Clio 2 wymiana nagrzewnicy

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 2 wymiana nagrzewnicy

Postprzez Koti19 » 14 sie 2020, o 20:09

Witam, postanowiłem założyć wątek ponieważ jestem świeżo po wymianie nagrzewnicy. Otóż posiadam clio 2 z 30.12.2003r wiec model 2004. Na forach naczytałem się jak to jest przesrane rozbierać i że trzeba demontować to i to. Podzielę się moimi doświadczeniami a więc: demontaż górnej części kokpitu, demontaż dolnej części kokpitu, odkręcenie 4 śrub trzymających kolumne kierownicy ( nie ma potrzeby jej wyjmowania z auta a tylko położenia na podłogę ), demontaż stelaża z rurek oraz w podszybiu demontaż wycieraczek i plastików. Kolumny nie trzeba wyciągać bo nie ma potrzeby i wystarczy ją opuścić na podłogę. Nie ma żadnej blachy co by przeszkadzała w demontażu dolnej części kokpitu. W podszybiu też nie trzeba nic odchylać itd. Moje clio jest z klimatyzacją i nic nie przeszkadza. W podszybiu są tylko dwie śruby i tyle. Problemy z jakimi sie spotkałem to demontaż sterowania radiem przy kierownicy i w zasadzie tyle. Od góry ( jak juz zdejmiemy górną część osłony kolumny kierownicy ) jest taki zatrzask i trzeba go wcisnąć i wysunąć sterowanie. Do demontażu potrzeba: nasadki 13 do odkrecenia stelaża z rurek, 4 śrub od przekładni kierowniczej aby ją opuścić i ramion wycieraczek, torx t50 do śruby od kieronicy i t20 ( chyba ) do całej reszty a i jeszcze t25 do takich zapinek ( w moim przypadku ). Dodam że nie odpinałem akumulatora. Kluczyk leżał sobie w schowku na drzwiach. Podsumowując........ nie ma tragedi i powolutku można sobie dłubać. Owszem że jak sie zobaczy ta cała wiązkę i całą resztę to sie zastanawiasz czy dobrze zrobiłeś ale powoli bez pośpiechu dasz rade. Jeszcze jedna podpowiedź bo też nie znalazłem na forach. Odpięcie dwóch przewodów gumowych co łączą sie z nagrzewnicą na grodzi od strony silnika następuje poprzez ściśnięcie dwóch kwadracików po obu stronach przewody. To są takie szybkozłączki więc jak się ściśnie te kwadraciki to zejdzie bez problemu. Pozdrawiam i do dzieła bo nie ma się czego obawiać

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez czesiek1989r » 15 sie 2020, o 21:44

Hej. Ja z kolegą Duchu też to ogarnialiśmy w ten sam sposób i trzeba jedynie uważać na to by wieloklin z kierownicy się nie rozłączył (dobrze jest zaznaczyć w jakiej pozycji był) inaczej czeka nas rozpinanie poprzez odciąganie magla a na końcu zbieżność i przy odpinaniu szybkozłączki trzeba mieć specjalny ścisk bo my niestety jedną odcinaliśmy. No i najważniejsze to robić to w garażu a nie na placu jak padaa deszcz :)
Diagnostyka komputerowa - odczytywanie i kasowanie błędów wysterowywanie podzespołów w czasie rzeczywistym
Moja Renata sprzedana :(
Krówka

Średnio Zaawansowany
Lider Regionalny
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Koti19 » 16 sie 2020, o 17:26

czesiek 1989 ja nie miałem szczypiec do przewodów tylko paluchami ścisnełem. Jeszcze nie zalałem płynem i się obawiam żeby nie ciekło przy tych szybkozłączkach bo na oryginalnej nagrzewnicy te szybkozłączki wchodziły ciasno a na zamienniku już luźniej. Mam nadzieje że będą trzymać bo jak nie to ponowny demontaż i wymiana nagrzewnicy

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez czesiek1989r » 26 sie 2020, o 17:50

Koti19, i jak? nie cieknie? ja jedna szybko złączkę zamieniłem na cybant
Diagnostyka komputerowa - odczytywanie i kasowanie błędów wysterowywanie podzespołów w czasie rzeczywistym
Moja Renata sprzedana :(
Krówka

Średnio Zaawansowany
Lider Regionalny
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez duchu87 » 26 sie 2020, o 18:28

ja jedna szybko złączkę zamieniłem na cybant

Ja tak ogarnąłem u siebie obie, jak tylko zobaczyłem luz na tych złączkach.

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Koti19 » 30 wrz 2020, o 15:02

czesiek1989 nie cieknie ale też się tego obawiałem bo zamiennik ma większy luz na tych szybkozłączkach. Oryginał ciaśniej wchodził aczkolwiek odpukać jest ok

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne