CLIO 5 ?!

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: CLIO 5 ?!

Postprzez jonasz » 7 lut 2018, o 08:33

Oj, jako były użytkownik Clio III i obecny użytkownik Clio IV uważam, że stare 1.2 Tce nie ma startu do nowego. 2 s różnicy w sprincie do 100 km/h, 17 KM więcej i przede wszystkim 60 Nm różnicy robią robotę. Szczególnie na trasie. Elastyczność jest o wiele większa. Czekałem na Clio 1.2 Tce z manualem, bo też nie chciałem 0.9 i warto było.
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 7 lut 2018, o 09:35

Rozumiem i domyślam się, że te 20KM więcej robi robotę. Teraz analogicznie pomyśl co będzie jak tych koni będzie więcej o kolejne dwadzieścia albo nawet o czterdzieści, tak jak pisze Duster...w końcu clio na prawdę będzie szybkie w benzynie :-) I dlatego uważam te zmiany za dobry kierunek.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 7 lut 2018, o 18:24

jonasz napisał(a):Oj, jako były użytkownik Clio III i obecny użytkownik Clio IV uważam, że stare 1.2 Tce nie ma startu do nowego. 2 s różnicy w sprincie do 100 km/h, 17 KM więcej i przede wszystkim 60 Nm różnicy robią robotę. Szczególnie na trasie. Elastyczność jest o wiele większa. Czekałem na Clio 1.2 Tce z manualem, bo też nie chciałem 0.9 i warto było.

Z testów wynika, że tylko na papierze to tak dobrze wygląda.

O-100 km/h

Clio 3 TCE 100KM - 10.9s (średnia z 7 testów) http://www.zeperfs.com/en/fiche2973-ren ... -2-tce.htm

Clio 4 TCE 120KM - 10.7s (średnia z 5 testów) http://www.zeperfs.com/en/fiche6559-ren ... -2-tce.htm

Przyspieszenie wyraźnie lepsze w Clio 4 zaczyna się od 130km/h a elastyczność od 4 biegu, bo na 3 ce przykładowo 80-120 to 6,7s (Clio 4) vs 7,7s (Clio 3).

Skąd takie wyniki Clio 3 ? Podejrzewam, że to dzięki overboost którego TCE 120 nie posiada (poprawcie mnie jeśli się mylę). Tak więc TCE 100 fabrycznie ma 101 + 5 overboost i mamy chwilowo 106KM. Overboost działa na II, III i IV biegu dając 5KM i 6Nm. Do tego dochodzą pewnie inne przełożenia i opony (185 w Clio 3 i 195 w Clio 4).

Może miałeś Clio 3 z długą skrzynią skoro tak czujesz różnicę ? W Clio IV albo biegi są krótkie albo jest słabo wyciszony - jak inaczej wytłumaczyć poziom hałasu przy 130km/h.

Clio 3 krótka skrzynia - 72dB

Clio 3 długa skrzynia - 70dB

Clio 4 - 71,5dB

Mam nadzieje, że w Clio 5 dadzą silnik 160KM, wtedy mogą dać nawet długą skrzynię bo przy takiej masie i wcześnie wstającej turbinie będzie i elastycznie i cicho.

Ogólnie chciałbym by w Clio 5 poza większymi silnikami i lepszym wyciszeniem, pojawiły się też lepsze hamulce - konkurencja idzie tu wyraźnie do przodu, kurtyny powietrzne z tyłu (były dostępne w niektórych wersjach Clio 3) oraz zwiększenie kabiny w środku. Oczywiście to tylko moje przemyślenia a nie lista życzeń, bo nie planuje przesiadki na kolejne Clio.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 7 lut 2018, o 21:27

Clio 4 po lifcie 1,2 tce przy 130 km/h ma poziom halasu okolo 70 db czyli mniej niz przed liftem

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 7 lut 2018, o 21:29

przyspieszenie 1,2 tce automat to 9,3.mierzone przez gps oraz olivia torgue pro

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 7 lut 2018, o 21:44

Coś te dane dziwne... Zaryzykuję twierdzenie, że są mieszaniną testów wersji z manualem i EDC. Miałem C3ph1. Nie mam pojęcia jaka tam była skrzynia. We wszystkich możliwych sytuacjach drogowych IV jest wyraźnie bardziej dynamiczne/szybsze. Subiektywnie poziom głośności jest podobny.
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Duster » 8 lut 2018, o 00:01

Być może część tych danych pochodzi z wersji Grandtour która jest trochę cięższa. Tu rodzimy test Grandtoura z EDC i na oponach 205 i wyszło 11,4s. https://www.youtube.com/watch?v=Pvhj2ZgS6aQ
Nie widzę jednak powodu by Grandtour był aż tyle wolniejszy do 100 od wersji 5d. W Clio 3 różnice w przyspieszeniu zamykały się w 0,2s.

Tu jest TCE EDC 5D w wersji GT czyli na oponach 205 i ma 10,9s. http://www.zeperfs.com/en/fiche4672-ren ... gt-edc.htm

Co do głośności to jak piszesz subiektywny poziom jest podobny bo w Clio 3 Ph1 była właśnie krótka skrzynia.

SebaLBN - nie wiem, może coś poprawili ale opieram się na wynikach testu raptem sprzed miesiąca (tabela na końcu) https://www.adac.de/_ext/itr/tests/auto ... Intens.pdf Pokrywa się to z odczuciami jonasza (Clio 3 krótka skrzynia vs Clio 4). Gdyby było 70dB to stwierdziłby, że Clio IV jest cichsze. Różnica jest wyraźna - jeździłem Clio 3 obiema wersjami skrzyni.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 8 lut 2018, o 00:13

Duster troche te dane są jednak niedokladne jesli chodzi o przyspieszenie predkosc obrotowa itp.Podam na moim przykladzie.Mam 1,2 tce intens edc kombi po lifcie z 2017 roku.Jesli chodzi o obroty to przy 130km/h mam dokladnie 2770 obrotow.Przyspieszenie 9,3 a jechalem juz 190 km/h i nie byl to koniec mozliwosci.Jesli chodzi o halas przy 130 km/h to mierzylem sonometrem takim jak ma zachar z autocentrum i bez wiatru w szybe przednia waha mi sie miedzy 68,5 a 69,5 dB.Zuzyecie paliwa przy 120km/h na plaskim waha sie miedzy 5,6 a 6,0 a przy 140 miedzy 7,5 a 8,0.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Duster » 8 lut 2018, o 00:39

Nie wiem o których danych niedokładnych teraz piszesz ? Jeśli porównujesz prędkość obrotową z danymi ADAC to tam jest 6 biegowy manual. Jeśli obroty są niższe to w automacie faktycznie może być ciszej. Nie wiem jak obroty odczytałeś bo ADAC raczej z compa.

Co do prędkośći podajesz, że jechałeś 190 - producent dla EDC podaje 192 ...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 8 lut 2018, o 01:00

Wiem tylko ze automat przed liftem mial wyzsze obroty przy 130km/h.Po lifcie skrzynia jest bardziej przyjazna na trase rownież.Moze dlatego jest ciszej chociaż poprawione zostalo ogólne wyciszenie nieznacznie.Tak naprawde to spokojnie predkosc 120km/h gwarantuje w miare cichą jazdę i dobre spalanie.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 9 lut 2018, o 16:37

Mam pytanie z innej beczki...chodzi o clio IV.
Czy prawdą jest, źe jak właczamy podgrzewanie foteli w clio to nigdzie nie wyświetla się informacja o tym? Czyli nie ma ikonki, która sie zapala jak w megance na przykład? I czy zostawione na ogrzewaniu fotele będą grzały nawet jak wyłączymy auto?
Pytam bo czytałem o tym jakiś artykuł w necie i chciałbym to zweryfikować. Dzięki za odpowiedź...pewnie pytanie powinienem zadać w jakimś wątku o clio IV ale widzę rozmowę o "czwórkach" :-)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 9 lut 2018, o 21:24

Po wlaczeniu grzania foteli nie ma zadnej ikonki na desce.Pali sie tylko wlacznik grzania.Po wylaczeniu zaplonu grzanie sie wylacza nawet kiedy zostawimy wlacznik w pozycji wlaczonej

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 9 lut 2018, o 21:40

SebaLBN napisał(a):Po wlaczeniu grzania foteli nie ma zadnej ikonki na desce.Pali sie tylko wlacznik grzania.Po wylaczeniu zaplonu grzanie sie wylacza nawet kiedy zostawimy wlacznik w pozycji wlaczonej
Dzięki za krótką i rzeczową odpowiedź :-)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 4 kwi 2018, o 15:01

Przyłapano nowe Clio V podczas testów.....

Obrazek

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 4 kwi 2018, o 16:01

Zbytniej rewolucji nie będzie :)
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 4 kwi 2018, o 17:45

Zobaczymy.Mam nadzieje że poprawią aerodynamike i te szumy przy lustekach oraz dadza grubsze szyby boczne.i moze silniki beda mocniejsze

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 4 kwi 2018, o 18:25

I może będą mniej palić :lol: .Poprawią jedno to inne babole wyjdą.Zawsze tak jest.I dalej w ciemnej du...e.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 4 kwi 2018, o 20:42

Nie liczyliłbym na lepsze wyposażenie czy lepiej wyciszone.
Tak to działa że chcesz więcej, płać więcej za wyższy model.
Prosty temat, Captur PH2 to podniesione Clio IV PH2, ale Captur ma doświetlenie zakrętów a Clio tego nie ma
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 4 kwi 2018, o 20:51

mayn napisał(a):Clio V generacji pojawi się prawdopodobnie w 2019 roku (standardowy cykl życia Clio to ~7 lat :) ). Zdjęciami nie ma się co sugerować, nawet 2 miesiące przed oficjalną premierą Clio V w 2019 roku. Pamiętam w 2015 roku w sierpniu publikowane były przedziwne ujęcia Megana IV, dopiero we wrześniu kilka tygodni przed targami we Frankfurcie Renault oficjalnie zaprezentowało Megane IV.... i było zupełnie inne niż to co różne media publikowały wcześniej....

Tych nowych aut to żywotność 4 lata.... no 5-6 jak serwisowany w autoryzowanym serwisie.

A Ja czekam na jakąś hybrydę :D
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 4 kwi 2018, o 20:53

Dokładnie Sasio.Chcesz mieć błogą ciszę w "saloniku",moc pod nogą i nagłośnienie Bang & Olufsen to trzeba odkładać na A8.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne