracisz gwarancji.Kupiłeś 3 latka z przebiegiem 12 tyś. :o .To nawet mniej niż sama jazda do kościoła.Jesteś pewny tego przebiegu ?.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Golmist70 » 6 paź 2017, o 18:31

Do kiedy masz gwarancję na samochód ? Na bezpłatną wymianę klocków i tarcz raczej nie masz co liczyć, bo to części eksploatacyjne i zużywają się podczas używania auta. Ewentualnie podjedź i niech zajrzą do tych hamulców, na płatną usługę możesz się nie zgodzić. Z drugiej strony ingerencja serwisu nie autoryzowanego może spowodować utratę gwarancji. Wszystko zależy od ASO, jak masz znajomości, to możesz pół auta wymienić w ramach gwarancji, a jak nie to usłyszysz, że gwarancja tego nie obejmuje :o Osobiście tego nie doświadczyłem, bo nowego auta nigdy nie kupowałem, ale znam takie sytuacje z relacji krewnych. A tak na marginesie okres wymiany oleju w Renault co 30000 km jest nieporozumieniem, wiadomo jak to się skończyło w wielu przypadkach w silnikach diesla 1,5 i 1,9. W Nissanie z tymi silnikami ten problem praktycznie nie występował, bo tam wymiana oleju była przewidziana częściej.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez voyciu » 6 paź 2017, o 19:13

Natan napisał(a):Witam
Ja bym proponował wymianę oleju co 15 tys. km.Nie sadzę aby przy 27 000 były do wymiany klocki.No chyba,że jesteś wybitnym "hamulcowym".Możesz to zrobić na własną rękę i nie stracisz gwarancji.Kupiłeś 3 latka z przebiegiem 12 tyś. :o .To nawet mniej niż sama jazda do kościoła.Jesteś pewny tego przebiegu ?.

Samochód pierwszą rejestrację miał w styczniu 2015 , a ja kupiłem go w grudniu 2016 . Sprawdziłem go w miarę możliwości i wydaje mi się, że mogę wierzyć poprzedniemu właścicielowi. Wydaje mi się, że jeżdżę normalnie i nie nadużywam hamulca. Może podjadę do serwisu i to sprawdzę
Clio IV 2014 1.2 benzyna

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 6 paź 2017, o 19:29

Klocki,które mają mniej niż 3 mm nadają się do wymiany.Sam możesz to sprawdzić odkręcając koło.W serwisie jak to w serwisie,zaraz znajdą Ci kilka innych "obowiązkowych tematów do wymiany".
Ostatnio edytowano 6 paź 2017, o 21:09 przez Natan, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez voyciu » 6 paź 2017, o 20:11

Golmist70 napisał(a):Do kiedy masz gwarancję na samochód ?

Gwarancja jest do lutego 2020 roku.
Clio IV 2014 1.2 benzyna

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 6 paź 2017, o 20:21

Pięć lat gwarancji :?: .

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez voyciu » 6 paź 2017, o 20:35

tak mam na stronie my renault
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Clio IV 2014 1.2 benzyna

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 6 paź 2017, o 20:47

Przedłużona, też mam ;)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez voyciu » 7 paź 2017, o 17:32

Generalnie dzwoniłem do dwóch serwisów z ciekawości i mogę wymienić teraz olej w obojętnie jakim warsztacie tyle,że muszę mieć na fakturze wpisany olej spełniający normy Renault.

A co do klocków , powinna pojawić się jakaś kontrolka przy ich zużyciu ? Jeśli to nie zużycie klocków to co innego może być przyczyną piskow przy hamowaniu ? Nie są to jakieś straszne piski
Clio IV 2014 1.2 benzyna

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Jaca2006 » 15 paź 2017, o 12:51

Również ma Clio IV 1.2 2014 roku w wersji Grandtour z aktualnym przebieg 32000. Samochód serwisuję w ASO od nowości, olej wymieniałem dotychczas dwukrotnie, po 3000 i 20000 km w ramach przeglądów serwisowych (sygnalizowanych pomarańczowym kluczykiem :-) Po 3 latach eksploatacji zdecydowanie należy wymienić płyn hamulcowy i chłodzący, natomiast wymianę oleju proponuję przeprowadzić po przejechaniu ok. 20000 km. Zużycie klocków hamulcowych w tak krótkim okresie eksploatacji jest mało prawdopodobne.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 15 paź 2017, o 21:27

voyciu, 1.2 75km czy 1.2 TCe 120km?
Co do wymiany oleju- 30k km to spora przesada chyba, że i tak planujesz częste zmiany auta - znam ludzi, którzy mając przejechane ok 100k sprzedają auto i kupują kolejne, wtedy faktycznie można się tego trzymać bo ewentualne problemy i tak nie zdążą wyjść za twojej eksploatacji a problemy tego co kupił nie są twoimi :D Natomiast jak wolisz zadbać o auto, to szczególnie przy silnikach z turbo czyli 120km TCe warto ten okres skrócić do 15-20k km lub dwa lata - zależy co pierwsze- i wtedy zmieniać olej. Częściej też nie ma sensu bo nic to nie zmieni a swoje kosztuje nawet poza ASO

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne