Clio II PH2 wybija płyn chłodniczy

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio II PH2 wybija płyn chłodniczy

Postprzez bastek-83 » 17 lut 2020, o 09:11

Witam
Mam dziwny problem,
co kilka dni wybija mi płyn chłodniczy przez korek w zbiorniczku wyrównawczym.. auto nie jest przegrzewane, temp na wskaźniku nigdy nie podskoczyła więcej niż połowa.. jeździ nim żona i nie przekracza raczej 3k obrotów.. termostat otwiera bo wszystkie rurki ciepłe, jedynie co mnie dziwi, to to, że gdy zaraz po zgaszeniu auta (przejazd ok 10km) odkręciłem korek od zbiorniczka wyrównawczego i był tylko syk jak z wygazowanej mocno coli. przy włączonym silniku na bank bym nie usłyszał go taki słaby. myślicie, że skończył się korek i w nim upatrywać przyczyny ubytku cieczy chłodzącej??

Pozdr
S.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 17 lut 2020, o 09:32

Raczej uszczelka pod głowicą. Test na obecność spalin w płynie chłodniczym konieczny.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez bastek-83 » 17 lut 2020, o 09:44

hm ale płyn chłodniczy jest czysty, korek od zbiorniczka tez, oleju nie przybywa, nalotu na korku oleju tez nie ma..
jedynie w porównaniu z VW jakoś dziwnie słabo przeskakuje ten korek jak sie go zamyka i otwiera od zbiorniczka..

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 17 lut 2020, o 13:15

Nie musi być oleju w płynie, nie musi być płynu w oleju itp. Skoro płyn znika to jest jakaś przyczyna, test na spaliny w płynie jest prosty, korek też możesz wymienić.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez bastek-83 » 17 lut 2020, o 14:20

No ubywa ewidentnie korkiem bo zalana jest obudowa od filtra powietrza i zbiornik wyrównawczy ale auto nie grzeje się temp 90* wentylator sie tez nie załączał.. Podmienię korek z Dacii i zobaczymy za kilka dni..

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez bastek-83 » 20 lut 2020, o 07:55

ok, temat sie wyjaśnił.. diagnozę utrudniło, co sie później okazało 2 usterki.. mianowicie zachlapana obudowa filtra powietrza i zbiorniczek to efekt pękniętego wężyka płynu o spryskiwacza.. znikający płyn to niestety nagrzewnica, dywanik mokry wydawało by się od pogody jaka za oknem ale okazało się najgorsze..
i teraz pytanie, obdzwoniłem w rejonie Łodzi jaki koszt naprawa i ceny kształtują się od 500 do 800PLN sama demontaż i montaż.. ja jestem w szoku.. czy nie uważacie, że to trochę dużo?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 20 lut 2020, o 08:15

bastek-83 napisał(a): czy nie uważacie, że to trochę dużo?

Za montaż i demontaż kokpitu? To raczej normalna cena, 1/4 tej ceny to podatek VAT.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 20 lut 2020, o 08:48

wojteks napisał(a): 1/4 tej ceny to podatek VAT.

VAT :D to chyba tylko w ASO.
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez bastek-83 » 20 lut 2020, o 08:58

czyli zmowa cenowa działa wszędzie ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 20 lut 2020, o 09:34

Wojtek w napisał(a):
wojteks napisał(a): 1/4 tej ceny to podatek VAT.

VAT :D to chyba tylko w ASO.

Uwierz mi że nie tylko, może u pana Mietka zrobisz bez podatku VAT ale panów Mietków jest coraz mniej.

bastek-83 napisał(a):czyli zmowa cenowa działa wszędzie

To nie zmowa to dużo upierdliwej pracy a jak warsztat nie chce się w to bawić daje cenę zaporową bo i tak ma terminy na 2-3 tygodnie do przodu.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Matiz1992 » 21 lut 2020, o 06:58

Ja jak miałem uszkodzoną nagrzewnicę, to 2 lata temu też wołali ok. 450-600 zł za wymianę, więc cena raczej normalna, niestety. Jeśli masz garaż, zdolności manualne i czas, to możesz sam spróbować wymienić ;)

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 23 lut 2020, o 04:29

Matiz1992 napisał(a):Ja jak miałem uszkodzoną nagrzewnicę, to 2 lata temu też wołali ok. 450-600 zł za wymianę, więc cena raczej normalna, niestety. Jeśli masz garaż, zdolności manualne i czas, to możesz sam spróbować wymienić ;)

Teraz to nawet więcej bo wszystko w górę poszło, dzięki "dobrej zmianie". U nas koszt zmiany nagrzewnicy od połowy stycznia to 1000 (wcześniej było 600). Można jeszcze znaleźć warsztaty, gdzie zrobią to taniej ale to kwestia czasu że albo zrobią drożej albo zamkną interes.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez bastek-83 » 24 lut 2020, o 18:10

To jeszcze pytanie, bo płyn jest świeży, jak spuści obecny i dołożę litr bo zostało po ost wymianie będzie ok? Dużo zleci podczas wymiany nagrzewnicy?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez bastek-83 » 24 lut 2020, o 18:10

To jeszcze pytanie, bo płyn jest świeży, jak spuści obecny i dołożę litr bo zostało po ost wymianie będzie ok? Dużo zleci podczas wymiany nagrzewnicy?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 24 lut 2020, o 18:26

Spuść ile się da dolnym wężem chłodnicy (złap ile się da), przecedź ten płyn przez szmatę/papier, wlej spowrotem i dodaj świeżego ile trzeba. Litr może być mało.

Ekspert

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne