bagażnik na rowery clio III

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

bagażnik na rowery clio III

Postprzez dezerter » 19 sie 2019, o 07:47

Witam
temat może był ale może warto odświeżyć bo ktoś szuka bagażnika na rowery a w gąszczu informacji oraz modeli i rodzajów traci głowę.
Również ceny do wyboru i koloru :)
Szukam bagażnika na trzy rowery do clio 3 ph1.
z tego co każdy prawie wie co się tematem interesuje (taką mam nadzieje) to są trzy rodzaje:
1) na dach
2) na klapę
3) na hak
aby założyć na dach to trzeba mieć albo belki albo relingi dachowe a jak na hak to trzeba mieć hak i jeszcze do tego instalacje na 13pin.
moje clio jest gołe i wesołe :) w te dwa powyższe elementy.
na klapę - u mnie jest lotka na klapie to chyba nie da się zamontować.
znalazłem używany oryginalny do clio 3 hak ale pewnie będzie miał instalacje elektryczna 7 pinową
Może ktoś z was użytkowników clio 3 ale i nie tylko 1,2 czy 4 (inne marki również :)) ma jakiś bagażnik i podzieli się (wady, zalety) wraz ze zdjęciem swojej ireny z zamontowanym bagażnikiem z rowerami lub boksem.
myślę że wątek ułatwi potencjalnym użytkownikom wybór tego właśnie optymalnego.
zapraszam do dyskusji i podzielenia się.
moją obecność na forum sponsoruje IRENA

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 19 sie 2019, o 12:44

Mam Clio 3 Ph1 3 drzwiowe, do tego belki dedykowane CRUZ, na to montujemy rynienki rowerowe i do nich mocujemy rowery. Rowery świszczą i dają duży opór, trzeba pamiętać żeby nie wjechać do niskiego garażu/stanowiska, istnieje ryzyko zwiania rowerów z dachu przy podmuchu od ciężarówki. Na autostradę/eskę z rowerami na dachu bym nie pojechał.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 20 sie 2019, o 22:38

belki firmy cruz - aluminiowe czy stalowe?
a bagażnik -aluminiowy czy stalowy jakiej firmy?
jak ten komplet sie sprawdza?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 sie 2019, o 07:46

Stalowe, do okazjonalnego użytku (może z 3x założyłem).

Rowerów na Clio nie woziłem (też jakieś proste rynny miałem) ale efekty z innego auta znam (Omega Kombi).

Najwygodniejsze są moim zdaniem rozwiązania na hak (haki są tanie, kupujesz, montujesz, 3 tablicę rejestracyjną kupujesz w WK). Rowery są nisko, tylko troszkę wystają poza obrys (trzeba to mieć na uwadze), lekko utrudniają dostęp do bagażnika.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez carbon » 21 sie 2019, o 16:34

Najlepse rozwiazanie to bagaznik na hak, mimo kilku minusow bo idealne rozwiązanie nie istnieje.

Najgorszy na klape.

Pisze to jako osoba kiedyś startująca w różnej maści zawodach kolarskich i targająca 2-3 rowery z Warszawy w góry średnio co 2 tyg.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 21 sie 2019, o 17:34

carbon foteczka mile widziana jak się prezentował kiedyś zestaw :)
jeżeli masz teraz też aktualne mile widziane
a wg ciebie która jest gona polecenia: marka, model?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez piter1973 » 27 sie 2019, o 17:58

wojteks napisał(a):Mam Clio 3 Ph1 3 drzwiowe, do tego belki dedykowane CRUZ, na to montujemy rynienki rowerowe i do nich mocujemy rowery. Rowery świszczą i dają duży opór, trzeba pamiętać żeby nie wjechać do niskiego garażu/stanowiska, istnieje ryzyko zwiania rowerów z dachu przy podmuchu od ciężarówki. Na autostradę/eskę z rowerami na dachu bym nie pojechał.

eee , mam clio 3 ph2 . kupiłem belki dachowe i szyny rowerowe inter pack ( modelu nie pamiętam ). z rowerami zjeździłem Polskę , takśe Skami i Autostradami , predkosci tak do 110 km/h . owszem , silnik 1,2 75 KM trochę słaby , mocniejszy powiew wiatru czuć , świszczenia nie odczułem . zalety ? - taniej niż montaż haka i platformy , nieutrudniony dostep do bagażnika . wady - wysoko trzeba podnosić rower ( ja mam 180 cm wzrostu i sobie radze bez problemu ) , większe opory powietrza ( ale bez przesady ) , trzeba uważać na wysokość wjazdów ( np. mc donalds , parkingi , krzeki i drzewa ) . gdyby moje miało hak to bez wahania kupiłbym platformę na hak . gniazdo z 7 na 13 pin zawsze można przerobić .

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez bartman » 30 sie 2019, o 09:08

Mam Clio 3ph1 1.2 75KM 5d. Bagażnik dachowy dedykowany, przykręcany do otworów, które są pod uszczelką drzwi w brzegu dachu. Rozwiązanie trochę uciążliwe w montażu, ale się już przyzwyczaiłem. Sam bagażnik rowerowy mam taki https://tinyurl.com/y3acyx56, w którym mocuje się rower bez przedniego koła - na zacisk taki jak w kole. Tylne koło zapina się w takiej krótkiej rynience paskiem zębatym. Nie ma siły, żeby rower wyleciał, albo się bujał na boki. Zdarzyło mi się jechać z rowerem na dachu 130km/h i poza hałasem żadnych negatywnych odczuć. P
pozdrawiam
bartman #152 ___________________________________________________________Pomóż zwierzakom, kliknij na http://www.pustamiska.pl

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Terzet » 12 wrz 2019, o 11:01

Też szukałem bagażnika rowerowego do swojego Clio i tak jak ktoś tu już pisał, też stwierdziłem, że dachowy nie bedzie odpowiedni. Zdecydowałem się za to na bagażnik rowerowy na hak: https://www.iparts.pl/czesc/bagaznik-rowerowy-na-hak-amos-3-7607,1-amos-7607-1044556.html#v - na tej stronie znalazłem dosć niedrogi, a jakość jest dobra. Teraz bez problemu mogę wziąć rower ze sobą w podróż ;)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez manolo0-1 » 21 sty 2020, o 13:49

Pozwolę sobie odgrzebać temat.
Kolego Carbon, czy faktycznie tak źle z tą klapą? Jaki model bagażnika montowałeś? Bagażnik potrzebny mi jest do okazyjnego wywiezienia rowerów poza miasto (10-15km), nie planuję dalekich, autostradowych wypadów.
Oczywiście zgodnie z Waszymi (i nie tylko) opiniami nie jest to dobre rozwiązanie, ale dla takiego użytkowania?

Mam okazję w dobrej cenie kupić Thule Clip On, problem jest taki że producent nie pokazuje kompatybilności z Clio III. Pozostali producenci bez problemów dopuszczają montaż na Clio. Myślę czy nie zaryzykować i nie spróbować z Thulem, może jednak się uda (pasuje różnych hatchbacków, również do tych modeli do których inni producenci bagażników deklarują zgodność z Clio)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez carbon » 21 sty 2020, o 22:51

Nie wypowiem sie odnośnie Clio + bagaznik, ponieważ nigdy nie wozilem nim rowerów. Temat przerobilem na kilku innych samochodach.

Ogólnie bagaznik na klape, ja obciaza. Pozatym gdzies mi musi sie oprzeć, czyli lakier jest zagrożony.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez manolo0-1 » 22 sty 2020, o 15:13

Zaryzykuję więc i zdam relacje z testów.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 sty 2020, o 18:11

carbon napisał(a): czyli lakier jest zagrożony.

A jakie to ma znaczenie, rysy na lakierze?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 4 sie 2020, o 18:14

w zeszłą sobotę odbył się piewszy test bogażnika rowerowego. udało się dorobic śruby jak w oryginalnych belkach.
na wiosnę zakupiłem po okazyjnej cenie oryginalne aluminiowe belki do clio oraz trzy uchwyty rowerowe fimy Aguri model acuda II. :)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 11 sie 2020, o 20:40

Tak się prezentuje na Irenie
Załączniki
IMG_20200806_191627.jpg
IMG_20200808_003811.jpg
IMG_20200808_004216.jpg

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil