Clio II - zakup

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio II - zakup

Postprzez senfi » 22 paź 2017, o 14:46

Cześć,
Jestem na etapie poszukiwania Clio dla żony i postanowiłem zarejestrować się na forum i poradzić się kolegów z większym doświadczeniem w marce i modelu.
Poczytałem forum i jak na razie odstrzeliłem PH1 za niepewne zabezpieczenie anytkorozyjne i silnik diesla jako potencjalnie awaryjny.

Poszukuję więc benzyny (skłaniam się ku 1,2) nadwozie 3 lub 5 drzwi wersja po lifcie.
Budżet około 6000 pln.

W swojej okolicy znalazłem niewiele ciekawych egzemplarzy ( tych za 3 -4k pln nie biorę pod uwagę).

Rzuciła mi się w oczy sztuka z ogłoszenia:
https://www.otomoto.pl/oferta/renault-c ... zcRVt.html

Maska ma jakieś wgnioty, na kierownicy pokrowiec. Niby pierwszy właściciel ale na szybie widać naklejkę z normą emisji spalin więc pewnie sprowadzony z DE.
Co myślicie o tym egzemplarzu?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 22 paź 2017, o 17:47

Cześc Senfi....powinienem napisać, że na temat clio II zostało juź chyba powiedziane wszystko na forum ale było by to zbywaniem Cię więc napiszę Ci kilka moim zdaniem ogólnych rzeczy które powinieneś brać przy zakupie Clio II.
- w miarę potwierdzona historia i przebieg
- w miarę doinwestowane...najlepiej z jakimś potwierdzeniem w postaci ksiąźki z naprawami i rachunkami...bo auto po biedaku nawet jak będzie młode to będzie zaniedbane
- jeśli to możliwe to auto od kogoś kto nim jeździ a nie od handlarza, ktore stoi na placu od roku albo dłużej
- auto po lifcie bo nie rdzewieje ale to już wiesz, poza tym jest duźo ładniejsze w środku ale to tylko moja subiektywna opinia.
- jak 1,2 to lepiej 75KM choć wiem, że rozrząd będzie droższy ale i tak jest tanio bo jest jedna cewka a nie 4, jak w silnikach 1,4 98KM :-)
- brać z jakimś w miarę teraźniejszym wyposażeniem czyli elektryką szyb i lusterek, klimą i...wyświetlaczem od radia na desce :-)...bo jak będzie wyświetlacz to będzie i termometr zewnętrzny.
- sprawdzić działanie wszystkiego co jest na pokladzie kupowanego clio...wycieraczek, szyb itd....

Clio z ogłoszenia, które podesłałeś ma dość mocno pogniecioną maskę i nie wiem dlaczego...przy ewentualnym zakupie zbadałbym jeszcze dach czujnikiem jak masz...
Poza tym auto ma już białe kierunkowskazy boczne a to cecha drugiego liftu i przy tej okazji auto powinno mieć inny zderzak przedni z szerzej rozstawionymi halogenami...ale może ktoś załoźył tylko kierunki inne, nie wiem i nie chcę stawiać nietrafionej diagnozy.
Na pewno pod zderzakiem przednim brakuje listwy...
Silnik 60KM to dla źony może i dobra propozycja bo nie będzie szaleć ale zawsze lepiej mieć tych kucy więcej choćby dla bezpieczeństwa w poruszaniu się po drodze...nie musisz ich uźyć ale lepiej je mieć (to tak jak z pieniędzmi, haha).
Poza tym clio z tego ogłoszenia nie ma alufelg i nie ma elektrycznych lusterek a o wyświetlaczu nie wspomnę bo ktoś mógłby powiedzieć, źe się czepiam.haha. Moźna kupić coś lepszego jak trochę jeszcze poszukasz.
Dla mnie auto nie warte tej ceny, tymbardziej, że miałbym wątpliwości co do tego przodu auta...i tej bezwypadkowości o której pisze sprzedający.

Górne zdjęcie to clio z lat 2001-2003 a dolne to drugi lift z bialymi kierunkami...widzisz róznice w wyglądzie zderzaka?...ale mogę sie mylić więc liczę na to że koledzy jeszcze pomogą w ocenie.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez senfi » 23 paź 2017, o 17:52

Dzięki za obszerną wypowiedź :) nie ukrywam, że liczyłem na wyłapanie niezgodności w wyposażeniu do rocznika bo tego nie ogarniam.
Szukam dalej

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Farquad » 25 paź 2017, o 22:18

Faktycznie chyba ktoś tylko kierunki zmienił. Wskaźniki temperatury i poziomu paliwa ma zwykłe, więc to jeszcze ph2.
Obrazek
Moderator

Moderator
Klubowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne