Zabezpieczenie koła zapasowego [CLIOIV]

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Zabezpieczenie koła zapasowego [CLIOIV]

Postprzez carbon » 27 cze 2019, o 13:41

Czy jest jakiś sposób żeby zabezpieczyć koło zapasowe przed wilgocią, sola i innymi czynnikami, które moga spowodować ze za 4 lata w razie awarii będzie ono bezużyteczne? Np. jakas osłona?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 27 cze 2019, o 15:59

poszukaj na allegro ,bywają pokrowce z kodury,grubej kodury.Zawsze to zabezpieczenie przed blotem i solą.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 27 cze 2019, o 16:59

Zabezpieczanie koła jest bez sensu, wiele nowych samochodów nie ma koła zapasowego i jakoś jeżdżą. Posiadanie assistance nie zaszkodzi.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Natan » 27 cze 2019, o 18:46

Wojteks ?

Są różne sytuacje i nigdy nie jesteś w stanie ich przewidzieć. Komuś zależy na czasie i się spieszy. Jedzie wieczorem przez jakieś mniej zamieszkane rejony itp. I nagle kapeć. Assistance przyjedzie do Ciebie w 10 minut ?. Często gęsto trwa to godzinami. Bo ja w 5 minut zmienię koło. Co za czasy. Assistance jest dobre w razie poważniejszej usterki gdzie nie potrafimy sobie poradzić, koniecznego holowania itp. A koła zapasowego nie trzymamy w schowku na drobiazgi, że może nam zabierać potrzebne miejsce. Carbon ?. Ja przed włożeniem koła do foliowego grubszego wora spryskuje je olejem (inteligentnie i bez przesady samą felgę) w sprayu. Nie zardzewieje. A gdyby nawet trochę to jakie ma to znaczenie. Bo rozumiem, że masz windę ?.
Ostatnio edytowano 27 cze 2019, o 20:46 przez Natan, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 27 cze 2019, o 18:51

wojteks napisał(a):Posiadanie assistance nie zaszkodzi.

Ponieważ nie mam fabrycznie koła zapasowego ,chciałem wykupić assistance rozszerzone.Ubezpieczenie mam w "Balcia Insurance",za wariant assistance obejmującym naprawę koła musiał bym zapłacić 460zł ,dodatkowo.Za OC z podstawowym wariantem płacę 537 zł. Chyba taniej wyjdzie dokupić dojazdówkę i na dłuższe trasy wozić ją w bagażniku. :D
:D
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 27 cze 2019, o 19:09

[
Natan napisał(a):Są różne sytuacje i nigdy nie jesteś w stanie ich przewidzieć.

Oczywiście, np. złapałem podwójnego kapcia o 23:30 z soboty na niedzielę, koło mi nijak nie pomogło, assistance jak najbardziej. Co prawda zamiast być w domu o 2 w nocy byłem o 5 rano ale byłem.

Natan napisał(a):Bo ja w 5 minut zmienię koło.

Ja też ale jedzie przykładowa blondynka i na 1000% sobie koła nie wymieni a nawet jak znajdzie kogoś kto by to chciał jej pomóc to ten ktoś musiałby Renault mieć żeby wiedzieć jak dostać się do koła, niby to jest proste ale nie intuicyjne. Nie wiem co przyświecało (i przyświeca) konstruktorom Renault żeby koło pod spód dawać ale żeby go opuścić i tak trzeba wszystko z bagażnika wyjąć.

Ale każdy robi jak mu wygodnie.

Wojtek w napisał(a):chciałem wykupić assistance rozszerzone.Ubezpieczenie mam w "Balcia Insurance",za wariant assistance obejmującym naprawę koła musiał bym zapłacić 460zł

Hmm, zmień ubezpieczyciela? W przypadku takiej dopłaty to może lepiej faktycznie dojazdówkę kupić i w bagażniku ją wozić (jeżeli nie ma odpowiedniej wnęki). Chociaż w zasadzie powinien wystarczyć zestaw naprawczy.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez davop » 27 cze 2019, o 20:19

w clio I chyba po 10ciu latach skorzystałem z zapasówki (trzymało nawet ciśnienie) i jakoś nie przeszkadzało lekkie podrdzewienie. Spełniło swoją funkcję a wygląd ma drugorzędne znaczenie.
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 27 cze 2019, o 20:43

wojteks napisał(a):Chociaż w zasadzie powinien wystarczyć zestaw naprawczy.

Mam zestaw naprawczy.Na przebicie powinien wystarczyć,na przecięcie nie.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez sasio » 27 cze 2019, o 22:57

Ogólnie rozmawiałem z mechanikiem, to sam mechanizm jest niezawodny - zawodna jest linka która ma to koło utrzymywać.
Po prostu po 5-6 latach zgnije, już raz takie Clio IV niby robili.
Z jednej strony możemy zabezpieczyć linkę specjalnym smarem, z drugiej ten smar będzie łapał syf, który wejdzie w zwijaną rolkę i zamiast działać się zaklinuje
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 28 cze 2019, o 07:51

Wojtek w napisał(a):Na przebicie powinien wystarczyć,na przecięcie nie.

Ile razy przeciąłeś oponę?

sasio napisał(a):to sam mechanizm jest niezawodny - zawodna jest linka która ma to koło utrzymywać.

Wyciągałeś zapasówkę? Linka opuszcza/wciąga koło, blokowane jest inaczej przynajmniej w Clio 3.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 28 cze 2019, o 12:31

wojteks napisał(a):Ile razy przeciąłeś oponę?

Ja nie przeciąłem ,ale mi przecięli ,na szczęście w drugim aucie gdzie była zapasowa.Poszedłem w góry ,auto stało przy drodze w Ochotnicy Górnej ,po powrocie okazało się ,że ktoś przeciął z boku oponę.Obecnie ludzie są bardzo życzliwi i gościnni.Pozdrawiam przy okazji mieszkańców przysiółka Jaszcze gdzie stało auto.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 28 cze 2019, o 17:44

Po co ta cała dyskusja?Kolega ma koło zapasowe i chce mieć je w czystości.Jak pisąłem,na allegro są pokrowce z mocnej kodury za kilkanaście złotych,niech sobie kupi i założy.Jego prawo.miałem w CLIO zapasowe i przez 3 lata do niego nie zajrzałem,moze pordzewiało.W Capturze mam dojazdowkę i już w środku auta we wnęce.Problem brudu mnie nie tyczy,koło jak nowe.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 28 cze 2019, o 18:06

mopsik napisał(a):Po co ta cała dyskusja?

A co? Nie wolno dyskutować?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez sasio » 28 cze 2019, o 19:52

Wojteks wyciągałem z 10 razy już.
W Clio odkrecasz nakrętkę plastikowa aż zejdzie do samego dołu.
Pchasz ten uchwyt i koło spada, zdejmujesz go z takiego plastikowego uchwytu i wypinasz z niego linke.
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 28 cze 2019, o 21:01

sasio napisał(a):Wojteks wyciągałem z 10 razy już.

Wiem jak się wyciąga, upierdliwe to jest jakby nie patrzeć. 7 lat temu wyciągnąłem, podwiesiłem na miejsce i nie dotykałem, aż boję się ponownie opuścić. Chociaż to może dobry pomysł, zobaczyć co jeszcze z niego zostało.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez davop » 28 cze 2019, o 22:06

pokrowiec może łopotać i wydawać dziwne dźwięki.
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 28 cze 2019, o 22:28

Wątpię, koło mocno dociskanie jest do budy, dodatkowo jest gąbka / steropian aby nie stukać.
Najgorsze jest to ze jak dbasz to się zesra, ktoś nie interesuje się tym i działa :)
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez carbon » 29 cze 2019, o 06:37

Dzięki za odpowiedzi.

Podsumowując, nikt raczej z tym nic nie robił i przetartej ścieżki nie ma (aftermarket bądź DIY).

Mopsik dzięki za pomysł pokrowca z kordury, rozejrzę się, choć po cichu miałem nadzieje na coś w rodzaju plastikowej misy nieosłaniającej koło. Na allegro nie znalazłem, ale wolałem spytać.

Kwestie "Czy zmieniać czy czekać na assistance" pozostawiam bo nie oto było pytanie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 30 cze 2019, o 18:43

platikowe nie,bedzie problem z mocowaniem.Pokrowiec ,twardy i sztywny.Nawet miękki ale musi być mocny.Są takie pokrowce jak na wymianękół na zimowe/letnie.Koszt kilkanaście złotych.Mocno naciagniesz sznurkiem(zaciagaczem) i windą do góry.Kiedyś w CLIO też o tym myślałem ale jak zabraęłm się za tą windę to stwierdzięłm ze użyję ją pierwszy raz...jak przebiję koło :)

zerknij ,pierwsza z brzegu aukcja,pewnie trzeba podrasować pokrowiec typu mocniejsze linki itp
https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-na- ... 6695695509

https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-na- ... 6753088574

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jontek » 20 lip 2019, o 22:15

miałem clio 3 , 10 lat jeździłem , użyłem koło zapasowe 1 raz i największym problemem było to że zapomniałem jak się je opuszcza
troszkę tylko było pordzewiałe i linka była ok , ja bym tylko sprawdzał raz na jakiś czas czy mechanizm opuszczania -podnoszenia działa i tyle nie ma sensu tego niczym owijać
ale jak kto chce....

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne