Przesiadka z 1.2 Tce na 0.9 Tce

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Przesiadka z 1.2 Tce na 0.9 Tce

Postprzez mayn » 19 wrz 2018, o 20:54

Poniżej widać jak kierowca Megana III zmienia pas jak Lewis Hamilton podczas wyścigu F1, ESP poradziło sobie w takiej krytycznej sytuacji... :clap:

https://www.youtube.com/watch?v=qCraVCRImZU

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 20 wrz 2018, o 09:05

Zgreg napisał(a): bo nawet lekkie dotknięcie przy takich prędkościach, potrafi wytrącić samochód z toru jazdy.

Trzymanie 2 rąk na kierownicy i patrzenie w lusterka pomaga w takich sytuacjach, a szczęście też jest potrzebne.

mayn napisał(a):Poniżej widać jak kierowca Megana III zmienia pas jak Lewis Hamilton podczas wyścigu F1, ESP poradziło sobie w takiej krytycznej sytuacji..

Poradziło sobie ale kierowca to idiota który tak czy tak powinien być z ruchu wyeliminowany składką OC, zakazem prowadzenia pojazdów czy coś. Gdyby tam było ślisko to ESP nic by nie dało.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez 8v » 20 wrz 2018, o 13:43

To ile Ci spala ten 09tce na mieście? Jakie ma przełożenia na poszczególnych biegach, długie, krótkie?
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez gen.Wrangel » 20 wrz 2018, o 16:34

Ostatnio mam 0.9tce kombi zastepcze, jazda po samym miescie (Trójmiasto), komputer pokazuje 7,4l (klima chodzi pół na pół).

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 20 wrz 2018, o 17:45

Klima mocno podbija zużycie w 0,9 i to o dobry litr na 100

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 20 wrz 2018, o 19:28

8v, "moim" w Wawie byłem w stanie zejść do ok. 7l/100 km. Przełożenia II i III są długie - asystent pokazuje zmianę z III na IV przy prędkości powyżej 60 km/h. W moim często przy 65 km/h jadę już na VI.
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez 8v » 21 wrz 2018, o 07:05

Mam wrażenie, że te nowe auta z turbo są projektowane raczej na trasy podmiejskie, szybkiego ruchu. Kupiliśmy w rodzinie nową Fieste 1.0 turbo i po mieście mi się dziwnie jeździ w porównaniu do mojego Clio. U mnie krótkie przełożenia fajnie się zbiera ze świateł, z kolei jadąc Fiestą na trasie z prędkością 90km/h stwuerdzam, że to zdecydowanie za mało na piąty bieg. Auto fajnie, cicho jedzie przy większych prędkościach, pisze to dlatego aby porównać z Clio tce bo pewnie je kiedyś kupie bo to bardzo trwałe auta są. Moje ma 10 lat bez najmniejszych śladów korozji - ocynk, na ori amortyzatorach i z ori wydechem. Teraz dopiero wymieniłem akume po 10 latach.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 wrz 2018, o 13:31

Zmieniając biegi jak asystent każe daleko nie zajedziemy ale przecież o to chodzi żeby szybko kupić następny samochód.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Natan » 21 wrz 2018, o 14:55

wojteks napisał(a):Zmieniając biegi jak asystent każe daleko nie zajedziemy ale przecież o to chodzi żeby szybko kupić następny samochód.

To nie jest tak...aczkolwiek masz duuużo racji.Kupując 3 cylindrowca nie dajmy się oczarować sprzedającemu jego bajerom,zapewnieniom itp...,że to idzie itp.No idzie.To trzeba kręcić !.TRZEBA mieć świadomość na "jakim silniku jedziemy" !.Już mnie taki "kozaczek" od sprzedaży uświadamiał jak chciałem nówkę salonową kupić jak to idzie,jaki to ma power.Co za bzdura.Jadę 90 km/h.Najwyższy bieg.Delikatnie wpada 95km/h.Delikatne deptanie.Chce nagle przyśpieszyć z piątego biegu (nie jakoś jak w A8 4,2).Normalnie...aby trochę odszedł.Jakie było moje rozczarowanie tej śmiesznej "turbo dziury" 3 cylindrowego silniczka.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 21 wrz 2018, o 18:20

wojteks, fakt, daleko nie zajedziesz, bo Ci paliwa zabraknie ;) Nie to, że się sugeruję asystentem, ale jeśli zmieniam biegi bliżej jego wskazań, to jednak mniej pali. Współczesne silniki z turbo nie lubią pałowania.
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 wrz 2018, o 20:23

Natan napisał(a):To nie jest tak.

Jest właśnie tak, od kosiarek 2-3 cylindrowych musi być lepsze 4 cylindry a od 4 cylindrów 1000 czy tam 1200ccm lepsze jest 1600ccm i więcej. Od danej pojemności zawsze jest lepsza większa pojemność. Kosiarki to wymysł głównie EU i innych eko-oszołomów, da się iść inną drogą.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 wrz 2018, o 20:28

jonasz napisał(a):ale jeśli zmieniam biegi bliżej jego wskazań, to jednak mniej pali.

Pali mniej a zużywa się szybciej (silnik). 150 tyś km to już będą całkiem dobre wyniki, jeszcze olej co 20-30 tys. km wymieniajmy i 100 tys. km nie przetrwają eko-kosiarki. Przy intensywnie używanym turbo dobry olej wymaga wymiany już po 5-6 tys. km.

jonasz napisał(a):Współczesne silniki z turbo nie lubią pałowania.

To tak jak wolnossakiem 30 konnym jeździć jak nie pałujemy, rozpacz po prostu.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 26 wrz 2018, o 17:17

Moja Renia wróciła po naprawie. Przesiadka z 0.9 na 1.2 tce jednak bolesna dla 0.9, którym zrobiłem 1.2 k km i zdążyłem się przyzwyczaić ;). Napisałem na początku, że 0.9 mało pali... Trasa specyficzna, ale właśnie moim 1.2 tce zrobiłem rekord spalania: Wawa - Janowiec - Kazimierz D. - Wawa 5.4 l/100 km. Średnia prędkość 68 km/h, do Janowca większość trasy S7 (do Radomia), reszta krajówki. Noga "ułożona" do 0.9 daje (pewnie chwilowo) rezultaty :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez 8v » 26 wrz 2018, o 21:26

Tak palą te samochody, Fiesta też tak pali. Ja moim Clio robię 5,3 na trasie bez mulenia, a rekord to 4,8 bez wyprzedzania TIRów. Te turbo są o tyle lepsze, że przy większych prędkościach mniej spalają i ogólnie są szybsze, ale na miasto? nie wiem. Polatam jeszcze moim trochę, w przyszłym tyg. drugi raz już rozrząd zmieniam.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 27 wrz 2018, o 00:29

moim starym dTi przy uwalonej przepływce miałem spalanie 4,8 w trasie - a to jeszcze auto sprzed ekoterroryzmów.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez gen.Wrangel » 27 wrz 2018, o 20:09

Odebralem wczoraj moze 1,2 tce po wymianie slinika ;)
spokojna jazda po Gdyni i trasa do Kartuz, srednia z komputera 8,4l, tyłka nie urywa ...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 27 wrz 2018, o 20:57

gen.Wrangel napisał(a):spokojna jazda po Gdyni i trasa do Kartuz, srednia z komputera 8,4l, tyłka nie urywa

Powietrzem nie pojedzie ale to słaby wynik jakby nie patrzeć. Tyle to większe wolnossaki palą.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez m_glod » 22 gru 2018, o 08:41

Mi automat w lecie nigdy 7.5 po mieście nie przekroczył. W zimie koło 9

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Andrew126 » 22 gru 2018, o 18:52

U mnie 1.2 tce 2017r manual sześciobiegowy spalanie 7,2 latem i teraz zimą 8,0 .

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 23 gru 2018, o 06:50

Szału na mieście ze spalaniem nie ma.....ok.7,5l/100km, na trasie jadąc jak dziadek można spokojnie zejść poniżej 5l/100km za to na autostradzie przy 130km/h pali od 5,3-6,0l/100km w zależności od ukształtowania terenu.....poniżej mój filmik z autostrady :)

https://www.youtube.com/watch?v=C89cOGdMHng

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne