Opony do Clio III

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Opony do Clio III

Postprzez Kimtom » 24 lut 2019, o 19:16

Cześć,
zanim sezon letni się zacznie chcę ogarnąć temat letnich opon. Moje z tamtego sezonu nadają się jedynie do kosza, a więc rozglądam się za nowymi.
Wszystkie w standardowym dla stalówek rozmiarze 185/60 R15. Zastanawiam się między 3 oponami:

Uniroyal RainExpert 3
https://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainexpert-3-185-60-r15-84-h/202054841

Dunlop SP Sport Bluresponse
https://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sport-bluresponse-185-60-r15-84-h#238171716

Goodyear Efficientgrip Performance
https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-efficientgrip-performance-185-60-r15-84-h/240539151

Jeśli chodzi o etykietę UE to wszystkie opony są bardzo podobne. Z etykiety i opinii wynika, że Dunlop oraz Goodyear są cichsze. Fajnie, że są ciche. Pytanie tylko, czy te kilka decybeli coś dadzą? Czy jest sens dopłacać 300-400 zł za odrobinę lepsze opony. Nie są to ostatnie 300-400 zł, raczej chodzi o zdroworozsądkowe podejście. Clio III nie jest najlepiej wyciszonym autem (chyba w ogóle jest autem niewyciszonym), dlatego się zastanawiam czy różnica w oponach coś da jeśli chodzi o komfort...
PS: auto ma 1.2TCE 101KM. Prędkości z jakimi jeżdżę to prędkości miejskie oraz do 170 km/h na autostradach (niemieckich, oczywiście) :D

Co uważacie?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 24 lut 2019, o 20:50

Dunlopy miałem, bardzo dobre na deszcz + są ciche.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kimtom » 24 lut 2019, o 22:08

Pan Bułka, domyślam się że są ciche. Pytanie tylko czy będzie odczuwalna różnica między Dunlop'ami a Uniroyal'em ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 24 lut 2019, o 22:32

dunlopy beda cichsze zauwazalnie od predkosci 100 km/h

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 24 lut 2019, o 22:48

U mnie też CLIO III 1.2TCe, opony jakie ostatnio kupiłem to Michelin CrossClimate+ 185/60 R15 88V.
Wcześniej miałem Dunlop Bluresponse i zimówki Bridgestone Blizzak.
Niestety Clio III cierpi na brak wyciszenia, osobiście przy jeździe autostradowej nie dostrzegłem różnicy pomiędzy oponami.
Micheliny wrzucam, pomimo że to opony wielosezonowe. U mnie przednie mają prawie 1,5 roku i przejechane 35k km+, zużcyie na poziomie 1,5mm - rewelacja jeżeli chodzi o jazdę na mokrym asfalcie, co do zimy, każdy widzi jaka jest :).

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 25 lut 2019, o 00:39

ja mam dunlop wydaje mi się że lepsze od michelina i conti.
Conti od początku potem zmiana na michelina i od 2018 wiosna dunlop
W clio to jak w traktorze haaha tak że nie wiem czy różnice odczujesz :D
moją obecność na forum sponsoruje IRENA

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Kimtom » 25 lut 2019, o 14:11

dezerter, no właśnie. W clio wyciszenia chyba brak :D
Na szczęście mam benzyniaka więc aż tak źle nie ma :D

Między Uniroal a Dunlop lub Goodyear różnica w cenie jest ok. 300 zł. Jedni piszą Uniroyal że jest fajną cichą oponą, inni zaś że do kosza bo jest głośna nie do zniesienia...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 25 lut 2019, o 22:17

ja szukałem i kupiłem z połowy 2017 r nóweczki od gościa z poznania, dokładnie zakupiłem jak był motor show i od razu założyłem powiem ci że na zimę nie zdejmowałem tak sie akurat złożyło że w te największy śnieg nie wyjeżdżałem. komplet był za 500zł chyba cos utargowałem zapewniał że są ok i są jak najbardziej ok.
Co do głośności to nawet nie silnika ale szumy dookoła uszczelki, moja irenka to 2005 -przebieg 189 tyś więc szału nie ma :)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Kimtom » 25 lut 2019, o 22:50

dezerter, rozumiem wybór :)
Ja na razie stwierdziłem że temat pierdzielę i zamówiłem Uniroyal'e. Zwłaszcza jak przypomniałem sobie ostatni wyjazdy na autostradę. Przy wyższych prędkościach słychać silnik (krótka skrzynia) oraz z uszczelki w górnej części drzwi kierowcy (co najmniej). Na dodatek podchodzi już akumulator. Za różnicę w cenie akurat idzie coś kupić :D
PS: u mnie z 2007 roku i przebieg ok 160 tyś

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 26 lut 2019, o 23:34

czyli szału też nie ma :) ;)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Kimtom » 27 lut 2019, o 16:40

w ogóle. Nie wiem być może po lifcie coś się poprawiło...

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne