Nadchodzi Clio V - co już wiemy

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Nadchodzi Clio V - co już wiemy

Postprzez Pan Bułka » 14 paź 2019, o 08:51

Te zegary w ZEN to porażka, w Clio IV były o wiele ładniejsze a tu Dacia :lol:
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 14 paź 2019, o 10:17

Jeśli dobrze widzę, to ZEN ma manualną klimę i stacyjkę na kluczyk?
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 14 paź 2019, o 11:27

Zen to padaka.jesli ma by c przeskok jakosciowy to tylko intens albo rs line oczywiscie koniecznie w opcji z miekkim boczkami i tarczami z tylu.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez polon18 » 14 paź 2019, o 12:18

Bogdan61 jak byś zauważył /czytał to już to napisałem
Zen:
Manualna klima
Zwykłe zegary nie pełne LCD
Kluczyk zamiast karty
Nie ma Drl w kształcie C tylko mały pasek u góry
Z bezpieczeństwa asystent pasa ruchu

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 14 paź 2019, o 19:57

Zastanawiam się cały czas czy Clio V przełamało w końcu poziom akustyczny w swojej klasie, zbliżając się do wyciszenia współczesnych kompaktów.... Jeśli wciąż buczy i wyje powyżej 100 km/h to porażka.... Lepiej dorzucić do niemal każdego kompaktowego samochodu który już ma dobre wyciszenie powyżej 100 km/h.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 14 paź 2019, o 21:21

mayn napisał(a):Zastanawiam się cały czas czy Clio V przełamało w końcu poziom akustyczny w swojej klasie, zbliżając się do wyciszenia współczesnych kompaktów.... Jeśli wciąż buczy i wyje powyżej 100 km/h to porażka.... Lepiej dorzucić do niemal każdego kompaktowego samochodu który już ma dobre wyciszenie powyżej 100 km/h.

a który to taki?
moją obecność na forum sponsoruje IRENA

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 14 paź 2019, o 22:38

Zdecydowana większość kompaktów z silnikami doładowanymi jest dobrze wyciszona... Nie wiem jak najnowszy model Mazdy 3, ale poprzednia generacja czyli ta która jeszcze była produkowana w 2018 roku nie była dobrze wyciszona, jak również Mazda 6, oraz CX-5.... Nowa Mazda 3 ciasnawa na max z przodu, i cena kosmos lekko ponad 100 tyś zł za średnią wersję :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Wasabi » 29 lis 2019, o 15:05

W tej klasie poziom akustyczny już dawno został przełamany przez Fiestę i Polo.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 30 lis 2019, o 07:51

mamiroma1970 napisał(a):
Natan napisał(a):Otóż to mamiroma1970,

Ludzie nie zdają sobie sprawy jak to wygląda FINALNIE. Zasada jest prosta jak drut. Minimalna wpłata albo jej brak i zamykasz się w kwocie samochodu z następnego segmentu w górę. Tylko z tą ostatnia ratą to lekko przesadziłeś. No bo jak ją uzasadnisz matematycznie uwzględniając najwyższy procent odsetek :?: .

Tu masz kolego :lol: :lol: :lol:
https://cdn.group.renault.com/ren/pl/pd ... -price.pdf

Dokładnie... to jest Nowe Clio a nie clio V
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 4 gru 2019, o 20:01

Rozumiem podatek od nowości ale prawie 60k i analogowe zegary i te przyciski nawiewów jak z Dustera to przesada :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 11 gru 2019, o 19:20

Oglądałem dzisiaj Clio 5. Auto ciasne, i adresowane dla kobiet na warunki miejskie. Ewidentnie widać że to jest Clio IV po głębokiej modernizacji.....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 11 gru 2019, o 22:23

mayn napisał(a): Ewidentnie widać że to jest Clio IV po głębokiej modernizacji.....

Chyba Renault bierze przykład np. z VW, produkowali Golfa V, a Golfy VI i VII... to Golf V po "głębokiej modernizacji". Jak coś jest dobre i się podoba, to po co to zmieniać.
Użytkownicy modelu Clio zbytnio się przyzwyczaili, że każdy następny model jest inny.

P.S.
Golf V
Obrazek

Golf VI
Obrazek

Golf VII
Obrazek
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 12 gru 2019, o 16:41

Dokładnie, oraz oszczędności na nowej generacji Clio V dla Renault. Związane to jest z tym że nie trzeba od zera projektować nadwozia, jedynie kosmetyka zewnętrza oraz nowe wnętrze.... Z wszystkich generacji Clio, tylko Clio III było odważnym modelem jeśli chodzi o ilość miejsca w środku. Clio IV, V wróciło rozmiarami do Clio II....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 24 gru 2019, o 10:04

Ahaś, i z oszczędności zaprojektowali od podstaw płytę podłogową (podpowiedź: najważniejszy element w samochodzie). W Clio V jest więcej miejsca, niż w IV.
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez niebezpieczny » 23 lut 2020, o 21:13

Mial ktos moze okazje przejechac sie 1.0TCe z X-Tronic? Jakies wrazenia?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 2 mar 2020, o 01:39

W sobotę byłem zobaczyć nowe Clio, jako, że mam kaprys żeby przejechać się wersją z automatem to muszę na to poczekać - sprzedawca zarzekał się, że w ciągu tygodnia - dwóch będą mieć... niech im będzie, nie spieszy się ;D Za to miałem sporo czasu by obejrzeć sobie zarówno nowe Clio jak i Captura... szczerze mówiąc nowe Clio nie porwało mnie jakoś szczególnie... niby wnętrze staranniej wykonane ale ponad 60k i manualna klima, zegary rodem z Dacii i lat 90 XX wieku, zwykły ręczny, brak podłokietnika a na koniec plastik na boku konsoli ze skrzynią biegu, o który opiera się noga.... ale najgorsze moim zdaniem to to, że strasznie wąskie jest to nowe Clio- w IV między fotelem a słupkiem jest nawet duża przestrzeń a w V jej praktycznie nie ma... może po jeździe zmienię zdanie ale początkowe wrażenie jest mocno średnie.

Z takich niezależnych od wersji jeszcze aspektów to w nowym clio przenieśli regulację kąta oparcia na dźwignię obok regulacji wysokości - wreszcie odpada bolączka z IV, gdzie jak daliśmy podłokietnik to regulacja była upierdliwa... niestety Renault dalej uparcie trzyma się mechanizmu rodem jeszcze z Clio2 jak nie wcześniej jeszcze: nadal nie ma płynnej regulacji kąta oparcia, cały ten mechanizm chodzi nieprzyjemnie ciężko... być może to tylko wina modelu ekspozycyjnego natomiast jeśli tak sprawuje się auto po kilku tygodniach na salonie to jak wytrzyma codzienną eksploatację...
Drugi temat to długość siedziska: w c5 jest to samo co w Clio 4: owszem, fotele są super wygodne ale w zwykłej wersji są zbyt krótkie przez co praktycznie większa część nóg aż do kolan wisi w powietrzu - po mieście mały problem ale w dłuższych trasach już gorzej... no i taki punktowy nacisk niestety wpływa na to, że fotel staje się niższy i bardziej miękki szybciej niż to powinno nastąpić. Z tego co się orientuje pakiet RS ma już dłuższe siedziska, szkoda tylko, że nie da się tego domówić do intense nie mówiąc już o Zen.

Nowy Captur natomiast bardziej mi się spodobał.. fajniejsza pozycja za kierownicą, rozbudowana konsola jakby mniej przeszkadzała, w stosunku do gen1 spora rewolucja w jakości wnętrza, na szerokość trochę lepiej. Do tego fotel minimalnie dłuższe ma siedzisko (zwykła wersja, nie żadne sport pakiety).

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 3 mar 2020, o 17:15

Niech służą.... mam clio II ph II i jeżeli V też tak będzie robiona ..kupię.
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez niebezpieczny » 3 mar 2020, o 19:33

WinFS czekasz na 1.0 w automacie?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez thmc1988 » 3 mar 2020, o 22:53

Ja również dzisiaj oglądałem "całą rodzinę Renault". Odnośnie clio 5: *z zewnątrz nie widać tych wymiarów - to nadal auto miejskie, wyraźnie mniejsze od megane pomimo podobnej szerokości.
*środek - trzeba przyznać, że wersja intense jest nieźle wykonana. Świetna jakość wnętrza, wygodne fotele, można znaleźć właściwą pozycję. * fotele - tej samej długości co 3,4 generacja. Z racji innej budowy kolumny kierownicy i zwężającego się tunelu środkowego miałem więcej miejsca na uda, nogi a mam 182 cm wzrostu i 86kg.
*usiadłem bez problemu za sobą. Nawet wydaje mi się, że miejsca było więcej niż w megane - tam fotel jest bardziej rozbudowany, w clio z wgłębieniem. W clio pomimo przestrzeni wydawało się jednak ciasno przez przyciemnione szyby + małe okna i mniejszą szerokość wnętrza.
*bagażnik - 390l to pewnie nie jest ale w dolnym położeniu wydaje się głębszy i odrobinę większy od tego w clio 3. Plus za uchwyt do zamykania klapy, minus za półkę która jest mało stabilna. Otwieranie pokrywy bezproblemowe - recenzenci szukali problemów na siłę.
*dobre głośniki w wersji intense (no chyba że to był pakiet bose ale nie widziałem nigdzie emblematu)
*zegary - szkoda zmarnowanego miejsca, wyglądały jak doklejone na siłę.

Ogólne wrażenie: pomimo zauważalnego skoku jakościowego cena za topowy egzemplarz jest przesadzona. 70-75tys za wersję intense/Rs line z automatem to o jakieś 5-10tys za dużo, chociaż to wynika z ogólnego wzrostu cen i inflacji. U konkurencji jest sporo drożej.

Większy efekt wow miałem w megane gt line. Genialne fotele, skrojone idealnie pode mnie (mam długie nogi i szerokie uda). Wnętrze spójne, dobrze zaprojektowane, czuć przestrzeń z przodu. Z tyłu w megane było mniej miejsca na stopy, kolana i głowę niż w clio (chociaż mogło to wynikać z bardziej leżącej pozycji przez inną odległość pedałów i kolumny kierownicy). Bagażnik szerszy, dłuższy ale wydawał się mniejszy albo taki sam jak w clio (pewnie przez mniejszą głębokość).

Na koniec captur - auto o idealnych wymiarach, jest śliczne, ma dobre proporcje. W środku trochę czar prysł. W wersji zen plastiki i projekt kokpitu gorsze niż w clio - na poziomie megane. Z przodu czuć przestrzeń chociaż fotele są niewiele większe niż w clio. Wysuwany schowek niefunkcjonalny. Z tułu miejsca więcej niż w clio/megane - ok 8-10 cm odległości od foteli (w megane ok 2, w clio ok 3-4). Bagażnik również spory - bliżej mu do kadjara niż megane - realna pojemność ok 400-440l.

Po wyjściu z salonu (miałem tylko 30 min na szybkie oględziny - na jazdy próbne lub testy wybiore określone modele / wersje silnikowe) moje clio 3 nagle stało się mniej denerwujące, fotele tak samo wygodne, przestrzeni więcej niż w clio 5 oraz większe okna sprawiają, że wydaje się większe. Efekt wow w nowszych modelach jest - ale to tylko efektowne (podobne) plastiki, ekran który nie przeszkadza i kilka lepszych pokręteł. Ns plus nowych modeli izolacja wnętrza - to ogromna różnica. Fakty są jednak takie, że mam Clio 3 od nowości - jeździ bezawaryjnie, pewnie i sprawdza się w mieście. Jestem ciekawy cen megane 4 fl1 w momencie wejścia wersji fl2 bo obecne stały się nieakceptowalne (tak samo jak w przypadku clio). Megane z początku produkcji (tj 2016) w wersji intense można było mieć za ok 60-65tys, cena katalogowa oglądanego przeze mnie miała z przodu 8. Rodzice w sierpniu 2018 płacili tyle za kadjara (intense+grzane fotele) a to jednak sporo większe i wygodniejsze i "modniejsze" auto. Czekam z niecierpliwością na jazdy próbne i wrażenia z jazdy oraz ceny "miękkiej hybrydy"

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 4 mar 2020, o 00:11

niebezpieczny, bardziej na 1.3 130km bo mam teraz Cl4 0.9 90km i jeśli bym zmieniał to raczej na 130km ale nie mam pojęcia co salon dostanie, podobnie jak sprzedawca.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne