Wszystkie niedoróbki Clio IV a rozwiązania ASO

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Wszystkie niedoróbki Clio IV a rozwiązania ASO

Postprzez Funmark » 12 lut 2015, o 23:31

Kolasov napisał(a):Funmark, to je Reno, tego nie zrozumiesz.

Fajnie tylko dzisiaj znowu odmówiła mi dostępu do bagażnika.Najlepiej bo otwieram kijankę wsiadam i pokazuje mi że coś jest otwarte .Obchodzę auto , klapa bagażnika uchylona , .............k. :thumbdown: Jutro spróbuję znowu . Może do serwisu dojadę z awarią , bo mi nie uwieżą . :lol:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 12 lut 2015, o 23:56

Nie mam pojęcia jak wygląda przycisk do otwierania bagażnika w C4, ale w Megance miałem ostatnio podobny problem - okazało się że zebrało się tam trochę wody i innego syfu.
Wyczyściłem wszystko, uszczelniłem i dogiąłem blaszkę w samym przycisku i od tej pory spokój, bagażnik się sam nie otwiera ;)
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 13 lut 2015, o 22:28

Przycisk podobny jest jak w Megance,osłonięty gumą.Dzisiaj znowu bez żadnej ingerencji wszystko działa. Jak znowu będzie problem to zrobię tak jak koleg Kolasov.Pozdrawiam Marek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 9 cze 2015, o 23:50

Funmark napisał(a):Witam ,
Wczoraj pojawiła się w moim Clio Grandtour nowa usterka . Nie mogłem otworzyć tylniej klapy bagażnika . Wszystko działa z pilota , zamek przesmarowany . Otwieranie awaryjne od wewnątrz działa . Wygląda tak jakby przycisk lub zamek się zacinał .Nadmienię że wczoraj padał lekki deszczyk. Po wielu próbach , bagążnik otwiera się po kilku naciśnięciach i jednoczesnym energicznym szarpnięciu klapy do góry , ale nie zawsze .Co robić , znowu ASO ? . :(

Zdecydowałem się na samodzielną naprawę , zauważyłem że w oświetleniu rejestracji także zbiera się woda i syf . Kupione oświetlenie Led , nowy przycisk klapy . Osłona bagażnika na klapie ściągnięta , nic to nie daje , oświetlenie i przycisk klapy są w zamknietych profilach . Jedynie ściągnięcie na zewnątrz listwy na klapie ułatwi dostęp , ale tego nie robiłem bo są tam takie klipsy i bałem się że coś połamię .Przycisk wyciśnięty , wtyczka ma taki przesuwalny guzik. Spróbowałem otworzyć przycisk , nie ma problemu jest na zaciski , szok wszystko mokre i skorodowane . Wyraźnie cienka uszczelka nie daje rady , a myjka pod ciśnieniem jest za silna i wpada woda . Myję tylko ręcznie i po dodatkowym deszczu przycisk zaczął wariować . Ponieważ ASO wymieniło by tylko przycisk , zdecydowałem się nowy oblać bez otwierania ,Pattex Repair Gelem i założyć . Wszystko działa , koszt przycisku 80 pln . Oświetlenie rejestracji , wymienione na Ledowe, jest całe zamknięte , tak że woda nie może się dostać i ma homologację . Stare , wyczyszczone i można także założyć jeszcze raz . Pozdrawiam :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez intel_x » 14 kwi 2017, o 13:19

Kolejna fuszerka, tylko dlaczego ten "serial" trwa od kilkunastu lat w Renautl, czyli od początku montażu....? :thumbdown:

Obrazek

Dodam, że nie regulowalem fotela. Po wyłączeniu i ponownym załączeniu silnika - komunikat zgasł. Sytuacja zdarzyła się 2 razy, coś mi podpowiada ze nie ostatni :lol:
Clio II 1,4 16V 98KM
Clio IV 1,2 TCe 120KM

https://m.youtube.com/watch?v=viLf3BUtMnM

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 17 kwi 2017, o 12:04

Pewnie kostka pod fotelem jak zawsze, obojętnie czy to clio, megane, czy laguna ;)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 8 lis 2017, o 18:31

Panowie a pytanko.
Zamierzam kupić Clio IV PH2 w wersji Limited Plus.
Jak obecnie w salonach wygląda temat niedoróbek?
Co wystąpi na 100%?
Mam dość napraw i niedoróbek w Lagunie II i VelSatis.
Chce kupić nowego GT aby przestać walczyć z mechanikami i patentami druciarzy.
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 9 lis 2017, o 00:10

PH II jest dopracowane. Nie porównuj do LII i VelSatisa;) porównuj do L III np;)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 9 lis 2017, o 12:27

Witam

Nie mogę zrozumieć tych narzekań na Clio 4 przed liftem a takowe posiadam i ma już 4 rok.Przebieg to ponad 60 000 km.A przy takim przebiegu już dawno powinny różne kwiatki wyjść.Wewnątrz nic nie trzeszczy,nic nie stuka.Siedzenia nie zgrzytają.Zawieszenie bez zarzutów.Odpala od strzała (pompa i wtryski Boscha),silnik bez wycieków (zdejmowałem osłonę pod silnikiem).Mogę mieć jedynie zastrzeżenia do zbyt delikatnych plastików w różnego rodzaju pokrywach,osłonach,zaślepkach itp. gdzie próba ich demontażu może wiązać się z pęknięciem zatrzasku itp.Co jakiś czas podnosi się na swoim końcu ta pozioma czarna listwa/uszczelka,która jest zamontowana w otworze okna drzwi.Samochód przytargany z Niemiec z pękniętym przednim błotnikiem i potłuczonym przednim reflektorem.Nie wiem tylko gdzie był wyprodukowany.Po vinie można to sprawdzić tak ?.Aaa...zapomniałem dodać.Padł czujnik wstecznego w skrzyni i nie włączała się kamera cofania.Wymieniony i jak do tej pory jest wszystko dobrze.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 10 lis 2017, o 12:02

Oświetlenie LED rejestracji też jest nieszczelne .Założę z powrotem oryginalne.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 14 lis 2017, o 00:38

Natan, moje 0.9Tce ma też już ponad 4 rok i przejechane ponad 125tyś. km nic się z silnikiem nie dzieje ani z żadną resztą i mam nadzieje, że tak zostanie na długo, nic nie trzeszczy jedne co dalej jest nie zrobione z nim to źle spasowane elementy karoserii, świszczące przednie przednie szyby, nie wiem czy to czasem nie zbieżność ale jak dam kierownicę na prosto to potrafi zajeżdżać na bok teraz nie pamiętam na który. Ja borykałem się z problemem pękającego cienkiego przewodu klimatyzacji teraz mam założony trzeci i mam nadzieje, że już on zostanie.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 14 lis 2017, o 12:22

Wojtuq ?
To zapewne ten mój przewód ma dni policzone.Dobrze,że jeszcze stary czynnik.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 14 lis 2017, o 22:18

W nowych 2017 już tylko ten 1234yf.
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez gorniol » 8 paź 2018, o 18:12

Ja mam problem z tyłem auta. Gdzieś coś skrzypi, pręży w slupku po stronie kierowcy tak jak by blacha pracowała. Myślałem że jest to klapa bagażnika. Niestety nie. Auto stoi na serwisie , szukają przyczyny. Zobaczymy

Auto z 2017 roku. Przebieg 13500 km

- szumy powyzej 80 km/h ( będzie modyfikacja - uszczelki z Ali zamowione)
- skrzypiace boczki drzwi
- fatalne spasowanie uszczelek drzwi
- jakieś pszczoły i chrząszcze :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez matekg » 17 paź 2018, o 16:59

Daj znać jeżeli znajdziesz rozwiązanie tego skrzypienia. U mnie to słychać gdzieś z tyłu. Najbardziej to słychać np. jak zjeżdżam z krawężnika tylnym kołem. Też miałem takie uczucie jakby coś było naprężone z tyłu.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 20 paź 2018, o 12:34

matekg, przecież to najpewniej klapa tylna - było sporo już pisane o tym na forum tutaj... zwykle regulacja zamka klapy i pokrycie uszczelek dodatkowym preparatem w ASO niweluje problem...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 20 paź 2018, o 13:35

U mnie było "regulowane" i ... wyrwali mi osłonę bagażnika w Grandzie, przez co zrobili piękne dziury, które musiałem zakryć większymi spinkami.
Tak wyregulowali zamek że klapa weszła w nadwozie, musiałem kilka razy walnąć klapą aby komputer widział że się zamknęła, bo zamknąłem ją normalnie ale system nie widział zamknięcia.

Wynalazłem kilka kwiatków, bolączek Clio, mam tak też sam.

1. Stuki dochodzące z fotela pasażera - z zagłówka - ASO wymienia tulejki plastikowe ale nic to nie daje, zbyt duża średnica plastikowego tunelu
2. Stukanie tylnej półki w krótkim, i podwójnej podłogi w Grandzie - ASO naprawia problem .

Obrazek

3. Sprawdźcie, jeżeli macie grzane stołki, czy nie występuje ten problem - podobno problem jest "Europejski" tylko we Włoszech, póki co wymieniają poszycia fotela.

Obrazek

4. W przypadku automatycznego składania lusterek, gdy jeździmy na auto, lusterka się składają, ale np.jedziemy na myjnię, ustawiamy pozycję lusterek na "otwarte", zamyka się auto, otwieramy, ustawiamy na "auto" i po wyjściu z auta lusterka się nie składają...musimy kilka razy dać na auto i otwarte, wtedy coś się resetuje

5. Stukanie osłony fotela kierowcy i pasażera (gdy jest regulowane) gdy fotel jest w najniższej pozycji

6. Wibracje szkieł lusterek bocznych powyżej 100km/h

7. Resetowanie się MediaNav Evolution przy softach 8.0.5 i 9.1.3 - rozwiązanie ASO aktualizuje soft do 9.1.3 ale dostępnym tylko w serwisach

8. W przypadku GrandToura błędny montaż gumy osłaniającej przewody tylnej klapy, przez co cieknie do bagażnika

9. Konektory do podgrzewania tylnej szyby zachodzą śniedzią po roku - zauważyłem to podczas montażu kamery
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Natan » 20 paź 2018, o 18:09

Czyli co ?.Jarają się co niektórzy nową odsłona Clio...jeszcze nie odsłoniętą w Polsce.Powiem Wam w ciemno.Żabojady postępu nie zrobią...nie ma takiej opcji.Kosmetyka owszem.Ale nadal będą niedoróbki,gwizdania,świszczenia,uszczelki,stuku puku tutaj i tam.Oni robią dobre sery i wina...samochody to już temat mocno dyskusyjny.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 20 paź 2018, o 18:24

Ja tam nie wiem.w sumie nic sie nie dzieje z tych wymienionych rzeczy,jedynie co zauwazylem ostanio od 2mcy to ze jak manewruje na parkingu to ciagle mi cos trzeszcy przy kreceniu kierownica.Jest tak nawet jak wezme na N i krece powoli tak że już na samym koncu to juz trzeszcy konkretnie.A nie bylo tego wczesniej.Ktos cos wie?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 20 paź 2018, o 19:00

Seba...bądźmy obiektywnymi facetami (nie kobietami podnieconymi kolorem nadwozia ).Nóweczki wychodzą z niedoróbkami,które w stajni VW się nie zdarzają.Pomijam aferę z dieslami.Konkretne osoby wzięły za to ogromne wręcz łapówki.Ale to zupełnie inna sprawa jest.Czasami trzeba umieć skrytykować swój zakup.Bo Ty latasz po Ali itp.Uszczelki,progi,hałasy,świerszcze itp.To jest RENAULT.Rozumiesz :?: .Żadne Talizmany,Megany tego nie zmienią.Który Francuz przoduje w danym segmencie :?: .Nie myl ceny z eksploatacją i serwisem.Bo to jest dla mnie wykładnią.Przodują w Airbasach w kooperacji.Motoryzacja nie wychodzi im na dobre.Zawsze im coś wisi w powietrzu.
Ostatnio edytowano 20 paź 2018, o 19:11 przez Natan, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne