Skradziono moje clio :(

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Skradziono moje clio :(

Postprzez Bogdan61 » 12 kwi 2018, o 19:44

Natan napisał(a):A śmieją się z prostych zabezpieczeń typu solidna łapa na pedały czy nawet mechaniczna blokada lewarka skrzyni biegów.Teraz takie proste zabezpieczenia stwarzają złodziejowi więcej problemu niż ta elektronika.

Zgadza się. Teraz złodzieje są głównie nastawieni na szybkie pokonanie zabezpieczeń elektronicznych (czas ma duże znaczenie). Wiadomo, że jak mają "zamówienie" na konkretne auto, to i tak je ukradną. Ale jak "tylko" na Clio IV, to nikt nie będzie się "szarpał" z dodatkowymi zabezpieczeniami mechanicznymi, jak sporo takich Clio stoi bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 12 kwi 2018, o 21:05

mopsik, miałam kiedyś taką sytuację, ale koleś dosłownie dotknął mi zderzaka. Wyjelam kartę i zamknęła auto jak poszłam obejrzeć tył ;) naprawdę jestem przezorna no ale niestety kradzieży auta spod bloku nie miałam jak zapobiec.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 13 kwi 2018, o 06:43

Wrzuć temat na Wykop.pl
Ten portal ma siłę.

Ogólnie można fajnie zrobić sobie zabezpieczenie w aucie o którym żaden złodziej nie pomyśli, tzn.zrozumie co jest problemem ale nie będzie szukał gdzie co i jak, będzie jak fabryka i mało kto się połapie o co chodzi
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Natan » 13 kwi 2018, o 08:10

Sasio ?
Zapodaj

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 13 kwi 2018, o 09:29

Clio IV w większości ma zaślepki obok regulacji podświetlenia.
Zostają wolne od wyłączania czujników + Start & Stop.
Kupujemy oryginalny przycisk / przyciski, który działa na zasadzie albo blokady tzn.przycisk się blokuje mamy przejście prądu do odpalenia auta (prąd na pompę paliwa), tylko to trochę ryzykowne - odbija nam przycisk i tracimy zasilanie, albo prościej, wiele osób ma zamontowane przyciski w ukrytych miejscach, wciskamy przycisk, jest możliwe uruchomienie auta, i tak za każdym razem, naciskamy raz przycisk, jak byśmy chcieli coś włączyć, i tyle, tyle że jest to fabryczny przycisk.
Ewentualnie przycisk odcinający zasilanie OBD.
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Natan » 13 kwi 2018, o 09:59

Teraz to żeś mnie oświecił... :lol: .W prawie każdym samochodzie są wolne zaślepki.Liczyłem na coś bardziej zmyślnego.Ale spoko.BTW.Wiesz może czy najmocniejsze Clio 4 dci ma skrzynie 6 :?: .Nasz forumowicz pyta się w temacie "rozważanie nad Clio 4".

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 13 kwi 2018, o 11:04

Tak, ma
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez daroot » 14 kwi 2018, o 07:58

Natan napisał(a):Dawno temu jak się "dorabiałem" kupiłem Cinquecento Sporting 1,1.Miało bardzo ciekawe zabezpieczenie.Po włożeniu kluczyka i przekręceniu na "zapłon" nic się nie działo.Tak jak bez akumulatora w samochodzie.Dopiero jak lewa ręka a dokładnie palec dotknął wkręta mocującego kieszeń w drzwiach i palec prawej dłoni drugiego wkręta gdzieś od spodu deski rozdzielczej odpalał się zapłon.

I rozumiem że wtedy brał kulczyk w zęby od stacyji i przekręcał językiem? :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 14 kwi 2018, o 08:07

Wkładałem kluczyk i przekręcałem na zapłon.Zero reakcji.Jak przy odłączonym akumulatorze.I w takiej pozycji zostawiałem kluczyk w stacyjce.W momencie dotknięcia i puszczenia wkrętów odpalał się zapłon (nie trzeba było ich trzymać bo stycznik sensorowy dostał impuls)...a później to już tylko zakręcić rozrusznikiem.Człowiek uczy się całe życie...

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez duczek_osia » 14 kwi 2018, o 19:40

współczuje

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 14 kwi 2018, o 21:54

Clio IV to bardzo popularny samochód.

Sprzedaż nowych samochodów osobowych w Europie w (styczeń / luty) 2018r.:
1. VW Golf - 79383 szt.
2. Renault Clio - 49206 szt.
3. Ford Fiesta - 45540 szt.
4. VW Polo - 41580 szt.
5. VW Tiguan - 41188 szt.
6. Peugeot 208 - 41038 szt.
7. Nissan Qashqai - 39950 szt.
8. Skoda Octavia - 39062 szt.
9. Citroen C3 - 37331 szt.
10. Toyota Yaris - 35932 szt.

- źródło: Motor nr 15/2018
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez intel_x » 15 kwi 2018, o 19:17

Soccerchicka, bardzo mi przykro :( Śledziłem Twoje posty i aż nie chce się wierzyć w to co Cię spotkało. Mam nadzieję, że zostaniesz na forum a nawet wrócisz do Clio. Trzymaj się!
Clio II 1,4 16V 98KM
Clio IV 1,2 TCe 120KM

https://m.youtube.com/watch?v=viLf3BUtMnM

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez megatiks » 15 kwi 2018, o 20:39

Dlatego dobrze jest mieć zabezpieczenie w formie GPS, wiesz gdzie szukać, a co do mechanicznych zamków i dodatkowych zabezpieczeń to gdzies słyszałem wypowiedź złodzieja że jakby nie mógł ukraść to prędzej by spalił. Dlatego uważam że lepiej jak już nam ukradna użyć GPSu do namierzenia auta w ciągu kilku godzin od kradzieży niż mieć mechaniczne zabezpieczenia. Albo mieć Clio 2 to takiego nie warto kraść XD

Początkujący
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 16 kwi 2018, o 08:33

intel_x, dzięki. Zapewne będzie kolejne clio bo nic innego mi się nie podoba :)
megatiks, na pewno przy następnym aucie zadbam o dodatkowe zabezpieczenia.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez megatiks » 16 kwi 2018, o 09:43

No pewnie, tylko pamiętaj zrobić tak żeby system działał po odłączeniu akumulatora, no i sa tez takie co wysyłają smsy jak cos się stanie z samochodem na alarmie

Początkujący
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 16 kwi 2018, o 12:15

A Ja żyłem w świecie,gdzie o kradzieży aut tylko w necie słysze.... i jeszcze renault???? Oj zacznę chyba zamykać pod domem auto....Współczuję i czekam na pozytywne wieści :thumbup:
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 16 kwi 2018, o 14:44

mamiroma1970, też żylam w takim świecie.. :(

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez aMas91 » 18 kwi 2018, o 18:24

Dobrym zabezpieczeniem jest stycznik w daszku słonecznym lub wylocie powietrza - auto odpala przy ustawieniu daszki lub wylotu w konkretnej pozycji

Zaawansowany
Majsterkowicz
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez intel_x » 18 kwi 2018, o 22:07

Natan napisał(a):Nigdy nie wkładam karty do "dziury".Zawsze noszę przy sobie.

Jeśli nie ładujesz baterii w slocie, to na ile Ci starcza? Co ile ją wymieniasz?
Clio II 1,4 16V 98KM
Clio IV 1,2 TCe 120KM

https://m.youtube.com/watch?v=viLf3BUtMnM

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 18 kwi 2018, o 22:21

Cześć
Tam jest bateria 3 V.Wielkości złotówki.Taka sama jak na płytach głównych w komputerze.Takiej baterii się nie ładuje.Bateria a nie akumulatorek.A żadnych baterii się nie ładuje.Niektórzy próbują.Błąd.To nic nie daje.Złudzenie.Wymienia się średnio co 2-3 lata.Zależy też jak często używa się w karcie przycisków do otwierania itp.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne