Clio 4 jaki

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 4 jaki

Postprzez Pytajnik » 6 sty 2020, o 18:11

Witam. Chciałabym kupić Clio 4. Jest wiele ofert jednakże łatwo się naciąć w związku z tym chciałabym poprosić o pomoc. Zależy mi na benzyniaku. Jaką wersję silnika polecacie? Należę do osób które preferują jazdę wolną. Wiadomo w każdym samochodzie zdarzają się usterki ale może podpowiecie na co zwrócić uwagę, czego unikać. Z góry ślicznie dziękuję.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 6 sty 2020, o 22:19

Pytajnik napisał(a): Należę do osób które preferują jazdę wolną.

Jeśli silnik benzynowy i mało awaryjny to sprawdzony 1,2 16V 75 KM.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 6 sty 2020, o 22:43

Mam na oku właśnie z silnikiem 1.2 75 KM. Pytanie tylko jakie on ma spalanie? Na trasie i po mieście? Mowa o tym silniku bez turbiny

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 6 sty 2020, o 23:27

Mam 1.2 16 V tylko z powodu że w salonie był za 1 PLN + VAT z LPG.Regu lacja luzu zaworowego to porażka.Wg/mnie najlepszą opcją jest 0,9 tce +LPG, bo taka wersja z instalacją Landi była później dostępna.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 6 sty 2020, o 23:30

Aktualnie trasa w tym silniku 1.2 73KM, to przy takiej bardziej dynamicznej jeździe (wyprzedzanie, jazda bliżej 120km/h) realnie około 7.5L/100.
Gdy jedziemy spokojnie, z reguły nocą, z prędkością 80-90, to spalanie wyjdzie koło 5.5-6.5L/100

Miasto obecnie 9L benzyny, bez stania w korkach ale krótkie odcinki.
Założyłem gaz.
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 7 sty 2020, o 00:09

Sasio to wersja bez turbiny?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 7 sty 2020, o 11:00

Tak.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 7 sty 2020, o 23:02

TCe 0.9 przy prędkościach rzędu 80-90km/h spala poniżej 4 litrów. Na autostradzie przy stałej prędkości 130km/h spala od 5.5-6.0 l/100km. W tej kwestii 1.2 75KM zostaje daleko w tyle. Zostaje też w tyle w kwestii przyspieszenia i elastyczności. Jak masz jakiś wybór to nie zastanawiaj się tylko bierz TCe 0.9 a nie będziesz żałował.....od nowości w moich rękach 52000 km i zero usterek :).....poniżej w linku mój filmik z autostrady.

https://www.youtube.com/watch?v=C89cOGdMHng

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 8 sty 2020, o 00:20

Jaka to może być wersja? Coś wartego uwagi czy raczej unikać? Te kropki z tylu auta to czujniki parkowania? Jak one działają?

f220bdf2424fabdee39f150495b5.jpeg

20200108_001204.jpg

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Marcepan » 8 sty 2020, o 10:49

Patrząc na zdjęcia, nie jest to wysoki pakiet wyposażenia. Wskazują na to brak zewnętrznych listew chromowanych/lakierowanych, stalowe felgi z kołpakami, kolor niemetalizowany, "ręczna" klimatyzacja, brak ekoskóry na kierownicy, brak lakierowanych kratek nawiewów bocznych i ramki koło lewarka, brak chromowanych ramek licznika. Z ekstawagancji tylko Media Nav i czujniki parkowania. Według mnie to któraś z wersji z początku cennika lub całkowity golas z jakimś pakietem dodatkowym.

Co do samych czujników, emitują dźwięki o częstotliwości uzależnionej od odległości od przeszkody, dodatkowo na ekranie Media Nav pojawia się wizualizacja.

Co do opłacalności zakupu, trudno wyrokować na podstawie dwóch zdjęć, nie znając ceny, przebiegu, rocznika, wyposażenia.

Przy takich wersjach trzeba dobrze sprawdzić czy samochód nie pochodzi z floty, nauki jazdy itp.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne