Clio 4 silnik zbyt głośny

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio 4 silnik zbyt głośny

Postprzez wojteks » 19 sie 2020, o 11:45

Ten inny pan mało wie o renault a ci pierwsi częściowo mają rację, regulacja zaworów kosztowna nie jest a potem obserwować. Jak ubywa dolewać utrzymując połowę czy tam max na bagnecie ale zawsze mierzone rano na zimnym silniku (przed uruchomieniem i jak samochód równo stoi). Sprawdzenie oleju raz na tydzień nie powinno być problemem raczej.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 19 sie 2020, o 21:20

Czy orientujecie się mniej więcej ile kosztuje taka regulacja u mechaników? Jakiej kwoty mogę się spodziewać Żeby mnie w ciula nie zrobili? W Aso chcą o ile dobrze pamiętam 700 zł lub 1000 zł :silent:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 20 sie 2020, o 08:36

Cyt:" Najlepsze jest to że inny pan z serwisu przez telefon stwierdził że jeśli auto jeździ normalnie, nie wyskoczyła żadna kontrolka A słychać tylko terkotanie to na pewno NIE są zawory". Diagnoza przez telefon. Dobre :D . Zadzwonię do swojego lekarza rodzinnego i powiem mu, że mnie boli w dole brzucha. Niech postawi ten lekarz diagnozę przez telefon. Regulacja zaworów. To nie są drogie tematy. Około 4 stówki. Ale nie w serwisie. Czy ten klekot tak "wygląda" ?. Patrz link na dole. Zakręć się koło faceta/sąsiada/ogarniętego w tematach samochodowych. Powinien tematy wyłapać. Czy Ty jesteś pewna przebiegu silnika ?. Ile ma nalotu/przebiegu. ?. Zbyt duże luzy zaworowe wyklepują gniazda i głowica do roboty. Wypalone grzybki. Zawory też do szlifu po pewnym czasie. A to już trochę grubiej kosztuje.

https://www.youtube.com/watch?v=_NZrJM2ioks

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 20 sie 2020, o 09:58

Niedługo wrzucę swoje filmiki jednak stwierdzam że mam coś podobnego i też jak nacisne pedał gazu to terkotanie jest szybsze.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 20 sie 2020, o 09:59

Myślałam że w aso będą konkretnie mówić, tak obiecywali przez telefon A odeslali mnie z niczym, jedynie kazali obserwować olej, wyregulowac zawory i sprawdzić czy rozrząd jest dobrze ustawiony. A przez telefon facet zapewnial że godzina czasu i będą wiedzieć co terkota. Masakra jakaś

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 20 sie 2020, o 10:04

A! Zapomniałam o najlepszej wypowiedzi w aso, "potwierdzamy że rzeczywiście coś jest nie tak " i ot cała diagnoza.

Oto filmiki; podczas jazdy, podczas odpalania itp.

https://www.youtube.com/watch?v=MbC4CVYq9LI

https://www.youtube.com/watch?v=SmVelhFmeWc

https://www.youtube.com/watch?v=X-0IVcYXw6A

https://www.youtube.com/watch?v=wFooVuT4Kkg

Jak wciskam pedal gazu to te terkotanie jest szybsze

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 20 sie 2020, o 10:47

Filmy masz prywatne. Nie można ich obejrzeć. Zmień ich status w opcjach You Tube. Ustawienia itd.

https://www.youtube.com/watch?v=_v5D7_uFcvc

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 20 sie 2020, o 10:55

zrobione

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 20 sie 2020, o 12:39

A co powiecie na koło zmiennych faz rozrządu? Dzwoniłam do mechanika to stwierdził że nie wykonuja regulacji A jak uslyszal o terkotaniu to stwierdził że moze jest to kzfr

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 20 sie 2020, o 20:18

W tym silniku czegoś takiego nie ma.
Przeglądnąłem cały wątek, nigdzie nie padł przebieg samochodu, jaki on jest?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 20 sie 2020, o 20:24

Obecnie 158 tys km. Klekotanie zaczęło się z 6-7 tys km temu. Według aso i historii w aso auto miało regulowane zawory jak miało 90 coś tys km

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 21 sie 2020, o 07:30

Auto jeździ normalnie, nie gaśnie, nie faluja obroty, spalanie takie jak zawsze. Co do mocy czy stracił raczej nie, aczkolwiek ciężko mi powiedzieć gdyż na ogół jeżdżę wolno, ale raczej jest ok. Żadnych kontrolek nie wyświetla. Odpala normalnie. Co do oleju wymieniany w maju , zalany do polowy, pozniej po przejechaniu 3 tys byla niewielka dolewka bo bylo troche mniej niz polowa na bagnecie. Tylko ten zastanawiający ciągły terkot....

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 21 sie 2020, o 18:23

Kiedy rozrząd był robiony ? Nie było tam grzebane ? W kabinie nie ma takiego hałasu ale sam silnik strasznie chodzi.Mój 3 cylindrowy ma lepszą kulturę pracy.Całym silnikiem tellepie.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 21 sie 2020, o 20:13

Dziś odpaliłam zimny silnik po dolewce oleju to tak nie telepalo ale terkot nadal jest. Rozrząd robiony rzekomo jak było 118 tys teraz jest 158 tys. To moga być te luzy zaworowe?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 22 sie 2020, o 10:07

Patrząc na moje przygody z regulacją luzu zaworowego (dopiero 4 mechanik zrobił to dobrze) - to według mnie innej opcji nie ma.
Żeby mieć pewność 100% - potrzebujesz jakiegoś modułu do odczytu parametrów silnika jak np. ELM 327 + odpowiednia apka na Androida (iOS- jest ubogi w tym zakresie).
Jeżeli na wolnych obrotach odczyt z Map Sensora wynosi więcej niż 40 kPa (na zimnym silniku, na ciepłym więcej jak -34 kPa) to zawory są na 100% do regulacji.

Zgodnie z instrukcją serwisową zawory kontroluje się co 60k km, u mnie w aucie już po 48k km nadawały się do regulacji.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 22 sie 2020, o 11:17

Tak , po jednej trasie która mnie czeka daje do regulacji, pierwsza regulacje miał przy 90 tys km teraz ma około 158 tys km więc pewnie to jest to. Teraz tylko problem bo nikt nie chce się tego podjąć :shock:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez MrugiMrugaczek » 22 sie 2020, o 19:25

Kup szczelinomierz, czteropak piwa, uszczelkę pokrywy i działaj. Regulacja zaworów to za pierwszym razem około godziny, a potem 15 minut. Przynajmniej mnie tak wychodzi. Regulacje robię co 30tyś. km, bo mam gaz, Jak zmieniam świece to jak robię to u teścia w garażu to przy okazji sprawdzam kompresje...
Natalka - Thalia 1.4 8v + LPG BRC Seq24
https://klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=39195

Zaawansowany
Klubowicz
Spotowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 sie 2020, o 21:39

MrugiMrugaczek napisał(a):Kup szczelinomierz, czteropak piwa, uszczelkę pokrywy i działaj.

Nie każda kobieta to udźwignie :)

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 22 sie 2020, o 23:22

Łoo po tym czteropaku to ja bym maski nie otworzyła :lol: swoją drogą , naprawdę trudno znaleźć mi kogoś kto wyreguluje te zawory, czy to az takie trudne?! :thumbdown:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 23 sie 2020, o 06:07

To nie jest trudne ale mechanik woli większe roboty a skoro są (czeka się kilka-kilkanaście dni) i na nich zarabia to zaworów regulował nie będzie (pewnie też wielu nie potrafi).

Ekspert

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne