Problemy z obrotami.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Problemy z obrotami.

Postprzez Kamil22 » 11 paź 2017, o 10:36

Witam, jak w temacie mam problem z obrotami silnika na biegu jałowym. Obroty wzrastają dosyć rzadko ale niepokoji mnie takie zachowanie iż powinno pracować idealnie z tego co twierdzi mechanik i nic nie może znaleźć z kwestii mechanicznych.

Co było robione w tej kwestii :
Sprawdzane podciśnienie
Sprawdzenie i czyszczenie silniczka krokowego oraz przepustnicy
Przewód od przepustnicy do kolektora szczelny
Linka gazu się nie zacina

Obroty wzrastają stopniowo od 1k do 2 k mi się zdarzyło gdy chciałem spróbować ruszyć zgasł po przez brak mocy, zanim odpaliłem to musiałem się nakręcić a gdy już odpalił i ruszyłem to miałem wrażenie że nie ma odpowiedniej siły. Gdy gdy kupiłem Clio, motor chodził dosyć głośniej teraz bardzo cicho pracuje albo mi się wydaje. Druga sytuację miałem podczas mycia auta gdy chciałem odpalić to za 3 razem odpalił. Nie wiem czy jest problem z elektryka czy że sprawa mechaniczna a jak już pisałem wcześniej to mechanik stwierdził że wszystko jest tak jak powinno.

Clio II 1.4 8v Benzynka 99r.

Czekam na wasze opinie i pomoc!!! Może ktoś się trafi z podobną przyczyną w swojej zabie:)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Wiktor221 » 11 paź 2017, o 18:24

Za takie obroty odpowiada silniczek krokowy Jak jest czysty to trzeba go przyuczyc [5razy wejdz na 3tys.] A za odpalanie za 3-4 razem moze odpowiadac czuj. polozenia walu ;jak sie konczy to tak sie dzieje . Tez mam C 2 f1 z1999r dla mnie pomoglo

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Kamil22 » 13 paź 2017, o 05:35

Dzięki za odpowiedz bo właśnie jak wspomniałem w temacie, rzadko się to zdarza a z odpaleniem to myślałem w tym stylu że jak czujnik wału szwankuje to w ogóle nie odpali, czy się mylę? Auto było u mechanika już 2x w tej kwestii i ani jeden ani drugi nic nie znalazł silniczek pracuje tak jak powinien i jest wyczyszczony.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Wiktor221 » 13 paź 2017, o 17:21

Czujnik walniety nie dziala -zgoda ale zabrudzona jego koncowka zle przewodzi prad a szczegulnie przy odpalaniu Pracuje w brudnym miejscu - opilki metalu i.t.d. trzeba co pare lat czyscic motyla w srodku szczotka druciana zeby koncowka dobrze przekazywala impulsy lub wymien na nowy.Dla mnie pomoglo czyszczenie 2rok pali od strzalu.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Kamil22 » 14 paź 2017, o 11:22

Okej możliwe że wymianie na nowy, najlepiej z bosha kupić wydać parę złotych więcej?

A z obrotami miałes podobne problemy? Dalej z tym walczę..

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Wiktor221 » 14 paź 2017, o 17:14

Mialem klopoty z odpalaniem ale czyszczenie motyla pomoglo A odnosnie falujacych obrotow to u nas silnik krokowy -moze byc przytarty ,brudny,lub moze miec spalona cewke -wtedy tylko wymiana Puzniej na wszelki wypadek przyucz zeby komputer -sterownik nauczyl sie nowego sterowania wolnych obrotow Ja jak myje przepustnice isilniczek krokowy to przy skladaniu sprawdzam oringi na przepustnicy musza ciasno wchodzic [lewe pow.]tez przeszkadza-nie ma mocy A w najgorszym przypadku-poszedl sterownik lub wtyczka przy nim ta kolo aku.Slyszalem ze nieraz wystarczy poruszac ja i piny zaskocza ,lub poszedl zimny lut w tym sterowniku mozna przelutowac ale to b. zadko siada.Zawsze pracuj przy odlaczonym aku.Jeszcze popatrz wieczorem na przewody wys. napiecia ,nieraz kable maja przebicie iskra ucieka na zew. wtedy tez wolne moga falowac Powodzenia

Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne