Odbieram Clio GrandTour z salonu - na co zwrócić uwagę?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Odbieram Clio GrandTour z salonu - na co zwrócić uwagę?

Postprzez sasio » 17 lis 2017, o 23:34

Hej.
Byłem dziś w Gdańsku zobaczyć autko.
Auto stało w hali, umyte, wysuszone, i "rozpakowane" że stanu jaki przygotowuje je producent w fabryce.
Zmierzyłem auto czujnikiem, wszystko gra.

Padła decyzja bierzemy, zapłaciliśmy zaliczkę i dostaliśmy dokumenty do rejestracji auta.
Musimy dopłacić tylko resztę.

Auto wg.homologacji i papierów do Starostwa jest z 29.09.2017 + kilka dni stoi na stoku u dealera.

Nie jest poobinane, no nowe auto.
Przy otwieraniu maski zauważyłem że na masce jest jakby wżer po ptasiej kupie (wielkość 0.5cm x 0.5cm) , można coś z tym zrobić ?
Zwrócić uwagę aby tego nie było przy odbiorze bo szczerze podchodzę do tego pedantycznie.

Na co zwrócić uwagę podczas odbioru ?
Jaki powinien być normalny przebieg takiego auta.
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Termi » 17 lis 2017, o 23:52

Na wżer warto zwrócić uwagę - tak nie może być. Nawet niech odbiór trwa tydzień dłużej, ale niech to spolerują, zabezpieczą itp. Bierzesz nowe auto i ma nie być skaz na lakierze.

Przebieg ok 10 km. Jakieśtam testy, jazdy, hamownie itd itp. Z tego co kojarzę, to auta w salonie mają coś koło tego.

Tak ogólnie nie ma za bardzo się czego czepić, to nie jest auto używane, że trzeba zwracać uwagę na pewne rzeczy. Tu na pewno przez oględziny się nie da, a jak jakaś wada fabryczna to wyjdzie po jakimś czasie (po to też jest gwarancja). Możesz co najwyżej sprawdzić spasowanie elementów karoserii, odległość maski od reflektorów, czy są takie same, błotniki boczne do zderzaków itd itp. I tak naprawdę tylko tyle.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 18 lis 2017, o 19:22

Moje w dniu odbioru miało 3 km przejechane. Uwagę zwróć na lakier, rysy na szybach, wyposażenie dodatkowe, stan koła zapasowego z narzędziami do jego wymiany. Poproś o listę płynów jakimi jest zalane auto (olejowy, chłodzenia itd.), czy jest zaktualizowana nawigacja jeśli ją posiada auto na wyposażeniu.Porównaj stan wyposażenia na karcie homologacyjnej ze stanem fizycznym w aucie oraz sprawdź nr VIN z karty homologacyjnej i tym na aucie. Na koniec sprawdź czy drugi kluczyk pasuje i współpracuje z autem. Warto jeszcze poprosić o podanie kodu do radia.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 19 lis 2017, o 14:54

sasio napisał(a):bo szczerze podchodzę do tego pedantycznie

To przypadkiem nie jedź pod market czy na inny parking w centrum bo dołki (a nawet otarcia do podkładu) w drzwiach gwarantowane po 15 minutach od postawienia autka, inna sprawa że z salonu powinno wyjechać w doskonałym stanie.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 19 lis 2017, o 23:14

wojteks, wystarczy nie parkować pod drzwiami i szansa na obdarte drzwi pod marketem znacząco spada :D

sasio, no z tym wżerem to powinni zrobić coś żeby nie było śladu. Płacisz za auto w stanie idealnym a nie ze skazą lakieru - szczególnie, że obecnie lakiery są dość cienkie bo eko więc tym bardziej trzeba tego pilnować. Dziwne, że na to pozwolili bo auto powinno być zabezpieczone folią ochronną w transporcie/na parkingu
Co do przebiegu to kilka km gdzieś jeśli nowe auto. Moje miało 1km ;D

Kod do radia warto mieć, u mnie zapisali na karcie gwarancyjnej.

Pamiętaj, że masz 90 dni na aktualizację map darmową i warto to zrobić na koniec tego terminu.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 21 lis 2017, o 21:10

Czarny ? Ja 3 lata temu kupowałem czarne Clio i nie sprawdziłem dokładnie.Miało po kupie na dachu i potem się powiększało.Zauważyłem dopiero po tyg a wtedy mięliby mnie w d...
Kolejne auto kupowałem 4 mce temu i znalazłem maluśką ryskę .Pracownik tego samego Zdunka co u Ciebie wpisał na protokole i zadeklarował ze mi to usuną lub usuną przy przeglądzie.Ogólnie to odprysk wielkości 1 na 2 mm.Niewidoczny i sobie odpuściłem.
Mam teraz brąz autko i kupy tak nie działają jak na czarnym.
Czarny jest piękny ale nigdy więcej.
Na resztę masz gwarancję,wiec spoko,bez nerwów.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 22 lis 2017, o 00:57

Hej.
Zglosilem to sprzedawcy, usuną, zobaczę jak, dniu odbioru.

Mam dwa pytania :

1.Sprzedawca zaoferował mi pakiet 1% OC/AC , sęk w tym ze to promocja z Października 2017, i niby już nie można jej zrealizować (inni dealerzy twierdzą że nie ma takiej mocy aby dać tą ofertę). Sprzedawca twierdzi że te Clio dostali w październiku na plac i jest na nie ten pakiet.

2. Dziś przy rejestracji w WK był mały problem.
Auto wg. nowego systemu miało wydane blachy w dniu 29.09.2017 (dzień wydania świadectwa homologacji oraz opłaty akcyzy i tego samego dnia wyrejestrowane).
Auto widziałem oklejone, wszystko tak jak zjechalo z lawety, karta pojazdu czysta, wpisy w dokumentach wszystkich czyste, a rejestracja sprawia ze na tych kwitach pojawiają się adnotacje, co więcej, na fvat mam że jest to auto nowe, nie żadne demo.
Jakieś pomysły o co chodzi że na auto były brane blachy?
Auta przeciez nie można wyrejestrować bez jego złomowania albo eksportu po za UE.

W czwartek odbieram auto i na dzien dobry ceramikę kładę
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 22 lis 2017, o 10:10

sasio napisał(a):2. Dziś przy rejestracji w WK był mały problem.
Auto wg. nowego systemu miało wydane blachy w dniu 29.09.2017 (dzień wydania świadectwa homologacji oraz opłaty akcyzy i tego samego dnia wyrejestrowane).

Lepiej to wyjaśnić w salonie :arrow: viewtopic.php?f=21&t=36688
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 22 lis 2017, o 17:32

Gruba afera się szykuje.
Dzwoniłem do dealera, stwierdził że mnie o tym poinformował ale zrobił to dlatego żeby dać ofertę 1% AC/OC bo wiedział że się kończy. Da mi także na piśmie że auto było rejestrowane w celu skorzystania z promocji.
To jeszcze pikuś, okazało się że auto ma ruszona już gwarancje od 28.09.2017 i leci od tego dnia a nie jak twierdzi salon od dnia 17.11.2017 czyli sprzedaży auta.
Dzwoniłem na infolinię Renault Polska, poprosili abym się dogadał z dealerem o rozszerzona gwarancje, bo może dziś założyć spór ale oni będą wiedzieć, i jutro może być nieprzyjemnie. W piątek będą dzwonić i dalej sprawę kierować bo jest to oszustwo
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez zarembaz » 22 lis 2017, o 20:31

Ktoś pewnie kupił ten samochód zarejestrował, a potem coś nie tak poszło przy odbiorze i zrezygnował czyli wyrejestrowali ten samochód.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 23 lis 2017, o 03:04

Wg.nich auto zostało zarejestrowane na jeden dzień tylko dlatego aby móc oferować pakiet 1% OC/AC co pokrywa się z prawdą, gdyż nigdzie takiej oferty nie dostanę.
Wszędzie normalna kalkulacja rzędu 4-5 tysięcy za OC/AC takiego typu, tym czasem obecnie tylko 537zł za pełne OC/AC.
Tutaj chodzi o kwestię uruchomienia wcześniej gwarancji.
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 23 lis 2017, o 06:21

Ma ruszoną gwarancję bo zostało zarejestrowane (nie ważne że przez salon i tylko na 1 dzień), system Renault potraktował to jako początek gwarancji.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez sasio » 23 lis 2017, o 07:56

Tak, i z tym będzie afera dziś
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez aras2 » 23 lis 2017, o 10:07

Dziwi mnie tylko jak można zarejestrować auto bez śladu w Karcie Pojazdu.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 23 lis 2017, o 10:32

Aras2 ?
I to jest właśnie niezły przekręt.Nazwisko właściciela wpisywane jest do karty pojazdu po jego zarejestrowaniu.Nie spotkałem się z innym przypadkiem.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 23 lis 2017, o 10:33

"Ruszona gwarancja" - to można się dogadać z dealerem (niech ją przedłuży). Moim zdaniem, problemem jest to, że w CEPiK Ty będziesz figurował jako drugi właściciel auta.

P.S. Problem z ew. jazdą próbną, itp. mają salony wszystkich marek. Żeby nie rejestrować auta na 1 do 3 dni ma się zmienić prawo :arrow: http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/art ... cyjna.html

Natan :arrow: viewtopic.php?f=21&t=36688
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 24 lis 2017, o 19:16

Nie robiłbym takiej draki.Kupowałem kiedyś AUTO DEMO i było już zarejestrowane.Oczywiście na DEALERA,więc jeżeli Twoje też ma taki wpis w Karcie pojazdu i że jest na Dealera to bym brał.Zyskasz kilka tysiączków na OC/AC a skoro przebiegowo ma 0 i szybko na Ciebie przerejestrują..to nad czym się zastanawiać ?
Ja mam auto w leasingu ,nie mam karty ale jak ją dostanę po leasingu to też wpis będzie ,że Bank był właścicielem a ja jako kolejny... po przerejestrowaniu.
Nawet jeżeli wmówisz sobie że kupiłeś DEMO to co to za DEMO jak ma 0 przebiegu.Po prostu okazja.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez aras2 » 24 lis 2017, o 19:31

Tylko że auto demo można brać ale napewno nie za cenę auta nowego i nie ma tu znaczenia ile ma km. Bo za 5 lat przy sprzedaży będzie dwóch właścicieli - ja akurat nie kupił bym pięcio letniego auta gdzie już było dwóch właścicieli. Okazja to by była jak by opuścili 5000 zł. Z drugiej strony dziwie się trochę że ktoś kupuje auto pod koniec roku. Wystarczy poczekać miesiąc lub dwa i kupić z wyprzedaży rocznika to jest dopiero okazja. Ja przy zakupie Astry J sedan w wersji Execiutive dostałem 14500 zł rabatu - rabat dilera plus upust z okazji wyprzedaży rocznika.
.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 24 lis 2017, o 22:56

trochę robienie afery o nic - 2 właścicieli nic nie oznacza bo kto ile nim był widać przecież w CEPIK. Jeśli salon daje fajny upust, auto faktycznie ma zerowy przebieg to nie widzę problemu. Oczywiście warto powalczyć o więcej w takiej sytuacji ale już przecież daje niezłą zniżkę.
Druga sprawa to kwestia gwarancji: przecież jest 2 lata od daty sprzedaży, po prostu kwestia aktualizacji danych. Dealerzy czasem rejestrują auta na 1 czy 2 dni ale to jeszcze nie oznacza, że było używane. Na papierach od dealera będzie data startu gwarancji i powinna to być data Twojego odbioru.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 25 lis 2017, o 10:01

@WinFS - Twoje rozumowanie jest prawie dobre. Weź pod uwagę, że gwarancja od Renault Polska jest ruszona i będzie trwała krócej niż dwa lata. Dla mnie najważniejsze przy kupnie nowego auta jest to, że mogę w każdym miejscu w kraju go zdiagnozować i naprawić. W chwili gdy kupujesz nowe auto i masz tylko 22 miesiące gwarancji od Renault Polska, a diler daje 24 miesiące, to niestety nie jest to samo.
Dodatkowo przy odsprzedaży w miarę nowego auta 3-5 lat, liczba właścicieli dla kupującego ma znaczenie.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne