Reklamacja samochodu

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Reklamacja samochodu

Postprzez jawa53 » 16 gru 2017, o 23:41

Widzę że przekonywujecie mnie ( WinS, aras2 ) do tego że koncerny samochodowe mogą z nami robić co chcą i mimo wszystko powinniśmy być im wdzięczni że sprzedają nam auta a że przy okazji nas nieco "kolegują" ....
Jestem przeciwnego zdania. Uważam że można próbować niektóre ich negatywne nawyki - zmienić przez zły PR na przykład w internecie.

Sasio - jutro zerknę na moje bębny gdyż odbieraliśmy takie same samochody w podobnym terminie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 16 gru 2017, o 23:59

ZastanAwia mnie to co powiedzą.
Pytałem w salonie czy zabeZpieczyć...po co one są z innego materiału.
Sprawdź dokładnie oba, bo u mnie lewy rdzewiejew, prawy nie
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 17 gru 2017, o 14:38

jawa53 napisał(a):Widzę że przekonywujecie mnie ( WinS, aras2 ) do tego że koncerny samochodowe mogą z nami robić co chcą i mimo wszystko powinniśmy być im wdzięczni że sprzedają nam auta a że przy okazji nas nieco "kolegują" ....
Jestem przeciwnego zdania. Uważam że można próbować niektóre ich negatywne nawyki - zmienić przez zły PR na przykład w internecie.

mylisz, że kogoś obchodzą żale pojedynczych klientów skupione nie na faktycznym problemie a na pierdołach... bo jak inaczej nazwać brak najnowszych map za darmo? tak trudno zrozumieć, że kanał darmowych aktualizacji to osobny element systemu i nie musi być powiązany z systemem sprzedaży map?

Nikt, nigdzie nie obiecuje, że dostaniesz najnowsze mapy a jedynie "prawo do aktualizacji w 90 dni od kupna" więc niestety roszczenia są w zasadzie bezpodstawne i jedyne na co można liczyć to to, że dział PR zechce zabłysnąć i da ci to czego chcesz.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 17 gru 2017, o 16:57

Ty chyba WinFS masz jakąś prowizję :D od Renault i firm z Renault powiązanych - że tak ich bronisz.
Nie chodzi o żale pojedynczych klientów , chodzi o to aby się "skrzyknąć" i ta społeczność była większa.
Zgodnie z prawami marketingu - pozytywna opinia 1-go klienta dociera do 5-ciu potencjalnych klientów, a negatywna opinia 1-go klienta dociera do 25-ciu potencjalnych klientów.
Wracając do map, oczywiście że to jest "pierdoła" więc dlatego nie rozumie po co Renault przy takiej "[bredzę]" psuje sobie opinię.
Złego słowa bym nie powiedział jakby w tej darmowej aktualizacji map była mapa z I połowy 2017 roku a nie stara, półtoraroczna.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 17 gru 2017, o 18:23

jawa53, ale skrzyknąć z czym? z tym, że nie dostałeś najnowszej mapy? RCP szybko odbije zarzut, że tego nigdzie nigdy nie obiecywało. Nie wiem skąd w ogóle pomysł, że ci się należą najnowsze mapy przygotowane przez partnera Renault? Kanał darmowej aktualizacji jest odrębną częścią usługi, na stronie www czy w apk jest do tego osobna podstrona. Dlaczego więc uważasz, że musisz tam mieć te same mapy co w kanale płatnej sprzedaży?

Podobnie się ma sprawa z wyposażeniem fabrycznym - nigdzie nie podają, że masz najnowsze mapy tylko, że masz nawigację jako taką + prawo do 1. aktualizacji - znowu zwracam uwagę na dobór słów - nigdzie nie ma, że to ma być najnowsza dostępna tylko po prostu 1 aktualizacja.

Druga sprawa - obecnie zapewne masz mapy 2016Q2 czyli nie styczeń a jesień/zima 2016.

Po części rozumiem Twoją argumentację, ale jednocześnie nie będę cię utwierdzał w tym, że coś ci się należy. Jedynie możesz liczyć jak pisałem, że dział PR czy to RP czy dealera będzie się chciał wykazać i nie oleje klienta ale poza tym tyle. I to czy jesteś sam czy jest was 100 wiele nie zmieni bo nie jest to żadna wada pojazdu ;)

PS. jeśli myślisz, że konkurencja jest łaskawsza to się grubo mylisz - tam dopiero są patologie jak aktualizacje centrum multimedialnego za 1k złotych...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 17 gru 2017, o 21:34

Sprawdzaliscie jak wygladaja Wasze bębny?
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 17 gru 2017, o 22:13

1.) Idąc Twoim sposobem rozumowania - a kto Ci obiecywał że bębny nie będą rdzewieć po miesiącu ?? Skąd w ogóle pomysł że należą Ci się bębny nie rdzewiejące ?? itd
2.) Nie sprawdzałem moich bębnów bo mam grypę i nie wychodziłem dzisiaj na zewnątrz.
3.) W aucie mam fabrycznie wgrane mapy 2015Q4 ( myślę że jest to IV kwartał 2015 roku ) więc 2 lata w tył
4.) W darmowej aktualizacji nie wiem jakie teraz są mapy - bo będę aktualizował je dopiero początkiem lutego. Ale to Ty chyba pisałeś że aktualizowałeś i wgrało Ci 2016Q4

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 17 gru 2017, o 22:55

sasio napisał(a):Hmm, ja dostałem dekodowane wyposażenie po VIN w salonie, i jest tam informacja o wersji Europy Wschodniej w wersji podstawowej.

Pytanie z innej beczki.
Odbieralem auto w salonie i mowie : te bębny rdzewieja?
Sprzedawca odparl : nie, inny material

Patrzcie na to : na gwarancje ?

IMG_20171216_123532.jpg

Według mnie ten rodzaj bębnów nie powinien rdzewieć, chyba, że powłoka jest uszkodzona.

Ja miałem ten drugi rodzaj bębnów i po czterech i pół roku były lekko zardzewiałe, ale był to lekki nalot w niektórych miejscach.
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 18 gru 2017, o 06:31

Ja pierdziele, widzę jedziesz kolego ostro.
Kupiłem nowe auto, po to aby nie spędzać czasu w garażu i malować sprayem bębny, szczególnie że auto ma 2000km w ciagu 3 tygodni od odbioru.
Pytasz kto mi obiecał...a sprzedawca bo zapytałem o to wprost- informację wyczytałem na forum, a dostałem odpowiedź że te ożebrowane nie rdzewieja.

Tak samo zapytasz kto Ci obiecał że uszczelka przy drzwiach nie będzie odstawać, tak samo kto mi obiecał że na słupku B fortepianowa powłoka nie będzie naruszona.

Ogólnie to jest auto nowe, idąc dalej tropem tych pytań, wyjdzie kto Ci obiecał że auto będzie jeździć, bo tego nigdzie nie ma napisanego.

W tych wszystkich sprawach dobrze działa UOKiK który idzie w strone konsumenta nawet w kwestii domysłów typu nowe auto nie może być z zasady porysowane i ma być wolne od wad - ma wady?
Wina producenta :)
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 18 gru 2017, o 07:40

sasio napisał(a):Kupiłem nowe auto, po to aby nie spędzać czasu w garażu i malować sprayem bębny,

Po co to chcesz robić, nie malowane bębny wytrzymują tyle ile muszą czyli do zużycia więc fabryka/dealer problemu w tym nie widzi że pokryją się korozją.

sasio napisał(a):Pytasz kto mi obiecał...a sprzedawca bo zapytałem o to wprost-

To co mówi sprzedawca to zwykle to co chcesz usłyszeć, liczą się tylko i wyłącznie zapisy z gwarancji czy innych dokumentów.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez sasio » 18 gru 2017, o 10:34

Okey, tylko dlaczego w innym Clio bębny żebrowane maja dwa lata i nie były malowane (myślałem że były).
Po drugie estetyka, czemu za rozgniecione drzwi unieważnia gwarancję bo tak nie może być a bębny mogą rdzewiec?
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Natan » 18 gru 2017, o 11:17

Sasio ?
Nic z tym nie zrobisz.Zawsze wyjdzie ruda.Reklamowaniem nic nie zdziałasz bo procesu technologicznego nie zmienisz.Niepotrzebnie się stresujesz.Nawet jeżeli Ci bębny wymienią to i tak wyjdzie po czasie ruda.Możesz co najwyżej we własnym zakresie wypiaskować i zabezpieczyć dla świętego spokoju i własnej satysfakcji.Gwarancji z tego powodu nie stracisz.Wybierając świadomie Renault powinieneś zdawać sobie sprawę z tego,że mocno odbiega od półki premium.Chociaż i nawet z tą to różnie bywa.A wiesz co się dzieje na układzie wydechowym ?.To tylko "żelazo" jak mawia pewien pan z TVN Turbo K.B.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 18 gru 2017, o 12:51

sasio napisał(a):czemu za rozgniecione drzwi unieważnia gwarancję bo tak nie może być a bębny mogą rdzewiec?

Nie wiem co to znaczy "rozgniecione drzwi" ale jeżeli to jakieś mechaniczne uszkodzenia to zabierają gwarancję, to chyba normalne. Bębny rdzewieją i to jest raczej normalne we wszystkich samochodach z jakimi miałem do czynienia, na tarczach hamulcowych też pojawia się korozja poza miejscami gdzie pracują klocki.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez sasio » 18 gru 2017, o 14:25

Pojadę z kilkoma elementami :
- zle założona uszczelka drzwi (guma zawinieta)
- ruszający sie na boki pedał hamulca
- uszkodzona struktura folii na słupku B
- rdzewiejace bębny

Niech os zrobią, jak nic to bynajmmiej będę miał na papierze.
Niestety kiedyś zbytnio ufałem temu że nic nie zrobią.
W Renault Modus kolegi latał element pod maską, dokreciliśmy go, a okazało się że z boku było znaczone.
Już afere kręcili i musiał wiele składać wyjaśnień, razem z rzecznikiem aby gwarancji nie stracić
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne