Nadchodzi Clio V - co już wiemy

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Nadchodzi Clio V - co już wiemy

Postprzez mayn » 11 paź 2019, o 09:53

Takie teraz czasy że silniki turbodoładowane skutecznie wypierają jednostki wolnossące. Gdy na początku lat 90-tych silniki diesla seryjnie otrzymywały turbo sprężarkę, jakoś nie było wielkiego halo gdy ich żywotność nagle spadła z blisko 2 milionów km (np. Mercedes W124 2.0D), do blisko 200-300 tyś km bez poważniejszych napraw.... Jestem okropnie zadowolony ze swojego silnika turbo doładowanego benzynowego, w trasie spala około 5 litrów, w mieście max 8 litrów i mam do dyspozycji 230 Nm poniżej 2000 obr. Tak sobie teraz myślę że gdybym np jeździł Megane IV 1.6 SCe 115 KM i śmieszny moment obrotowy 150 Nm powyżej 4000 obr, spalanie powyżej 10 w mieście i wieczny hałas za sprawą wysokich obrotów.... dramat. Te silniki są adresowane dla dziadka po zawale....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 11 paź 2019, o 10:02

Małe wyżyłowane silniki z turbo, to nie złośliwość producentów samochodów, tylko konieczność z uwagi na normy EURO (silnik musi mieć moc, być ekologiczny i powinien "do remontu" przejechać minimum 200 tys. km). Producenci codziennie produkują nowe auta i chcą je codziennie sprzedawać. W ich zainteresowaniu są tylko i wyłącznie kierowcy, którzy kupują nowe pojazdy (mają być zadowoleni i po 3 - 5 latach powinni zmienić auto na nowe). A co z kolejnymi właścicielami samochodów (którzy kupują używane auta), oni wg producentów mają być bardzo niezadowoleni (z uwagi na awaryjność) - "powinni żałować, że nie kupili nowego samochodu za gotówkę lub na kredyt".
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 11 paź 2019, o 11:37

Ja tylko nie rozumiem jednej rzeczy. W Europie transport drogowy ma się dobrze (TIR itp.). Ciężarówek jeździ w pip. Chociaż inni twierdzą, że jest źle bo Polacy go zabijają (wszak jesteśmy liderem w Europie w tym temacie i nie mamy konkurencji ). Ale to już pomijam, bo to jest temat czysto ekonomiczny pilnujący interesów przewoźników z zachodu. Tutaj nikt nie bawi się w jakieś pojemności rodem z PF 126p (abstrachuje i przesadzam oczywiście). Nadal ciężarówki mają swoje pojemności i nikt tam się nie bawi w jakieś zmniejszanie pojemności kosztem przebiegów. Niejedna ciężarówka jest bardziej naszpikowana osprzętem aby spełnić najwyższe normy Euro od osobówki. Można :?: ...można. Sądzę, że jest to działanie czysto ekonomiczne nastawione na drenaż portfeli kierowców osobówek...bo przecież nie można rozłożyć na łopatki jednej z głównych gałęzi gospodarki. Więc trzeba doić tych co napędzają cały ten łańcuszek.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Andbb » 11 paź 2019, o 17:04

Mam takie pytanie czy w wersji zen nowego Clio wnętrze dużo odbiega od wersji Intens. Pytam tylko o jakość użytych materiałów. Szczerze mówiąc po obejrzeniu relacji pewnego pana na youtube nawet zacząłem się zastanawiać nad zakupem w przyszłym roku tego cacka w wersji Zen.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez sasio » 11 paź 2019, o 20:45

Jeżeli oglądałeś petryngledzi to on nie miał Zen co mu napisałem w komentarzach.
To był mix Intensa i RSLine
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Andbb » 11 paź 2019, o 21:02

Tak oglądałem pertyna szczerze powiem że narobił mi chrapkę na to auto ale jakbym miał się zdecydować to raczej na wersje zen, z tym że tam już to zapewne wnętrze nie będzie robiło aż takiego wrażenia. Szkoda że w żadnym teście dostępnym na Youtube nie ma omawianej wersji zen.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez polon18 » 11 paź 2019, o 22:28

Przecież udostępniłem jak wygląda Zen w środku. Czyli bieda bieda bieda

Skoro mówisz że zen super to porównaj teraz:
Regulacja klimy w droższych ma wyświetlacze w pokrętłach w zen są zwykle

Pierwsze 2 zdjęcia to ZEN
Dwa pozostałe to Intens z ładowarką indukcyjną

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zdjęcia free

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 12 paź 2019, o 10:33

ja też wolałbym zen mniejsze prawdopodobieństwo że się coś popsuje :)
reszta to jednak z intens :D
moją obecność na forum sponsoruje IRENA

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Andbb » 12 paź 2019, o 12:46

Nie mówię że Zen jest super tylko że wydanie ponad 60 tyś na wersje Intens to jak dla mnie trochę dużo. Koszt jest dla mnie jedynym aspektem dla którego biorę pod uwagę wersje Zen.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 12 paź 2019, o 13:43

jak kupisz to pochwal się benzynka czy dci?
moją obecność na forum sponsoruje IRENA

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 12 paź 2019, o 16:37

Zen 59...a Intens 62900 super różnica między kiblem a dobra wersja.
W Intens masz Orange Valencia za 1zl a w Zen 3000
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 12 paź 2019, o 18:39

Zen 56400 chyba coś ci się pomyliło
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 12 paź 2019, o 22:14

sasio napisał(a):Intens 62900

Moim zdaniem, zbyt wsoka cena jak za auto segmentu "B" (znajomy za identyczną kwotę kupił nowego Dustera z silnikiem 1,3 TCe 130 KM).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 12 paź 2019, o 23:02

Pan Bułka tak 56400 katalogowo i dolicz 3000 za lakier bo póki co białych nie ma aby były za darmo.
W lokalnych salonach sprzedano kilka Zenow i z rabatami których praktycznie nie ma ceny oscylują ok 60.000
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 13 paź 2019, o 14:54

Zaje.... promocja clio za 499zł miesięcznie bez wpłaty własnej... ostatnia rata 37 tyś :doh: :D
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 13 paź 2019, o 15:08

Otóż to mamiroma1970,

Ludzie nie zdają sobie sprawy jak to wygląda FINALNIE. Zasada jest prosta jak drut. Minimalna wpłata albo jej brak i zamykasz się w kwocie samochodu z następnego segmentu w górę. Tylko z tą ostatnia ratą to lekko przesadziłeś. No bo jak ją uzasadnisz matematycznie uwzględniając najwyższy procent odsetek :?: .

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 13 paź 2019, o 15:09

https://wrc.net.pl/renault-clio-rs-czek ... y-elektryk

Wynika z tego że już koniec Clio rs... Z resztą patrząc na ceny nowych Clio kosztowałby chyba prawie tyle co megane 4rs :-)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 13 paź 2019, o 15:22

Natan napisał(a):Otóż to mamiroma1970,

Ludzie nie zdają sobie sprawy jak to wygląda FINALNIE. Zasada jest prosta jak drut. Minimalna wpłata albo jej brak i zamykasz się w kwocie samochodu z następnego segmentu w górę. Tylko z tą ostatnia ratą to lekko przesadziłeś. No bo jak ją uzasadnisz matematycznie uwzględniając najwyższy procent odsetek :?: .

Tu masz kolego :lol: :lol: :lol:
https://cdn.group.renault.com/ren/pl/pd ... -price.pdf
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 13 paź 2019, o 16:28

I co w tym śmiesznego?
Rata jest do modyfikacji, patrząc na oprocentowanie oraz obecną inflację ta oferta nie jest taka zła, nawet całkiem atrakcyjna. Zdecydujesz się na wyższą ratę, będziesz miał mniejszą finalną, prawda że proste?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 14 paź 2019, o 07:50

Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne