Regeneracja zacisku hamulcowego

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Regeneracja zacisku hamulcowego

Postprzez Duchu123 » 12 lis 2019, o 21:00

Jak zregenerować zacisk hamulcowy to duży koszt czy lepiej poszukać na szrocie ?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 12 lis 2019, o 22:37

Najpierw trzeba napisać do czego ten zacisk ,a nie żeby trzeba szukać w Twoim profilu. Po drugie ,który to zacisk ? przód - tył ? i co się z nim dzieje. Kupując używany , nie ma gwarancji ,że jest sprawny .Ja sam regeneruję zaciski w swoich autach ,wtedy mam pewność co jest zrobione.Wszystko zależy też od Twoich zdolności "mechanika ".
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Duchu123 » 13 lis 2019, o 05:54

Z przodu zacisk prawy a co się dzieje ściąga mnie w prawo i widać po klocku ze złe bierze bo po lewej jest jak nowy a po prawej wcale go prawie nie ma a wymieniałem w lato klocki

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 13 lis 2019, o 06:27

Zaciskasz wężyk hamulcowy, demontujesz zacisk, rozbierasz zacisk (wyjmujesz tłoczek), jak nie ma nadmiernej korozji to czyścisz tłoczek i zacisk, składasz na nowych gumkach, montujesz, odpowietrzasz układ i już. Jak tłoczek jest skorodowany kupujesz nowy zacisk (ewentualnie używkę i od razu regenerujesz.)

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 13 lis 2019, o 08:51

Duchu123 napisał(a): po lewej jest jak nowy a po prawej wcale go prawie nie ma a wymieniałem

Jak ściąga w prawo przy hamowaniu i nie ma tam klocków ,to raczej może być zatarty lewy zacisk i hamuje tylko prawa strona. Sprawdził bym oba zaciski ,jak przesuwa się tłoczek.Zamiast zaciskać przewód hamulcowy,co może go uszkodzić ,zablokuj wciśnięty pedał hamulca i płyn też nie wypłynie i można spokojnie wyjąć dwa zaciski.
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne