Ciśnienie w oponach Clio IV Grandtour

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Ciśnienie w oponach Clio IV Grandtour

Postprzez m_glod » 31 paź 2019, o 11:19

Witam. Może mi ktoś łopatologicznie napisać jakie winno być ciśnienie w oponach 195/55/16 w clio iv grandtour 1.2 tce. Do tej pory zawsze było napisane na naklejce z odpowiednim obciążeniem. A tu jest jakoś głupio do prędkości? Masakra

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 31 paź 2019, o 12:19

Mam identyczne wymiary opon. Benzyna ..co łopatologicznie. Jajca sobie robisz :?: .Neta ukradli czy co :?: .Co to znaczy łopatologicznie :?: . Panie kolego . Mam diesla 1,5 DCI. Przód 2,1, tył 2,0. Odejmij sobie jedną dyszkę bara na osi. Wstydź się . Lata już tak kilka lat...i bieżnik jest równomiernie wytarty.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez m_glod » 31 paź 2019, o 13:01

Ok rozumiem. Powyżej 160 km/h ciśnienie w oponie powinno być wyższe niż przy normalnej jeździe. Zaciekawił mnie temat ponieważ jak napompuje koło zgodnie z tabliczka a jest jak u ciebie to w dolnej części opony praktycznie nie widać bieżnika.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 31 paź 2019, o 13:21

2.3 2.1
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez m_glod » 31 paź 2019, o 13:49

No właśnie. A czy tyle nie powinno być gdy poruszamy się z prędkością powyżej 160km/h?

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez m_glod » 31 paź 2019, o 17:30

Obrazek

Uważam ze powinno być 2.2 i 2.0

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 31 paź 2019, o 17:41

Ale posrana ta tabliczka
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 31 paź 2019, o 18:29

Zdecydowanie 2.2 i 2.0 no bo ile się jeździ powyżej 160? Ja przykładowo nigdy, pewnie jak wielu innych. Z drugiej strony jak przy +15 napompujesz 2.3 i 2.1 to przy 0 będzie około 2.2 i 2.0 więc nie ma co dramatyzować i się doktoryzować z 0.1 bara.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez m_glod » 31 paź 2019, o 18:43

Zapewne masz racje, ale pierwszy raz spotkałem się z taka tabliczka. Dzięki chłopaki [THUMBS UP SIGN]

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 31 paź 2019, o 20:17

wojteks napisał(a):Zdecydowanie 2.2 i 2.0 no bo ile się jeździ powyżej 160? Ja przykładowo nigdy, pewnie jak wielu innych. Z drugiej strony jak przy +15 napompujesz 2.3 i 2.1 to przy 0 będzie około 2.2 i 2.0 więc nie ma co dramatyzować i się doktoryzować z 0.1 bara.

Dokładnie tak.A za mc jak sprawdzisz to wogóle w każdym kole będzie inaczej.Jak np auto stoi lewą stroną do słońca to w kołach po tej stronie ma inne ciśnienie niż w tych w cieniu.Zatankuj koła azotem i po problemie :)

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 31 paź 2019, o 22:41

mopsik napisał(a):Zatankuj koła azotem

Przecież każdy tankuje 80% azot.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 31 paź 2019, o 23:36

2.3/2.1 .W serwisie opon walą zawsze u mnie 2.5 na wszystkie koła.Olewam to, jest.OK.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 1 lis 2019, o 08:07

Funmark napisał(a):W serwisie opon walą zawsze u mnie 2.5 na wszystkie koła.Olewam to, jest.OK

Upuścić zawsze łatwiej niż dopompować.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez davop » 1 lis 2019, o 13:05

Przy 2.0 na moich 185/55/16 XL to wyglądało jakbym miał kapcia. Na letnich i zimowych trzymałem 2.8. Uprzedzając napiszę, że przy przebiegu 150tys wymieniałem tylko końcówki drążka a reszta w oryginale fabrycznym
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 1 lis 2019, o 14:09

Davop ?

Mamy identyczne rozmiary felg i opon. Te 2,8 które pompujesz to u mnie jest na tabliczce pokazane przy maksymalnym załadowaniu. I to nawet nie tyle. Przy 2,2 u mnie stoi normalnie przy średnio obciążonym. A też mam diesla jak Ty. Weź pod uwagę, że Twoja Meganka jest nieco cięższa niż Clio i stąd prawdopodobnie pompujesz 2,8. Autor tematu zapytał o Clio.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne