Nadchodzi Clio V - co już wiemy

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Nadchodzi Clio V - co już wiemy

Postprzez mayn » 3 paź 2019, o 20:27

Clio to jest auto miejskie, jest małym, lekkim samochodem i nie ma wielkiej potrzeby aby montować z tyłu hamulce tarczowe, więc standardowo są bębny. Jeśli domówi się automatyczny hamulec ręczny, w takim przypadku są tarczówki z tyłu bo tylko na tarczówkach działają siłowniki elektryczne w zaciskach...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 3 paź 2019, o 20:30

O!!!I to jest odpowiedz fachowa.!!!!Brawo Mayn

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 3 paź 2019, o 20:33

A co do tego rs line z ogloszenia:jak mozna kupić takie auto z bebnami z tylu!!!Przecież wystarczylo dolozyć 1000 zł i bylyby tarcze podlokietnik i elektryczny hamulce.Nie pojumuje myslenia dilera.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 3 paź 2019, o 20:53

W fabii 1.0 110 tarcze z tyłu były fabryczne.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 3 paź 2019, o 21:34

# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 10 paź 2019, o 01:38

Różnica????Coś tam zmienili.....
Załączniki
1200_800_db947ae95514278e4536264e.jpg
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez polon18 » 10 paź 2019, o 08:40

No zmienili. Światła z przodu jak z Megane a tylne światła że scenika

Obrazek
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 10 paź 2019, o 09:39

mamiroma1970 napisał(a):Różnica???? Coś tam zmienili.....

Więcej zmian jest wewnątrz, niż na zewnątrz.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 10 paź 2019, o 13:19

mayn napisał(a):Clio to jest auto miejskie, jest małym, lekkim samochodem i nie ma wielkiej potrzeby aby montować z tyłu hamulce tarczowe, więc standardowo są bębny. Jeśli domówi się automatyczny hamulec ręczny, w takim przypadku są tarczówki z tyłu bo tylko na tarczówkach działają siłowniki elektryczne w zaciskach...

Widziałem we wtorek na mieście Clio V. Z odległości 20m wygląda jak IV ka, tylko światła się różnią z przodu.

W Clio III w momencie gdy swój kupowałem, to tarcze z tyłu dostałem w pakiecie z ESP.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez polon18 » 10 paź 2019, o 13:45

Żeby mieć sensowne wyposażenie to trzeba kupić intensa a i tak jeszcze wiele można dokupić bo nawet Intens nie ma full opcji.

I niestety Clio będzie zawsze Clio a nie Megane.
Brak wygłuszenia drzwi i nadkoli co nawet ma mój stary scenic z 2003 roku ma. No i ten wszechobecny szum wiatru
A w Megane IV cisza

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez davop » 10 paź 2019, o 15:47

Jechałeś? Ja przynajmniej siedziałem :-p i miałem bezpośrednie porównanie (już mi przeszło na dobre alpine i inne coupe tego typu)

20191006_133517~2.jpg

Jeszcze raz https://youtu.be/k7YKxzj_8U0?t=28m58s
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez polon18 » 10 paź 2019, o 18:17

Siedziałem.
Tu są zdjęcia z modelu zen.
Czyli brak paska LED typu C a tylko kawałek,
Zwykły kluczyk a nie karta
zegary wskazówkowe
Tempomat i asystent pasa ruchu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
upload images

Obrazek
Ostatnio edytowano 10 paź 2019, o 20:12 przez polon18, łącznie edytowano 1 raz

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 10 paź 2019, o 18:44

Jak w Dacii :mrgreen:
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 10 paź 2019, o 21:26

polon18 napisał(a):Tu są zdjęcia z modelu zen.
Zwykły kluczyk a nie karta
zegary wskazówkowe
Tempomat i asystent pasa ruchu

Super, czyli coś dla mnie (nie potrzeba mi psujących się gadżetów, np. karty, elektrycznego ręcznego, itp.).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 11 paź 2019, o 07:02

Przeraża mnie ten downsizing w motoryzacji. To zmierza w kierunku jednorazowych zapalniczek. Na chwilę obecną jest w połowie drogi. Silnik 1,3 i 133 KM...

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 11 paź 2019, o 07:31

A nie powiem...a nie mówiłem ?
Na grupie Clio IV na FB wiele razy pisałem że Zen to jakaś porażka - bieda za 60k w porównaniu do IV.
Tyle co ludzi bronilo to auto...sami teraz pisza co to ma byc
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez mayn » 11 paź 2019, o 08:24

Natan napisał(a):Przeraża mnie ten downsizing w motoryzacji. To zmierza w kierunku jednorazowych zapalniczek. Na chwilę obecną jest w połowie drogi. Silnik 1,3 i 133 KM...

Jestem bardzo zadowolony z tego że wolnossące silniki odeszły do lamusa.... Jeździsz 1.5 dCi.... jeszcze w połowie lat 90-tych silnik wolnossący 1.5 diesel np. w Citroenie Saxo miał tylko 57 KM i śmieszne 95 Nm.... Dzisiaj 1.5 dCi w Meganie IV ma 115 KM i zbiera się fajnie, bez problemu powinien zrobić 300 tyś km przy założeniu regularnej wymiany oleju i odpowiedniej eksploatacji.... Jeśli chodzi o silnik benzynowy jest również 1.3 TCe o mocy 160 KM w Meganie IV....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 11 paź 2019, o 08:27

I jak to ma si e do tej ekologii? 300 tyś? Co to [delfin] jest za przebieg. Mam służbowa octavie z 750tyś przebiegu i prędzej się blacharka rozpadnie ni z motor padnie. A teraz 300 tyś i kup nowe auto :lol:
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 11 paź 2019, o 08:58

A co z bezpieczeństwem takiej wypierdzianej Octavii ? Jeśli to Octavia I to strach tym jechać..... Ma ESP ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 11 paź 2019, o 09:16

A to mniejsze silniki wpływają na bezpieczeństwo? :lol: :lol: :lol: Nie można dać niezawodnego motoru do nowego auta bo będzie mniej bezpieczny? A auto to Octavia 2 i ma ESP
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne