Odbieram Clio GrandTour z salonu - na co zwrócić uwagę?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Odbieram Clio GrandTour z salonu - na co zwrócić uwagę?

Postprzez przeklinak » 23 gru 2017, o 19:35

u mnie kumpel mondeo kupował w salonie i chyba 1,5 miesiąca mieli obsuwy. Wkurzył się bo stare auto sprzedał i nie miał czym jeździć :) Każda marka ma problemy z dotrzymaniem terminu. On się też zapytał o jakieś zastępcze, ale miał pecha bo wszystkie mieli w użyciu.

Fiat 125p 1500 - 1985' - poszło na złom w 2005r
VW Passat b3 1.8 - 1991' - sprzedany
Clio 2 1.4 16v - 2000' - sprzedany
Clio 3 1.2 16v tce - 2007' - obecny
Laguna 2 phII 2.0 16v - 2005' - obecny http://renaultlaguna.pl/forum/user/112921-rafalws/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pablo41 » 23 gru 2017, o 19:43

Dwutygodniowe opóźnienie to nic nadzwyczajnego w Renault. U mnie Clio IV zamawiane było do produkcji 11 lutego 2017r , odbiór miał być 26 maja 2017r. Opóźnienie ponad miesiąc gdyż odebrałem go dopiero 28 czerwca 2017. Auto produkowane w fabryce w tureckiej Bursie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez noclif » 23 gru 2017, o 21:59

Wszystko byłoby OK gdyby przedstawiciel kontaktował się ze mną wtedy, gdy się ze mną umawia. A on po prostu unika tego kontaktu.
Poza tym gdy wspomniałem, że mam nadzieje, iż nie lepią tego wozu po kątach to przez chwilę nastała cisza. :roll:

Generalnie sprawa wygląda tak, że nie wiedzą gdzie jest wóz, jedzie, nie umie dojechać, nie wiadomo kiedy będzie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 24 gru 2017, o 09:24

Czyli są dwie opcje :
- albo faktycznie Twoje auto zostało w chwili zamówienia zabrane z placu, i teraz czekają aż z placu jednej z fabryk przyjedzie taka specyfikacja (napisz jaka wersja, kolor itd) , ewentualnie że któryś z dealerów takie auto wypuści do sprzedaży, lub po prostu że takowe auto znajdzie się gdziekolwiek jako dostępne do ściągnięcia, bo dealer widzi tylko oficjalny kanał sprzedaży czyli plac Polska, i place zagraniczne a nie widzi aut pochowanych u dealerów na placach
- jeżeli masz w zamówieniu nr.VIN (ja miałem ale możliwe ze dlatego iż był gotowy na placu), to jeżeli jest takie opóźnienie to albo auto ma defekt typu coś się stało na placu, muszą to naprawić, albo miało szkode przy transporcie (te szkody naprawiane są u docelowego dealera więc jeżeli chcesz to przejdź sie w koło salonu, szczególnie lakierni - ew.lakiernia jest gdzie indziejw ) i poszukaj czy nie stoi takie jak Twoje albo na stosie części do śmieci nie leżą elementy które mogą o tym świadczyć

Dealer też w przypadku wpisania nr VIN zamawia konkretny egzemplarz a nie tylko egzemplarz o danej specyfikacji a ViN poznaje przy odbiorze auta. Dlatego dealerzy biorąc auto po konkretnym nr.VIN z tego co wiem przelewaja kasę do importera, a gdy coś jest nie tak oni sie z tym męczą jako salon, bo nie ma takiej procedury naprawczej która by sie nie dała zrobić, oprócz wiadomo konkretnego dzwona.

Wiem z wiedzy od kolegi co wozi lawetami różne marki w tym Renault że bardzo często zdarzają sie różne obcierki i na każde auto producent ma przewidziane 300 euro na pokrycie napraw związanych z pobytem auta na placu i transportem.
Oczywiscie to nie jest tak ze na 100 aut 90 ma coś do roboty ale 2-3 wymagają ingerencji.

Dziwne jest podejscie dealera, jeżeli coś ukrywa typu konieczność naprawy auta to bedzie kręcił.
Jedyne co możesz zrobić to dobry czujnik,sprawdzić śruby,czy nie widać śladów ale podejdź do tego spokojnie bo sami sie nakręcamy, ale wiem jak to jest - sam musiałem walczyć z salonem - pomimo że zakup nowego auta powinien być bezproblemowy, ale podobno zawsze coś musi być nie tak, a dowiadujemy się o tym gdy jesteśmy dociekliwi.
Sprawdź czy auto ma folie na fotelach (chyba że dostaniesz auto juz po zerowym przegladzie), miernik w dłoń, nie szukaj aż tak dobrego spasowania bo Clio idealnie spasowane nie jest, i jeżeli chcesz wziąć kogoś będącego lakiernikiem to niech ocenia chłodno, bo dla nich każde auto jest bite, spawane z 20 i gniecione lorą.
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez noclif » 25 gru 2017, o 01:04

Auto miało przyjechać z fabryki, bo nigdzie na placu takiego nie było. Zamówienie złożone pod koniec października. Wybrałem salon, z którym wcześniej nie miałem kontaktu z powodu atrakcyjnej ceny i teraz trochę żałuje.

Swoją drogą jeśli faktycznie coś kręcą to trochę śmiech na sali - dla Clio za circa 45 tys. zł warto robić sobie wstyd?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 25 gru 2017, o 02:10

Hej.
W moim wypadku za 54000zł salon też kombinował.
Nie chodzi może o samo kombinowanie ale często kombinują w kwestii sprzedaży i planów sprzedażowych.
W wypadku gdy auto idzie pod zamówienie prawdopodobnie fabryka się nie wyrobiła, okres świąteczny i inne, jednakże może będzie u Ciebie tak jak u mnie.
Koszalin stwierdził że Grandtour Limited Plus, czerwony flamme z Full LED i będzie na styczeń 2018, w przypadku zamówienia pod koniec listopada, oczywiście auto pod moje zamówienie.
Pojechałem do Gdańska (ten sam dzień co Koszalin) i w tym dniu co przyjechałem oglądać swoje, zamawiali Clio pod zamowienie GT + Full LED i auto dopiero w okolicach Kwietnia.
Tak więc sprzedawca pomyślał że bedzie za miesiąc i jest mu głupio bo w terminie sie nie wyrobi fabryka.
W którym mieście brałeś auto ?
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez sasio » 25 gru 2017, o 05:19

Panowie CEPiK wyczyszczony :)

IMG_20171225_051650.png

Wchodząc po starych blachach nic nie widzi.
Gwarancja od daty odbioru auta.
Dane w CEPIK zgodnie z danym aktualnym
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez noclif » 29 gru 2017, o 22:58

Odebrałem samochód.
Wszystko OK, pomierzony, sprawdzony. Ogółem jestem zadowolony. Samochód super, fajne i przestronne wnętrze, dobry widok zza kierownicy.

Do samego silnika 1.2 75KM też w sumie nie mam zastrzeżeń - zrobiłem nim dzisiaj 50 km, nie narzekam na brak mocy - ale to może mój styl jazdy. Do miasta (czyli 90% tras, które pokonuje) będzie super.

Więc koniec końców cieszę się, że z autem wszystko OK i wszystko dobrze się skończyło. ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 30 gru 2017, o 19:00

Gratulacje zakupu :thumbup:
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 30 gru 2017, o 22:31

nocliv - a jakie masz mapy w Media Nav Evolution ??
Ja odbierałem swoje Clio Grandtour równo 1 miesiąc temu i mam 8 krajów ( Estonii, Islandii, Litwy, Łotwy, Polski, Czech, Słowacji i Węgier ) wszystkie 2015Q4.
A u Ciebie ??

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez noclif » 31 gru 2017, o 00:36

Doesnt, dziękuje. :D

jawa53, jutro sprawdzę jak pójdę do garażu.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 31 gru 2017, o 07:18

Chyba wszystkie maja 2015Q4
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 31 gru 2017, o 13:21

Auto kupowane miesiąc później może mieć aktualniejsze mapy i może Europa Wschodnia a nie 7 krajów + Islandia :)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 31 gru 2017, o 13:23

Aktualnie demo w salonach ma te same co ja, a auto z Listopada 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez noclif » 1 sty 2018, o 16:26

Panowie, gdzie szukać tego info o mapach? Bo chyba jestem ślepy. :crazy: :mrgreen:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez jawa53 » 1 sty 2018, o 18:03

noclif - przyciskasz nawigacje, potem opcje , na stronie drugiej, po sygnałach GPS - jest aktualizacja map, przyciskamy to a potem mapy i ukazują się mapy jakie masz w swojej nawigacji i terminy z jakiego okresu pochodzą.
Ja w swoim samochodzie odbieranym 30.11,2017r. mam mapy 8 krajów ( Estonii, Islandii, Litwy, Łotwy, Polski, Czech, Słowacji i Węgier ) wszystkie 2015Q4.
Reasumując nowe auto ze starymi - z przed 2-ch lat - mapami.
Oczywiście do 90 dni od zakupu możesz darmowo zaktualizować mamy - ale tam są aktualnie mapy chyba 2016Q4, natomiast płatna aktualizacja to w tej chwili mapy 2017Q2.
Ja z darmową aktualizacją czekam do lutego, może wtedy będą nieco nowsze od 2016Q4

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 1 sty 2018, o 20:31

Ja już aktualizowalem bo w serwisie powiedzieli że kilku klientów sie zdziwiło. W jednych przypadkach aktualizacja była możliwa tylko 30-60 dni od zakupu, i zostawiali na lodzie.
Ja aktualizowalem ostatnio to mam 2016Q4.
Nowe mapy tzn zapewne 2017Q1 beda wrzucone w Marcu
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne