Clio IV 0.9 tce - jaka skrzynia biegów

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio IV 0.9 tce - jaka skrzynia biegów

Postprzez PitchBlack » 22 sty 2018, o 18:35

Witam,
Mam pytanko do posiadaczy Clio IV z silnikiem 0.9 tce i tych którzy się orientują w temacie.

Czy owe clio z silnikiem 0.9 tce jest tylko dostępne z 5 biegową skrzynią?
Jeśli tak, to jak skrzynia radzi sobie z 0.9 tce w nadwoziu kombi?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 22 sty 2018, o 19:06

Z tego co wiem to jest tylko ta 5cio biegowa.Jak sobie radzi ? Radzi sobie - nie ma problemów a przełożenia dopasowane są do mocy silnika.Nie wiem jak radzi sobie z combi.Mam Captura,cięższe auto i radzi sobie OK.W cyklu miejskim poprawnie ,na trasie ...no cóż,brakuje 6tki. Do 120km/h jest ok,później widać spalanie .W dieslu 1,5 jest już lepiej.Ale to inny temat.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 22 sty 2018, o 22:28

PitchBlack, z tego co pamiętam jest tylko z tą jedną skrzynią. Jak jest? całkiem ok, oczywiście trochę brak 6 biegu na trasie, ale generalnie nie jest źle - bardziej słychać opór powietrza niż hałas silnika.
Mam zwykły 5D model i skrzynia jest ok, została dobrze dobrana do silnika, przełożenia są ok.

Do wersji 1.2 TCe 120km jest jeszcze automat dostępny, a tak jest tylko 1 skrzynia zwykła.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 23 sty 2018, o 04:58

Clio IV TCe 90 ma tylko skrzynię 5 biegową. TCe 120 ma do wyboru 6 biegową manualną (dCi 110 również), ewentualnie EDC tylko dla TCe 120.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez PitchBlack » 23 sty 2018, o 18:23

Ok, a jak jest ze zrywnością na pierwszych biegach. Da rade zamielić oponami?
Czuć że ciągnie auto czy powoli je rozpędza.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 23 sty 2018, o 18:34

Jak jest ABS,ESP i ASR,a zapewne jest,to za dużo nie zamielisz.No chyba,że bezpieczniki wyciągniesz.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 23 sty 2018, o 18:51

Clio IV to minimum TCe 90. Znajoma miesiąc temu kupiła nowe Clio IV 1.2 16V i dzisiaj już żałuje że nie dopłaciła do TCe 90 z dłuższą skrzynią biegów... 1.2 16V to mizerne osiągi i wyjący silnik powyżej 90 km/h....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez PitchBlack » 23 sty 2018, o 18:58

Nie chodzi mi o nie wiadomo jakie mielenie. Teraz mam megi 3 z 1.5 dci 106 km i jak jej wcisnę ostro to zamieli i zapiszczy, choć ma ABS, ESP. Jak ostro depniesz i zapiszczą opony to jest moc, na tyle by obrócić kołami w miejscu :D
Kiedyś miałem Alfę 156 SW z 1.6 120km i tam nawet koła pół obrotu nie zrobiły :lol:

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 23 sty 2018, o 20:12

PitchBlack, TCe90 da radę ruszyć z piskiem opon oczywiście ale za sprawą ASR i ESP (oba niewyłączalne) na jakiś szał to nie licz - to nie wersja RS, ale i tak jest pod tym względem całkiem ok.

Dynamiki 0.9 TCe nie brakuje choć trzeba się przyzwyczaić i olewać system ekodrivingu sugerujący kiedy zmieniać biegi.

Osobiście nie żałuję wyboru 0.9 bo był złotym środkiem między oczekiwaniami i budżetem - jeszcze do niedawna dopłata do 1.2 TCe była spora bo był tylko z automatem a i tak już mocno doposażyłem sobie auto... teraz pewnie bym rozważył dopłatę ale zapewne i tak bym wziął 0.9 :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez PitchBlack » 24 sty 2018, o 16:27

Czyli rozumiem że Clio IV 0.9 tce + 5 manualna daje sobie rade z autem. Nie ma się czego obawiać.

Dzięki za odpowiedzi :thumbup:

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 25 sty 2018, o 18:01

PitchBlack, przede wszystkim pojeździj Clio IV TCe 90 choćby demo w salonie. W Megance masz 240 Nm, Clio TCe 90 ma tylko 135 Nm więc różnica spora. Clio TCe 90 robi wrażenie tylko po przesiadce z 1.2 16V które jest adresowane dla dziadka po zawale. Meganka III dCi 106 KM o wiele lepiej zbiera się w każdym zakresie obrotów, więc nie pozostaje Ci jak pisałem przetestowanie TCe 90....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 25 sty 2018, o 20:01

Mayn ?
Trochę złe porównanie.Wspomniałeś o Megance dCi.Wiadomo,że wszystkie doładowane diesle mają prawie 2 x taki moment obrotowy a i pojemność dużo większą.Tutaj wypadałoby porównać jak Clio 4 wypada na tle np. Forda Fiesty 1,0 Ecobost i podobnych doładowanych silników.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteksol » 10 lut 2018, o 20:35

W clio IV z 09tce tak jak pisali poprzednicy skrzynia jest dobrze dobrana. Wydaje mi się, żę tylko 1-ka jest dość długa w porównaniu np do wcześniejszego clio III 1.2 TCe oraz captura 1.2 TCe. W capturze na 2-kę można odrazu przerzucać a w clio IV 09TCE trzeba trochę więcej prędkości by przełączyć. Takie moje odczucia.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne