Skradziono moje clio :(

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Skradziono moje clio :(

Postprzez intel_x » 18 kwi 2018, o 22:51

Też nie jeździłem z kartą w slocie. Około rok temu pojawił się komunikat o słabej baterii oraz drugi żeby włożyć kartę do slotu. Olalem to ale komunikat utrzymywał się przez kolejne dni. W końcu zacząłem jeździć z włożoną kartą i od tamtej pory ani razu nie widziałem komunikatu o słabej baterii. Z drugą kartą, którą używa żona byto identycznie tylko jakiś czas później. Wiem ze zwykłych baterii się nie ładuje ale tu jakoś podtrzymuje je przy życiu już od kilkunastu miesięcy.
Clio II 1,4 16V 98KM
Clio IV 1,2 TCe 120KM

https://m.youtube.com/watch?v=viLf3BUtMnM

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 18 kwi 2018, o 22:56

To mnie trochę zaskoczyłeś.Nie spotkałem się jeszcze z ładowaniem baterii.Próbują to robić ale to jest doraźny temat i bardzo krótkotrwały.Sam nie wiem co o tym sadzić.Może ktoś się wypowie fachowo w tym temacie.Może chodzi o to,że przy słabej baterii zmniejsza się zasięg fal i wskazane jest przybliżyć kartę do odbiornika aby poprawić zasięg.Tak głęboko w takich tematach to nie siedzę.Może ktoś się na ten temat wypowie.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 19 kwi 2018, o 06:22

Wielokrotnie miałem taki komunikat od Megane II, Laguna III, Clio IV i faktycznie zalecają włożenie wtedy kary w slot, że niby się doładowuje, ale tak naprawdę przez włożenie karta się synchronizuje z samochodem sczytując dane i może o to bardziej chodzi. Z doświadczenia wiem, że komunikat się pojawia-wkładam raz kartę i potem miesiące spokoju ;) wszystko zależy od tego ile się używa karty i czy ma się HF czy nie.

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 19 kwi 2018, o 07:53

To bardzo ciekawe z tym doładowywaniem baterii.Bateria sama w sobie posiada chemię alkaiczną,która podczas reakcji chemicznej wytwarzają energię.Żaden z producentów ładowarek i baterii alkaicznych (a taka jest właśnie w karcie) nie zaleca a wręcz zabrania ich ładowania.Ci Francuzi chcą chyba wynaleźć na nowo koło.Jest tylko jedno wytłumaczenie tej sytuacji.Bateria jest doładowywana minimalnym/szczątkowym wręcz prądem z pola elektromagnetycznego czytnika,aby pobudzić związki chemiczne w baterii do reakcji chemicznej.Coś w stylu jak bicie leżącego ze zmęczenia konia aby się podniósł i dalej ciągnął wóz z turystami na Morskie Oko...

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 19 kwi 2018, o 08:56

Karty się doładowywały w przypadku akumulatorów wbudowanych w karty typu Laguna II, VelSatis ale przed liftowe modele.
Często te akumulatory padały, pomimo że i tak była wymienna druga bateria od "przycisków", to i tak kilka lat i HF trup.
Tak więc, postanowili już w polifcie zmienić typ działania i tak wymieniamy jedną baterię i to wszystko.

O włożenie karty do czytnika chodzi właśnie o wykrycie jej włożenia, coś jak kiedyś jezyczki które się łamały w czytniku.
Wyjmij baterie, włóż kartę do czytnika a auto odpali, nie wyskoczy komunikat o baterii itd.
Czytnik jest potrzebny np.do wprowadzenia auta w tryb serwisowy.
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Natan » 19 kwi 2018, o 09:25

Sasio ?
Czy Ty jesteś pewien co mówisz ?.Jak wyciągnę baterię to odpalę silnik ?.Czyli karta samochodowa działa coś na zasadzie kary zbliżeniowej w marketach ?.Zbliżeniowo w marketach działa karta czy telefon bo nie pamietam ?.One nie mają baterii (karty).A ja byłem pewien na 100 %,że bateria jest potrzebna w karcie do odpalenia samochodu.Dzisiaj sprawdzę.No chyba,że się nie zrozumieliśmy w temacie.Edit/ Potwierdzam.Odpala bez baterii.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 19 kwi 2018, o 20:36

Natan napisał(a):Funmark :?:
Nie używaj takich wyrażeń jak :" ładne było :wave:".Dziewczynie jeszcze bardziej robi się przykro.Albo się znajdzie,a jak nie to z ubezpieczalni dostaniesz kasę i sprawisz sobie nowe.Nie zamartwiaj się.To tylko "żelazo".A te łajzy co ukradły niech dostaną gangreny na złodziejskich łapskach i Alzheimera.A tak naprawdę to ono było paskudne te Twoje Clio.Nie ma czego żałować ;) .

Ukradli Ci coś ???????????????????????????? Nie sądze !!! Z ubezpieczalni kasę? Na ile był ubezpieczony? Ja mam AC na scenica kupiłem go za 33 tyś. 6 lat temu ale dla ubezpieczalni rynkowo auto było warte 19 000 zł :crazy: :crazy: :crazy: :crazy: :crazy: Gdzie Policja ? Działają?
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 19 kwi 2018, o 21:07

Łapiesz mnie za słówka.Zupełnie niepotrzebnie.Wiadomo jest,że w większości przypadków trzeba dopłacić.Powiedziałem nowy...w sensie drugi.Zacytować Ci słowa pisarza Terry Pratchetta :?: .Nie będę.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 19 kwi 2018, o 21:34

Moderatorzy? może by tak ostudzić temperament Natana?
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 19 kwi 2018, o 21:45

Podaj mi chociaż jedno moje wyrażenie w odpowiedzi do Ciebie,które jest z temperamentem,który trzeba studzić :japierdole: .Czekam.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 19 kwi 2018, o 22:58

Panowie - proszę o spokój bo się Wam tu zaraz rozpłaczę, a tego nie chcecie ;)

Jeśli chodzi o wieści to nie mam żadnych :( Czekam już chyba tylko na umorzenie postępowania przez policję - w tej chwili nie mogę nic zrobić tylko czekać. I może kupić sobie bilet miesięczny na tramwaj :P

A taką ciekawostkę dziś znalazłam, jak przeglądałam aukcje: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-c ... 7414e3f6ff

Chyba wolałabym, żeby moje Clio nie znalazło się wcale niż jakby miało znaleźć się w takim stanie.. No i jest wybita szybka, czyli tak jak pisała ta dziewczyna, co jej znaleźli..

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 20 kwi 2018, o 04:21

Natan, tak, bateria jest potrzebna do HF i działania przycisków.

Karta nawet jak jest połamana, odpali auto jeżeli pastylka jest sprawna, i w miarę damy radę jakoś umieścić ją w "czytniku".
Dla przykładu Clio Initiale z innym typem karty (do którego możesz zmieniać obudowy), nie ma w ogóle miejsca na karte, czyli czytnik sam w sobie nie istnieje, dlatego też tak ważne jest utrzymywanie sprawnej baterii i należy ja, wymieniać regularnie co dwa lata, bez względu na fakt działania karty, i ewentualny komunikat o konieczności jej wymiany.

Initiala, na pełnej opcji, właściciel już ma zapewne nową, a "odpad" którego nie można tam rejestrować, zamiast być utylizowany trafia do nas
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 20 kwi 2018, o 09:44

soccerchicka napisał(a):Jeśli chodzi o wieści to nie mam żadnych :( Czekam już chyba tylko na umorzenie postępowania przez policję - w tej chwili nie mogę nic zrobić tylko czekać.
Chyba wolałabym, żeby moje Clio nie znalazło się wcale niż jakby miało znaleźć się w takim stanie..

Policja pod nadzorem prokuratury prowadzi postępowanie w spr. kradzieży Twojego auta. Takie postępowanie średnio trwa ok. 2 miesięcy (maksymalnie do 3). Jeśli w tym czasie samochód nie zostanie odnaleziony, to prokuratura wyda postanowienie o umorzeniu. Dopiero mając takie postanowienie możesz wystąpić do ubezpieczyciela o wypłatę odszkodowania z AC i wyrejestrować pojazd w wydziale komunikacji. Gdyby po tym czasie odnaleziono auto, to już będzie własnością ubezpieczyciela. Jeśli samochód byłby odnaleziony wcześniej (przed wydaniem postanowienia o umorzeniu), to najczęściej zostaje zabezpieczony na policyjnym parkingu i zostaniesz o tym powiadomiona (tj. możesz go sobie odebrać, bez względu w jakim będzie stanie). W praktyce, jeśli odnaleziony samochód jest rozbity / rozkradziony - to lepiej żeby się "nie odnalazł" (oczywiście jeśli ma się ubezpieczenie AC).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 20 kwi 2018, o 10:36

Koledzy to nasze pisanie nic nie da... Ten wpis Bogdana chociaż trochę może da nadziei koleżance :D powodzenia i czekamy na pozytywne wieści. Auto wyjątkowo zwracające na siebie uwagę więc niebiescy znajdą :thumbup: :thumbup: :thumbup:
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez sasio » 20 kwi 2018, o 13:25

Nie wiem czy coś pomoże ten wpis ale.
W Listopadzie, w pobliskiej wiosce zatrzymano do kontroli drogowej Toyote Yaris 2017, wersja hybryda, do której 63 letni paser nie miał dokumentów ani nie potrafił stwierdzić skąd ma auto.
Sprawdzono VIN i się okazało że auto kilka dni wcześniej skradziono z terytorium Niemiec.
Zabezpieczono auto, na parkingu policyjnym, śledztwo trwało długo , a w styczniu Niemiec przysłał naczepę typu plandeka aby Yarisa na nią postawić aby nie niszczała (brak śladów włamania, dorobione kluczyki, ubezpieczyciel drążył aby auto oddać), i policja schowała auto pod tą plandekę i może z dwa tygodnie temu cały zestaw pojechał do Niemiec do właściciela.
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 20 kwi 2018, o 17:20

Bogdan61, Dokładnie o tych maks. 3 miesiącach mnie poinformowała Pani, która przyjmowała zgłoszenie, zatem wiem co mnie czeka, niestety. Dlatego pisałam, że teraz już nic nie mogę zrobić tylko czekać bezradnie.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kamkorder » 23 kwi 2018, o 14:50

soccerchicka, Bardzo mi przykro że coś takiego Cię spotkało. Tak jak się wypowiadali poprzednicy warto pożyczyć od kogoś auto i poszukać czy gdzieś nie stoi w mieście. Też słyszałem o takim zachowaniu jak podrzucanie auta na osiedla i wyczekiwanie. Widać to zwłaszcza jak auto stoi długo jest brudne i na innych balach ale pewnie to nie reguła. Łączę się w bólu z Tobą.
Na 5 biegu.....
Mazda 626 GD Cupe 2.2. 91"
Mazda 323 F 1.6. 93"
Punto II Music 1.2. 03"
Siena HL 1.6. 98" :-p
Twingo 1.2. 98"
Octavia 1.6 Tour. 98"
Clio III 1.2. 08. z salonu

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 23 kwi 2018, o 18:50

Dzięki, jeździłam przez pierwszy tydzień w różnych miejscach Łodzi.. W sumie teraz już straciłam nadzieję. Skoro policja nie może go zlokalizować gdzieś na jakimś osiedlu w Łodzi to ja sama musiałabym mieć duże szczęście..

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 23 kwi 2018, o 21:24

Niestety na policaji nie ma co zbytnio liczyć, jeśli znajdą Twoje auto, to tylko przez szczęśliwy traf. W dniu kiedy zgłosiłaś kradzież, to każdy policaj dostał taką wiadomość i jeśli akurat "rzuciłoby mu się w oczy" takie Clio, to by je zabezpieczył. W następne dni otrzymywali m.in. kolejne zgłoszenia o innych skradzionych autach (oraz włamaniach, osobach poszukiwanych, zaginionych, itp.). Przy takim natłoku informacji, mało kto pamięta, jakie były zgłoszenia w poprzednim dniu. Nie ma specjalnej grupy która prowadzi poszukiwania Twojego auta. Może się zdarzyć tak, że ktoś z obywateli powiadomi policaji o stojącym od jakiegoś czasu aucie, albo dzielnicowy zwróci uwagę na takie auto, może podczas "nalotu" na jakąś złodziejską "dziuplę" przypadkowo odnajdą Twoje auto, itp. No, ale trzeba być dobrej myśli :thumbup:
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kamkorder » 24 kwi 2018, o 15:40

soccerchicka, Jeżeli znajda Twoje auto to pewnie przypadkowo jak zrobią nalot na jakąś "dziuplę" Ale super by było gdyby znaleźli.
Dobrym pomysłem jest dać na portalach społecznościowych zdjęcia numer tablic rejestracyjnych numer vin pojazdu i w ogłoszeniach.
Może a nóż ktoś coś wie lub widział. Zaproponuj nagrodę pieniężną. Może sam złodziej się skusi. Warto spróbować wiem że nadzieje nikną.
To tylko taka moja dobra rada bo ja bym tak zrobił.
Ale jak Ci się uda odzyskać auto lub kupisz napisz na aucie literkami na szybie auto po nauce jazdy w tedy zniechęci złodzieja bo pomyśli że jest zajechane i nie wiele na nim zyska.
Na 5 biegu.....
Mazda 626 GD Cupe 2.2. 91"
Mazda 323 F 1.6. 93"
Punto II Music 1.2. 03"
Siena HL 1.6. 98" :-p
Twingo 1.2. 98"
Octavia 1.6 Tour. 98"
Clio III 1.2. 08. z salonu

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne