Klimatyzacja A czynnik

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Klimatyzacja A czynnik

Postprzez Pytajnik » 19 sty 2020, o 14:20

Witam. Jak to jest z klimatyzacją manualna w clio 4. Dowiedziałam się że jeśli klimatyzacja nie jest nabita to jeśli ja uruchomie to ona się nie załączy. Czy to prawda? Podobno tak jest zrobione żeby nie uszkodzić klimy.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez plecho1 » 19 sty 2020, o 14:27

Nie uruchomisz bo w układzie jest czujnik ciśnienia i jeśli nie będzie odpowiednie to klima się nie uruchomi.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 19 sty 2020, o 14:40

Czyli ktoś dobrze mi powiedział? Bo taka dostałam odpowiedź kiedy poprosiłam żeby sprawdził czy działa Klima

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez plecho1 » 19 sty 2020, o 15:31

Tak to właśnie działa, aby klima odpaliła to musi być czynnik o określonej masie co się wiąże z jego ciśnieniem.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 19 sty 2020, o 16:44

Nie tylko czynnik jest warunkiem koniecznym do uruchomienia klimatyzacji, temperatura zewnętrzna też ma znaczenie.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 20 sty 2020, o 12:32

A zatem jak to jest zima? Trzeba używać klimy ustawiając ja na ciepłe powietrze? A jeśli nie ma czynnika to będzie ona działać jako "cieplo"?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 20 sty 2020, o 16:25

Pytajnik napisał(a):A zatem jak to jest zima?

Normalnie, jak potrzebujesz to włączasz. Jeśli nie ma czynnika nie załączy się sprężarka.

Ekspert

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne