clio 4 NIemcy

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

clio 4 NIemcy

Postprzez Pytajnik » 14 lut 2020, o 12:59

Witam, zakupiłam clio 4 sprowadzone z Niemiec. Auto było podobno serwisowane w ASO, wymieniony rozrząd, olej itp. Na wszystko ma naklejki pod przednią maską oraz wpisy w książeczce. Czy można zaufać tym naklejkom? Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego auta w polskim serwisie Renault?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 14 lut 2020, o 16:15

Jak było serwisowane w ASO Renault i masz dowód rejestracyjny na siebie to powinni sprawdzić w ASO.Spotkałem się z tym,że jak będą wyniki i wydruk to pobiorą opłatę za informację.
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 14 lut 2020, o 19:00

Takie naklejki kupisz w każdym sklepie z naklejkami.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 14 lut 2020, o 23:27

To lipa. Auto ma przejechanie 150 tys i okazuje się że może nie miał wymienionego rozrządu A podobno miał przy 114 tys (tak na naklejce jest napisane)..

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 14 lut 2020, o 23:30

Chociaż nachodzi mnie myśl, czy to możliwe że od nowości to auto mogło nie mieć wymienionego rozrządu A ma już 150 tys przejechane i jeszcze się nie rozsypał?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 15 lut 2020, o 08:55

Jest możliwe ale najpierw ASO i pytanie o historię serwisową, jak jest to wydruk z pełną informacją, jak nie ma to wymiana rozrządu, oleju w silniku i skrzyni biegów.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez sasio » 15 lut 2020, o 09:16

Problem jest taki ze nawet firmy specjalizujące się w częściach z ASO maja naklejki serwisowe za pare groszy ale raczej wątpliwe aby robił to Niemiec. Jeżeli masz faktury to raczej kwestia potwierdzenia ich w lokalnym ASO i tyle.
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 15 lut 2020, o 09:27

sasio napisał(a): wątpliwe aby robił to Niemiec

Autami w Niemczech handlują też Turcy,Rosjanie :lol: .Niemcy już też nie są tacy uczciwi jak się wydawało.Znajomy wysłał lawetę po zadatkowane auto, a Niemiec je sprzedał.
Sprawdź historię serwisową w ASO i wszystko będzie wiadomo.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 15 lut 2020, o 12:46

Tylko teraz pytanie. Skoro auto było niby serwisowanie w Aso to wymianę rozrządu zatem też musiał mieć w ASO? Czy może mógł mu wymienić rozrząd jakiś osiedlowy mechanik?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 15 lut 2020, o 13:00

Jeśli wymiana jest potwierdzona historią serwisową ASO to można zaufać, jeśli w historii jednak nie ma takiego wpisu to warto skontrolować stan paska a nawet go zmienić dla lepszego snu.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 15 lut 2020, o 13:00

Skoro było serwisowane w ASO to tam powinno być wszystko zrobione, jeżeli nie to w osiedlowego mechanika nie wierz, patrz jakby nie było zrobione. Brak historii z ASO to wymiana tego co napisałem wcześniej na już, jeszcze filtr powietrza, klimatyzacji.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 15 lut 2020, o 13:11

Dobrze zatem tak zrobię. Rozumiem że najpierw w ASO sprawdza czy w ogóle jest jakaś historia i jeśli jest to dopiero płatność i wydruk? Czy już na dzień dobry zapłacić A jeśli nic nie będzie żadnej historii to tak czy siak kasę wezmą?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 15 lut 2020, o 13:25

Pytajnik napisał(a):A jeśli nic nie będzie żadnej historii to tak czy siak kasę wezmą?

Wszystko zależy od ASO ,napisałem jak miałem w Krakowie.Kiedyś ktoś pisał że nic nie płacił, przecież można się dowiedzieć telefonicznie w ASO.
Termi,nie jestem fachowcem ,jak sprawdzić stan paska rozrządu? :crazy:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 15 lut 2020, o 14:17

Nie sprawdzisz. Tylko terminy i 100 % pewności kiedy został wymieniony. Na paskach rozrządu nie wolno oszczędzać. Pal licho jakiś napęd altka itp. Nowe paski potrafią strzelić.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 15 lut 2020, o 14:58

Czterech znajomych w Niemczech ma jedną zasadę. 4 lata zmieniają olej co 30 tys i następne. Zero ruszania klimy, rozrządu itp.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 16 lut 2020, o 11:41

Jedź do ASO.Napisz co się dowiedziałaś i ile to kosztwało.Tylko komputer u dealera Renault prawdę ci powie.Pozdrawiam Marek :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 23 lut 2020, o 22:19

Byłam i się dowiedziałam, A kosztowalo mnie to całe 0 zł.
Auto aktualnie ma 151 tyś km , przebieg jest prawdziwy.
Co do rozrządu niestety nie byl robiony on w serwisie więc albo byl robiony u jakiegoś mechanika albo nie byl robiony w ogóle. Co do historii serwisowej było kilka takich wizyt, 2 razy zmieniany byl olej, nabijana odgrzybiana Klima, wymiana zarowek, coś z ręcznym hamulcem , wymiana tarczy hamulcowych i klocków, czyszczenie hamulców, wymiana świec i regulacja zaworów (była ona robiona przy ok 99 tyś km). Coś jeszcze Ale nie Zapamiętałam, ale na pewno wymienilam te istotne. Historia wizyt w aso kończy się na 99 500 km. Także jestem w kropce co do rozrządu..

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 23 lut 2020, o 22:30

Rozrząd majątku nie kosztuje wymieniaj, olej silnikowy, olej w skrzyni, filtr powietrza i kabinowy też wymień chyba że za 6 miesięcy pojazd chcesz sprzedać to ryzyk fizyk nic nie wymieniaj ale w ogłoszeniu napisz że wszystko wymienione.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 23 lut 2020, o 23:07

Pytajnik zrób tak jak Ci radzi kolega Wojteks (i ciesz się bezawaryjną jazdą).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 23 lut 2020, o 23:30

Zatem postanowione rozrząd trzeba zrobić. Pytanie tylko z Jakiej firmy polecacie rozrząd i pompę? Silnik 1.2 bez turbiny

Początkujący

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne