Clio IV - klocki hamulcowe

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio IV - klocki hamulcowe

Postprzez mkars » 17 maja 2019, o 10:49

Na co należy zwracać uwagę przy wyborze klocków hamulcowych do Clio IV? Szukam czegoś z możliwie długą żywotnością. Możecie polecić coś z tego zakresu?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 17 maja 2019, o 11:59

Cześć

Wymieniałem ostatnio tarcze i klocki. Tarcze TRW a klocki Brembo. Jak na moje oko pylą umiarkowanie (wszak każde jakoś muszą). Bardzo, ale to bardzo delikatnie popiskują jak delikatnie wcisnę hamulec (być może w takim zestawie tarcza-klocek). Jak mocniej to milczą. Ogólnie jak najbardziej do przyjęcia cały zestaw (tarcze i klocki). Ja bym spokojnie polecił.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bizkicior » 9 lip 2019, o 11:07

Pytanko :-) co ile wymieniacie klocki oraz tarcze?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 9 lip 2019, o 12:30

Bizkicior napisał(a):Pytanko :-) co ile wymieniacie klocki oraz tarcze?

Zapewne według zużycia, jeden klocki zużyje po 15 000 km, inny 70 000km. Czasami tarcze wystarczają na 1 komplet klocków, czasami na 2 (jak były miękkie klocki).

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez kichu93 » 24 lip 2019, o 17:48

Ja kupiłem ostatnio TRW, a wcześniej miałem Renault. Tarcze również Renault z ASO. Przejechałem na TRW z 2000km i nic nie popiskuje, natomiast te Renault lekko popiskiwały wiec chyba niestety reguły nie ma. Dużo mniej pylą niż te Renault, ale wydaje mi się ze są twardsze i trzeba trochę mocniej wcisnąć hamulec. Ogólnie nie narzekam, 100zl za komplet na przod to całkiem uczciwie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 8 lut 2021, o 23:43

U mnie po 26000 klocki do wymiany… jakaś kpina ale jak trzeba to trzeba…. skoro to tyle wytrzymuje to chyba najlepiej brać to co najtańsze ...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 9 lut 2021, o 13:09

WinFS napisał(a):skoro to tyle wytrzymuje to chyba najlepiej brać to co najtańsze

Na pewno nie najtańsze bo one nawet 10kkm mogą nie wytrzymać. Ja bym coś markowego (TRW, Textar, Bosch ...) brał ewentualnie OEM.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 10 lut 2021, o 18:53

Brembo poniżej 100 chodzą na Allegro wydaje się dobry wybór

Update dla zainteresowanych: kupiłem klocki od Valeo, technicznie miały pasować /„zweryfikowane”/ … tylko to co dotarło okazało się minimalnie za małe od tego co być powinno. Potem uzyskałem info, że w roku produkcji clio 2015 zmieniali system hamowania i są też większe klocki. Ostatecznie kupiłem polskie firmy Breck… póki co mam 500 km przejechane i nie mogę narzekać - nie brudzą mi bardzo felg, nic nie piszczy. Niestety cena taka sobie bo 113 zł (te kupiłem już w sklepie na miejscu bo szkoda mi było kolejnych dni na zakupy online) podczas gdy te od Valeo były za 52 zł :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne